Presedintele Organizatiei de Tineret a PNL Buzau, Florin Madalin Colgiu, retinut de procurorii DNA alaturi de presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, a fost suspendat din partid, relateaza Mediafax.

Intr-un comunicat de presa transmis duminica, conducerea PNL Buzau anunta ca Florin Colgiu a fost suspendat din PNL.

"Biroul Politic Judetean al PNL Buzau a luat decizia suspendarii din partid, pana la clarificarea problemelor cu justitia, a domnului Florin-Madalin Colgiu, membru al acestui organism. Precizam ca, in conformitate cu prevederile tranzitorii ale statutului PNL, ca urmare a fuziunii dintre PNL si PDL, exista posibilitatea operarii de modificari in structurile de conducere paritare ale celor doua foste partide, structuri care asigura impreuna conducerea tranzitorie a noului partid", se arata in comunicatul PNL Buzau.

Florin Madalin Colgiu are 36 de ani si este casatorit cu un cunoscut notar din Buzau, ei avandu-i ca nasi de cununie pe presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, si pe sotia acestuia. Colgiu are studii juridice si este proprietar al unei firme care se ocupa de comertul cu utilaje.

Florin Madalin Colgiu este membru PNL din anul 2003. Din 2007, el este presedinte al TNL Buzau, iar din 2013 este vicepresedinte TNL la nivel national.

Florin Colgiu a fost retinut de procurorii DNA sambata noapte, pentru complicitate la luare de mita in forma continuata (doua acte materiale),

in dosarul de coruptie al presedintelui Consiliului Judetean Buzau.

Potrivit DNA, in perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bigiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul institutiei sa faca demersuri pentru declansarea procedurilor de achizitie directa (prin modificarea proiectului initial in cuantum de 400.000 de lei, legat de intocmirea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau pentru perioada 2014-2020 si impartirea acestuia in trei componente, astfel incat sa fie evitata procedura de licitatie publica), sa identifice firme dispuse sa semneze, in mod formal, aceste proiecte si sa intocmeasca efectiv proiectele.

Procurorii DNA spun ca, dupa intocmirea acestor proiecte si dupa aprobarea platilor de catre Cristinel Bigiu, directorul respectiv din CJ urma sa ii dea mita presedintelui Consiliului Judetean jumatate din suma platita din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma sa recupereze banii de la firmele care figurau, in mod fals, ca executanti ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun ca in jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judetean Buzau i-a remis lui Cristinel Bigiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub forma de mita, reprezentand jumatate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, suma ce fusese virata unei firme identificate de director, careia i se atribuise anterior, in mod direct, contractul pentru prima componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, si anume principalele directii de dezvoltare si analiza S.W.O.T. Directorul, la randul sau, primise suma respectiva de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, in luna august 2014, Bigiu l-a insarcinat pe acelasi director sa inceapa procedurile de atribuire directa, in aceleasi conditii, pentru cea de-a doua componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, fiind declarata castigatoare aceeasi firma. Urma ca lui Bigiu sa ii fie remisa, ulterior, ca mita, jumatate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai noteaza ca in 4 decembrie Cristinel Bigiu i-a solicitat in mod expres aceluiasi director sa ii dea pana cel mai tarziu in 8 decembrie suma convenita de 50.000 de lei, indicandu-i ca intermediar care urma sa primeasca banii in numele sau o persoana de incredere a acestuia.

Sambata, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bigiu o suma de bani, pentru ca acesta, la randul sau, sa i-o dea presedintelui Consiliului Judetean Buzau.

Tot sambata, intermediarul i-a dat lui Bigiu, in parcarea din fata blocului unde locuieste acesta, suma de 50.000 de lei, comunicandu-i ca banii i-au fost dati de catre director.

"Bigiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul in care urmau a fi distribuiti, respectiv pastrati banii, solicitandu-i ca suma de 6.500 de lei sa fie remisa finului acestuia, Colgiu Florin Madalin, iar restul sumei de 43.500 lei sa fie pastrata, la dispozitia lui Bigiu Marian Cristinel, de catre intermediar. In aceeasi zi (sambata -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Madalin, care cunostea ca suma respectiva fusese primita cu titlu de mita de catre Bigiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv", mai precizeaza procurorii DNA.