Deputatii juristi au respins marti proiectul lui Remus Cernea privind recunoasterea delfinilor ca "persoane non umane", desi deputatul neafiliat a aratat ca delfinii salveaza vieti omenesti, iar Bogdan Ciuca a spus ca este un iubitor al delfinilor si sunt situatii "triste" pe litoral, cu delfini loviti, transmite Mediafax.

"Delfinii salveaza in mod constant vieti omenesti, este o specie amenintata, sunt zeci de mii de delfini care mor din cauza activitatilor umane. Foarte multi delfini, 150-200, mor pe tarmurile Marii Negre. Aceasta initiativa ar reprezenta un salt urias pentru umanitate, ar fi un instrument prin care sa le fie asigurate un mai mare grad de protectie", a afirmat deputatul Remus Cernea, sustinandu-si proiectul in fata membrilor comisiei.

Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a supus la vot respingerea proiectului, aratand ca, desi este "un iubitor de delfini", proiectul cuprinde in mare parte drepturi pentru delfini reglementate prin legi speciale.

"Cel putin o parte din drepturi sunt reglementate prin legi speciale si daca l-am adopta, am intra in... si va spune un iubitor a tot ceea ce este sub apa si mai ales a delfinilor si intr-adevar sunt multe situatii triste si pe litoralul romanesc, cand mergi ai sa vezi delfinul lovit de elice si asa mai departe. Sunt pasionat de flora si fauna marina si cu toate acestea cred ca o discutie mai ampla si o reamenajare a acestui proiect..., dar obligat de regulament o sa pun la vot proiectul de respingere", a comentat Ciuca.

In final, proiectul a fost respins cu 13 voturi pentru respingere, unul impotriva si doua abtineri.

Proiectul prevede ca delfinii sunt persoane non umane, adica "fiinte inzestrate cu inteligenta dezvoltata si cu capacitatea de a avea relatii sociale complexe si care se bucura de dreptul la viata, la integritate corporala, dreptul la libertate de miscare in mediul sau de viata, de a nu fi capturat, de a fi protejat in mediul sau de viata".

Proiectul mai arata ca incalcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisa si se sanctioneaza cu pedepse echivalente prevazute in Codul Penal pentru incalcarea drepturilor similare ale persoanelor umane.

Proiectul urmeaza sa fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputatilor.