Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Constitutiei in care afirma ca revizuirea Constitutiei Romaniei trebuie realizata in perioada urmatoare si sustine ca exista texte care au permis "interpretari fortate".

Potrivit presedintelui ales, modificarile care se vor face "vor avea rolul de a o face mai puternica".

Mesajul lui Iohannis, publicat pe site-ul sau:

"Adoptarea in urma cu 23 de ani a primei Constitutii a Romaniei dupa caderea regimului comunist reprezinta un moment fundamental in procesul de consolidare democratica a tarii noastre. Constitutia Romaniei a consfintit definitiv optiunea pentru democratie si libertate si un set de valori si principii fundamentale.

Astazi putem spune ca avem o Constitutie care a trecut deja testul timpului. Integrarea europeana a impus anumite ajustari. Au fost insa si modificari care nu s-au dovedit cele mai fericite, dupa cum exista si texte care au permis interpretari fortate, dincolo de spiritul actului fundamental.

Tocmai de aceea procesul de revizuire a Constitutiei, de modernizare si clarificare trebuie desavarsit in perioada urmatoare, iar modificarile vor avea rolul de a o face mai puternica, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a intari statul de drept, dar si libertatile cetatenesti.

Constitutia descrie cadrul functionarii statului. In interiorul acestui cadru este important insa si comportamentul actorilor politici si sociali. Respectul fata de Constitutie priveste nu doar textul legii fundamentale si conformarea fata de acesta in toate actiunile si deciziile. Reperul nostru permanent trebuie sa fie si spiritul Constitutiei, care se regaseste in principii precum separarea puterilor in stat, domnia legii, respectarea drepturilor cetatenilor."

Curtea Constitutionala sarbatoreste luni 23 de ani de la adoptarea Constitutiei Romaniei, potrivit unui comunicat al acestei institutii.

In forma sa initiala, Constitutia Romaniei a fost adoptata in sedinta Adunarii Constituante din 21 noiembrie 1991.

Constitutia a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din 21 noiembrie 1991 si a intrat in vigoare in urma aprobarii sale prin referendumul national din 8 decembrie 1991.