Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, vineri, ca in urma revizuirii Constitutiei va trebui sa nu i se mai "permita" Curtii Constitutionale sa faca anumite interpretari si sa "legifereze", mentionand ca sustine "limitarea" acestor posibilitati.

Tariceanu a facut referire, intr-o conferinta de presa, la revizuirea Constitutiei, care ar putea fi o prioritate a anului 2015, mentionand ca trebuie eliminate "semintele scandalului si disputei interinstitutionale" din legea fundamentala, transmite Mediafax.

In acest context, el a precizat ca trebuie gasite "acele formulari care sa nu mai permita Curtii Constitutionale sa intervina si sa legifereze pe langa Constitutie si eventual chiar in afara spiritului ei".

Ulteior, Tariceanu a fost intrebat despre afirmatia facuta, fiind solicitat sa precizeze la ce anume se refera.

"Cred ca mi-ati pus in gura cuvinte pe care eu nu le-am rostit. Nu am spus ca nu trebuie sa i se permita Curtii Constitutionale... eu regret faptul ca in cateva ocazii Curtea a legiferat in plus fata de ce era legiferat in Constitutie si ca acest lucru sa nu trebuiasca sa se mai intample, Curtea ramanand in continuare sa fie arbitrul final in conditii in care apar conflicte de natura constitutionala. Dar anumite precizari suplimentare pare-se ca nu ar strica in viitoarea Constitutie in asa fel incat sa nu ne mai gasim in situatii de interpretare excesiva sau asa cum a spus domnul Basescu, «la limita Constitutiei»", a spus Tariceanu.

El a fost intrebat daca propunerea sa in mod concret vizeaza revenirea la posibilitatea rectificarii deciziilor Curtii Constititionale de catre Parlament.

"Nu, nu la acest lucru m-am referit, ci Constitutia se pare ca, asa cum este ea redactata, da multe batai de cap si actorilor politici, dar si membrilor Curtii Constitutionale. Impreuna va trebui sa gasim o forma care sa limiteze posibilitatile de interpretare care depasesc cadrul Constitutiei si intentia legiuitorului", a mai afirmat presedintele Senatului.

De asemenea, Tariceanu a fost rugat sa precizeze la ce decizii se refera atunci cand sustine ca ar fi fost hotarari ale Curtii care au excedat cadrul legislativ.

"In principal, am sa va spun foarte pe scurt, stiti foarte bine posibilitatile care nu erau prevazute in Constitutie, date presedintelui, de a bloca anumite decizii ale altor institutii", a mai spus presedintele Senatului.