Consilierul judetean Mihai Seplecan, co-presedinte executiv al Partidului National Liberal (PNL) Cluj, va actiona in judecata Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne si Prefectura pentru ca nu organizeaza alegerile pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean (CJ), post vacantat prin arestarea fostului presedinte, Horea Uioreanu.

"Voi actiona in judecata Guvernul Romaniei, Ministerul de Interne si Institutia Prefectului Cluj. Am asteptat ca pe parcursul zilei de miercuri primul-ministru al Guvernului Romaniei sa binevoiasca sa se aplece si asupra respectarii legii in judetul Cluj si sa emita Ordonanta de Urgenta, care sa stabileasca data alegerilor anticipate pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Desi este campion la ordonante de urgenta, majoritatea date pe furis, sa nu genereze dezbateri publice, ca sunt impotriva intereselor romanilor si, oricum, Avocatul Poporului tace ca are rate la banca de platit, Victor Ponta nu a schitat niciun gest miercuri, data limita la care se mai putea emite actul pe baza caruia sa se organizeze alegerile anticipate pentru presedintia CJ Cluj. A fost incalcata legea, motiv pentru care ma voi adresa justitiei", a declarat Mihai Seplecan, vineri, intr-un comunicat citat de Agerpres.

El sustine ca a facut notificari catre forurile abilitate, dar ca acestea refuza sa respecte legea.

"Reamintesc ca, imediat dupa desfasurarea turului II al alegerilor prezidentiale, am notificat atat Institutia Prefectului Cluj, cat si Ministrul de Interne sa pofteasca sa respecte legea si sa faca diligentele necesare desfasurarii alegerilor anticipate pentru functia de presedinte al CJ Cluj. De asemenea, l-am notificat pe premierul Victor Viorel Ponta si am solicitat ca, pana la inceputul lunii decembrie a.c., sa se adopte o hotarare de Guvern prin care sa stabileasca, cel mai tarziu la jumatatea lunii ianuarie a anului 2015, conform prevederilor Legii nr. 215/ 2001 (art. 102 ind. 1, coroborat cu art. 69 alin. 2 si art. 69 alin. 5 coroborat cu art. 9 din Legea nr. 67/ 2004), a datei de desfasurare a alegerilor partiale pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Fiind vorba despre alegeri partiale generate de o situatie prevazuta de Legea administratiei publice, respectiv cea privind Statutul alesilor locali, data desfasurarii alegerilor trebuie sa se stabileasca cu cel putin 35 de zile inaintea votarii (art. 9 din Legea 67/2004)", mentioneaza Seplecan.

Pe 6 octombrie, prefectul judetului Cluj, Gheorghe Vuscan, a emis ordinul prin care constata incetarea de drept a mandatului presedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu (PNL), care a demisionat, dupa ce a fost arestat si trimis in judecata pentru coruptie.

Horea Uioreanu si-a dat pe 3 octombrie demisia din functia de presedinte al CJ Cluj, pe care o detinea din anul 2012. Acesta este in prezent trimis in judecata in doua dosare, pentru fapte de coruptie.

La finalul lunii mai Horea Uioreanu a fost retinut de procurorii DNA, alaturi de doi oameni de afaceri clujeni, Ioan Bene si Vasile Pogacean, fiind acuzat de luare de mita.

In acest moment, Istvan Vakar (UDMR) detine functia de vicepresedinte cu atributii de presedinte al CJ Cluj.