Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, a anuntat ca Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au solicitat Curtii Constitutionale un punct de vedere cu privire la data la care presedintele ales Klaus Iohannis ar urma sa depuna juramantul in fata Parlamentului, transmite Agerpres.

"Noi am fost informati de catre Curtea Constitutionala despre validarea alegerilor prezidentiale. Prin aceasta hotarare a CCR se solicita conform legii depunerea juramantului. Depunerea juramantului ar trebui facuta in data de 21 decembrie, dar este o duminica, cand Parlamentul nu functioneaza. Am solicitat in scris un punct de vedere al Curtii Constitutionale, sa ne spuna foarte clar daca suntem tinuti de aceasta data de 21, fiindca atunci vom convoca o sedinta comuna solemna a Parlamentului pentru ca presedintele ales sa depuna juramantul sau putem sa o facem mai devreme. (...) Noi am opinat ca ar putea sa fie vineri, dar daca se poate vineri atunci se poate si joi", a spus Dumitrescu, marti, la finalul sedintei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

Dumitrescu a subliniat faptul ca judecatorii Curtii vor trebui sa indice varianta constitutionala, pentru ca este "un presedinte in exercitiu care isi duce la sfarsit mandatul pana la depunerea juramantului de catre noul presedinte si atunci nu ii poti scurta mandatul nici macar cu o zi".

"Nu ai voie sa ai intre mandate o vacanta a postului. Este o chestiune care priveste dreptul si functionarea mandatului. (...) Nu uitati ca si Parlamentul are obligatii din punct de vedere al asigurarii constitutionalitatii", a mai spus Dumitrescu.