Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a scris pe Facebook ca regreta ca vizita sa in India a fost prezentata drept o calatorie turistica si ca asigura cetatenii ca agenda are obiective politice si economice si nu este o vacanta, fiind prima vizita din istoria postdecembrista la acest nivel.

"Regret ca vizita unei delegatii parlamentare romane din care fac parte deputati atat de la putere, cat si de la opozitie a fost prezentata drept o calatorie turistica pe bani publici. Imi cer scuze diplomatilor indieni si romani care au contribuit in mod exemplar la realizarea acestui deziderat politico-diplomatic pentru felul in care munca lor depusa timp de doi ani a fost prezentata publicului larg, constient fiind de faptul ca nu este simplu sa faci diligente diplomatice in raport cu una dintre marile puteri ale lumi", a scris, joi, Zgonea pe contul sau de Facebook, potrivit Mediafax.

Presedintele Camerei Deputatilor a adaugat ca este prima vizita in istoria postdecembrista la acest nivel si nu este o vacanta.

"Este prima vizita din istoria postdecembrista la acest nivel si asigur cetatenii ca agenda noastra are in vedere obiective politice si economice in relatia bilaterala cu India si nicidecum nu este o vacanta", a mentionat Zgonea.

Pe de alta parte, deputatul PNL Alexandru Nazare a precizat, intr-un comunicat, in urma informatiilor din presa conform carora va figura pe lista reprezentantilor Camerei care vor merge in vizita oficiala in India, ca a notificat forul legislativ in prealabil ca nu va face parte din delegatia respectiva.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, pleaca, in perioada 6-11 decembrie, in vizita oficiala in India, la New Delhy, insotit de cativa deputati, de secretarul general al Camerei si de directorul cancelariei.

Potrivit memorandumului intern aprobat de Biroul Permanent in sedinta din 25 noiembrie, Camera Deputatilor urmeaza sa suporte cheltuielile cu transportul international, diurna pentru 7 zile si jumatate pentru fiecare parlamentar, cazarea pentru doua nopti, partea indiana asigurand cazarea a 5 nopti. Pentru controlul medical si vaccinurile necesare se aloca din buget aproximativ 715 lei de persoana si 1.000 dolari cheltuieli de protocol. La acestea se adauga chletuielile pentru confectionarea unei coroane de flori si pentru oferirea de cadouri simbolice.

Programul vizitei in India cuprinde convorbiri cu presedintele Sok Sabha (Camera Inferioara a Parlamentului Indian), vicepresedintele Indiei si participare la lucrarile in plen.

Valeriu Zgonea va tine o conferinta legata de relatiile romano indiene si va fi organizata o masa rotunda cu mediul de afaceri indian. Delegatia romana va depune si o coroana de flori la mausoleul Raj Ghat.

Invitatia din partea indiana dateaza din mai 2013.