Presedintele Traian Basescu a fost, luni, pentru ultima data gazda receptiei de Ziua Nationala organizata la Palatul Cotroceni, seful statului profitand de prilej pentru a se saluta si a se fotografia cu cativa dintre cei aproximativ 2.000 de invitati care au fost prezenti la eveniment, potrivit Mediafax. Presedintele Traian Basescu a sosit in sala de receptie insotit de Maria Basescu, sotia sa, cei doi purtand cocarde tricolore in piept.

Traian BasescuFoto: HotNews / Dan Popescu

Sala Unirii, locul traditional al receptiei de Ziua Nationala de la Palatul Cotroceni, a fost neincapatoare pentru cele circa 2.000 de persoane care au participat la ultima receptie oferita de Traian Basescu, in calitate de presedinte al Romaniei.

Foarte multi dintre invitati nu au reusit sa intre in Sala Unirii, fiind nevoiti sa urmareasca discursul sefului statului la un televizor amplasat in hol.

Printre acestia, insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, ambasadorul Israelului, Dan Ben-Eliezer, si cel al Greciei, Grigorios Vassiloconstandakis, care nu au reusit sa auda foarte bine discursul presedintelui, si cu atat mai putin sa il vada.

Premierul Victor Ponta nu a fost prezent la receptie, guvernul fiind reprezentat de vicepremierul Liviu Dragnea, de ministrul Apararii, Mircea Dusa, si de ministrul de Interne, Gabriel Oprea. Liderii celor doua camere ale Parlamentului au fost si ei absenti de la eveniment.

Au fost prezenti, in schimb Vasile Blaga, Mihai-Razvan Ungureanu, Catalin Predoiu, Ludovic Orban, Theodor Paleologu, Andreea Paul dar si presedintele PMP, Elena Udrea, europarlamentarul Siegfierd Muresan, Valeriu Stoica. Elena Udrea a plecat destul de repede, imediat dupa incheierea discursului presedintelui Traian Basescu.

Lumea diplomatiei a fost reprezentata de numerosi ambasadori, printre care cel al Marii Britanii, Paul Brummell, al Germaniei, Werner Hans Lauk, al Olandei, Matthijs van Bonzel, sau ambasadoarea Chinei, Huo Yuzhen.

Printre invitati s-au numarat si tenismena Simona Halep, dar si fostii sportivi Ion Tiriac si Ivan Patzaichin.

Discreti si grabiti au fost si Virgil Magureanu, fost director al SRI, si Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi. Societatea civila a fost reprezentata de Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici.

Dupa discurs, seful statului a ciocnit un pahar de sampanie cu mai multi militari in rezerva. A inceput, apoi, "o baie de multime" care durat aproape o ora si jumatate.Invitatii s-au inghesuit sa vorbeasca cu seful statului si sa-si faca fotografii cu acesta.

"E ca la autografe la Klaus", spunea o femeie. "Hai sa mergem sa vedem ce se intampla", a replicat o alta, incercand sa-si faca loc prin multime.

Insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, si ambasadorul francez, Francois Saint-Paul, au asteptat timp de 15 minute pentru a putea ajunge alaturi de Traian Basescu. N-au reusit, desi au facut manevre pentru a se strecura printre oamenii care se inghesuiau sa aiba o amintire cu seful statului. Au renuntat in cele din urma, antrenandu-se intr-o discutie.

Mai norocos a fost ambasadorul rus, Oleg Malghinov, care l-a salutat pe Traian Basescu, cei doi avand si un scurt dialog.

Pe ambasadorul R. Moldova, Iurie Renita, presedintele l-a felicitat pentru rezultatul alegerilor de duminica, iar pe presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a indemnat-o sa continue ceea ce face, in timp ce aceasta i-a multumit si l-a rugat sa nu se schimbe.

Vizibil emotionat, seful statului s-a fotografiat cu toti cei care reuseau sa ajunga langa el. Unii, mai putin norocosi, s-au multumit cu cate un selfie.

Dupa aproape o ora si jumatate, seful statului a incheiat "turul" Salii Unirii, facand o poza cu vicepremierul Liviu Dragnea, care l-a asteptat rabdator in zona steagurilor, cei doi plecand impreuna de la receptie.