Premierul Victor Ponta si presedintele UDMR Kelemen Hunor au avut, luni, la Parlament, o discutie tehnica privind retragerea Uniunii de la guvernare, relateaza Mediafax. Kelemen Hunor a declarat, dupa intrevedere, ca Uniunea va vota pentru investirea Guvernului Ponta 4. In schimb, premierul a declarat ca UDMR va iesi de la guvernare nu doar la nivel de ministri, ci si la nivel de secretari de stat, pentru ca si acestea reprezinta functii politice, el aratand ca schimbarea prefectilor pe care Uniunea ii are in Harghita si Covasna urmeaza a fi discutata.

Intrebat daca UDMR va iesi de la guvernare doar la nivel de ministri sau si la nivel de secretar de stat, Ponta a raspuns: "Cu siguranta si la nivel de secretari de stat, pentru ca sunt functii politice".

Intrebat, pe de alta parte, daca prefectii din Harghita si Covasna vor fi inlocuiti dupa iesirea UDMR de la guvernare, premierul a raspuns: "O sa discutam acest lucru".

Ponta a precizat, totodata, ca a inteles decizia politica a UDMR de a parasi guvernarea si ca viata merge inainte.

"Am inteles decizia politica si viata merge intotdeuna mai departe", a spus Ponta.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, dupa intrevedere, ca Uniunea va vota pentru investirea Guvernului Ponta 4, el precizand ca opozitia actuala "nu se inghesuie" sa preia guvernarea si ca tara trebuie, totusi, guvernata.

"In ceea ce ma priveste, eu sunt convins ca in acest moment trebuie sa mearga mai departe acest guvern - sigur, nu stim cu cine, cu ce ministri, cu ce partide - in continuare, mai putin UDMR. Dar, in principiu, nu avem niciun motiv sa nu dam vot pentru a investi Guvernul Ponta 4 sau cum se va numi", a spus Kelemen.

El a aratat ca UDMR va intra in opozitie.

"Eu sunt de acord sa mearga ei mai departe, fara noi. Noi vom intra in opozitie, dar votul pentru investire nu inseamna ca UDMR va vota toate proiectele Guvernului", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a mai aratat ca actuala opozitie nu se inghesuie sa preia guvernarea si ca, mai mult, nu intentioneaza sa guverneze pana in 2016, cand vor fi alegerile parlamentare si locale.

Intrebat daca UDMR va vota o eventuala motiune de cenzura depusa in primavara anului viitor impotriva Cabinetului Ponta 4, Kelemen a raspuns: "Nu stiu, sa vedem cine cu ce motiune vine, cu ce gand vine. Opozitia nu vrea sa guverneze, asa am observat eu, nimeni nu se inghesuie la guvernare. Am auzit ca ei nu vor sa guverneze pana in 2016".

Liderul UDMR a mai precizat, dupa intrevedere, ca ministrii maghiari vor pleca din functii in momentul instalarii noilor ministri din Guvernul Ponta 4.

"Am discutat cu premierul ca sambata vom oficializa ceea ce am anuntat - retragerea noastra de la Guvern. Am discutat tehnic cum sa procedam fiindca nu am fost dati afara, nu exista alte motive decat analiza noatra interna . Deci saptamana viitoare, cand ministrii vor fi instalati in functie, atunci ministrii de la UDMR vor pleca. Vor astepta in ministere sa predea ministerele", a precizat Kelemen.

Kelemen Hunor a mai fost intrebat, luni, ce mesaj i-a transmis premierul Victor Ponta cu ocazia iesirii Uniunii de la guvernare, el aratand ca Ponta i-a spus "Salut si spor la treaba" si ca el i-a raspuns la fel, urandu-i, totodata, succes cu noul Cabinet.

"Mi-a zis: «Salut si spor la treaba!». Iar eu am spus: «Salut, spor la treaba si succes!»", a precizat Kelemen Hunor, dupa o intrevedere cu premierul Victor Ponta, la Parlament, in care cei doi au stabilit detaliile tehnice ale iesirii Uniunii din Guvern.

Kelemen Hunor a precizat ca a colaborat bine cu premierul Victor Ponta in cadrul Guvernului.

"Eu am colaborat bine in Guvern, nu am nimic de reprosat pentru aceasta perioada de opt luni de zile in ceea ce priveste raporturile noastre. Au fost foarte multe alte lucruri, mai ales in campanie, dar nu erau deciziile premierului Ponta, care era candidat, poate staff-ul de campanie, poate cei care erau oameni tehnici si au pregatit campania - dar asta este o alta discutie", a spus Kelemen.

***

Premierul Victor Ponta a declarat, luni dimineata, ca el crede ca exista, in acest moment, o majoritate parlamentara care va sustine noul Cabinet restructurat, el aratand ca daca avea "impresia" ca nu are o astfel de majoritate, nu s-ar fi prezentat pentru a cere votul Legislativului. "Eu merg pe 15 decembrie pentru a cere votul Parlamentului. Daca aveam impresia ca nu aveam majoritate, nu ma duceam. Eu cred ca exista o majoritate care va sustine Guvernul cu conditia ca acest Guvern cu care ma duc, restructurat, sa aiba o agenda foarte clara pentru 2015-2016 - ce vrem sa continuam din proiectele bune si ce vrem sa facem in plus, masurabil, in special pe sanatate, educatie si infrastructura", a spus Ponta, raspunzand unei intrebari.

Ponta a anuntat, dupa sedinta BPN, ca luni va propune Parlamentului noua structura a Guvernului, precizand ca duminica vor avea loc Comitetul Exectutiv National al PSD si o sedinta a grupurilor parlamentare, pentru finalizarea propunerilor pentru noul cabinet. "Am discutat cu colegii din PSD si i-am informat despre discutiile cu partenerii de guvernare, UNPR, PC si PLR, privind restructurarea guvernului, discutiile vor fi finalizate zilele urmatoare, iar luni, pe 15, voi propune Parlamentului noua structura a Guvernului", a anuntat Victor Ponta, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD.

Ponta a precizat ca duminica dupa-amiaza va avea loc sedinta Comitetului Executiv National al partidului precum si o intalnire a grupurilor parlamentare, pentru finalizarea structurii noului Executiv si prezentarea propunerilor noilor ministri, astfel ca luni sa poata trimite Parlamentului formula de restructurare.