Partidul National Liberal ii cere premierului Victor Ponta sa se delimiteze in mod public de proiectul de modificare a legii Agentiei Nationale de Integritate, initiat de mai multi membri ai coalitiei de guvernare, in frunte cu ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea.

"PSD demonstreaza ca nu a invatat nimic din lectia privind Legea amnistiei si gratierii si se incapataneaza sa arate ca ramane tributar vechilor metehne pentru a-si servi propriile interese. Reprezentanti ai coalitiei de guvernare in Parlamentul Romaniei, in frunte cu ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, promoveaza zilele acestea o initiativa legislativa care, daca va fi adoptata, ar putea crea instabilitate in legislatia referitoare la integritatea persoanelor care ocupa functii publice", afirma Alina Gorghiu, prim-vicepresedinte PNL.

PNL afirma ca, inainte de orice modificare a legii de functionare a ANI este nevoie de o dezbatere serioasa la nivelul intregii clase politice si a societatii.

"Pentru a nu crea o noua problema de imagine Romaniei in plan extern, ii cerem premierului Victor Ponta sa se delimiteze in mod public de acest proiect initiat chiar de un membru al Cabinetului sau si sa ii determine pe colegii sai din coalitie sa renunte la initiativa de modificare a legii ANI", adauga Alina Gorghiu.

Reactia sa vine dupa ce HotNews.ro a anuntat marti ca noua parlamentari de la PSD, UNPR, UDMR si PP-DD, intre care si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, au depus un proiect de lege prin care modifica legea ANI astfel incat o persoana declarata in conflict de interese sau incompatibilitate sa nu mai poata ocupa o functie in cadrul institutiei timp de trei ani.

Este a doua incercare de a modifica legea in sensul ca nu mai poate ocupa "aceeasi functie", dupa ce o decizie a Curtii Constitutionale care stabileste ca sintagma "aceeasi functie" se refera la toate functiile eligibile nu doar la o anumita categorie de functii.

Din cei noua initiatori, sase sunt in proceduri de verificare sau sunt deja in proces cu Agentia Nationala de Integritate.