Cetatenii Republicii Moldova isi vor alege duminica, 30 noiembrie, noul Parlament. Un scrutin istoric, spun analistii, care se desfasoara la mai putin de jumatate de an de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, timp in care Rusia a aplicat mai multe sanctiuni Chisinaului, iar in Ucraina conflictul armat continua. Parlamentul din Republica Moldova are 101 deputati, alesi pentru un mandat de 4 ani. Cetatenii moldoveni aflati duminica in Romania pot vota la una dintre cele 11 sectii de votare organizate aici.

Votarea pas cu pasFoto: Voteaza.md

Cetatenii Republicii Moldova vor stabili duminica, la urne, cui vor acorda cele 101 mandate de parlamentari. Vor intra in Parlamentul Republicii Moldova partidele si candidatii independenti care trec de pragul de 6%, in baza unui sistem proportional. In Republica Moldova, precedentele alegeri parlamentare s-au desfasurat pe 29 noiembrie 2010.

Alegerile vin in contextul in care partidele din coalitia guvernamentala promoveaza o politica pro-europeana, in timp ce Partidul Socialist (condus de Igor Dodon) si Partidul Comunistilor (Vladimir Voronin), de Opozitie, sustin stoparea cursului pro-european si aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. (Sursa)

Un sondaj publicat cu o saptamana inaintea alegerilor arata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova se afla pe primul loc in optiuni. Potrivit sondajului realizat in perioada 8-19 noiembrie, PCRM ar obtine 19,6%, PLDM (liberal-democrati): 17,2%, PDM (democrati): 14,2%, Partidul Patria: 8,7% (care intre timp a fost exclus din lista electorala), Partidul Liberal: 8,5%, PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova): 5,3%. (Sursa)

Miza alegerilor e uriasa nu doar pentru Republica Moldova insasi, ci si pentru Romania, care a investit enorm in incurajarea si securizarea parcursului european al Chisinaului. O stopare a acestei tendinte pro-europene ar insemna aparitia unui focar de instabilitate la granita estica a Romaniei si a UE.

Pe de alta parte, instabilitatea nu este exclusa nici in cazul in care pro-europenii castiga alegerile: "partida" rusa din Republica Moldova, alimentata serios cu fonduri, poate incerca oricand o destabilizare fie in Transnistria, fie in Gagauzia, fie chiar in Chisinau - prin mitinguri de amploare.

Rusia, la randul sau, poate determina o criza in interiorul Moldovei. Are suficiente instrumente la indemana:

- radicalizarea regimului din Transnistria

- interzicerea dreptului la munca in Rusia pentru cetatenii moldoveni, ceea ce ar trimite inapoi in Republica Moldova in jur de o suta de mii de oameni ramasi fara locuri de munca

- un atac asupra sistemului bancar moldovenesc, pe care il controleaza in buna masura

Ghidul alegatorului in strainatate

Toti cetatenii Republicii Moldova care au implinit 18 ani sau care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor si care au drept de vot isi pot exprima optiunea la urne.

Actele in baza carora se poate vota in strainatate:

  • Pasaportul cetateanului Republicii Moldova pentru iesire si intrare in Republica Moldova

sau

  • Livretul de marinar

Pentru ca buletinul de vot sa fie declarat valabil, alegatorul trebuie sa aplice o singura stampila, in interiorul cercului din patrulaterul in care este tiparit numele concurentului electoral pe care il voteaza. In cazul in care alegatorul a aplicat gresit stampila, la cererea lui, biroul electoral al sectiei de votare anuleaza acest buletin si ii elibereaza imediat, o singura data, un nou buletin de vot.

Parlamentul este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. In Republica Moldova, Parlamentul are 101 deputati, care sunt alesi pentru un mandat de 4 ani.

Care sunt principalele atributii ale Parlamentului, in Republica Moldova:

  • adopta legi, hotariri si motiuni
  • ratifica tratatele internationale negociate de Guvern, care vor intra in vigoare numai dupa ce au fost votate de Parlament
  • aproba bugetul de stat si exercita controlul asupra lui
  • are control asupra acordarii imprumuturilor de stat, asupra ajutorului economic si de alta natura acordat unor state straine, asupra incheierii acordurilor privind imprumuturile si creditele de stat din surse straine
  • are rol in numirea si demiterea unor persoane cu functii de raspundere in stat: judecatorii Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului, acorda votul de incredere Guvernului, pe care il poate retrage prin motiune de cenzura, in cazul in care legislativul considera ca echipa prim-ministrului nu-si indeplineste corespunzator atributiile.
  • declara starea de urgenta, de asediu si de razboi

Sursa si mai multe detalii aici

Vezi aici Lista sectiilor de votare din Republica Moldova

Cum se voteaza

  • 1. Prezentati membrului biroului electoral al sectiei de votare actul de identitate (pentru cetatenii moldoveni aflat in Romania, actul pe care trebuie sa il prezinte este fie pasaportul, fie livretul de marinar)
  • 2. Semnati in lista electorala sau in lista suplimentara in dreptul numelui dvs. Membrul biroului sectiei de votare va va inmana buletinul de vot.
  • 3. Intrati singur in cabina de vot
  • 4. Aplicati stampila cu inscriptia "Votat" in interiorul cercului din patrulaterul in care este tiparit numele/denumirea concurentului electoral pentru care va dati votul. Cercurile din celelalte patrulatere trebuie sa ramana curate.
  • 5. Pliati buletinul de vot si introduceti-l in urna de vot.

Sursa si Detalii aici

Lista sectiilor de votare din Romania

Cetatenii moldoveni care duminica se afla in Romania pot sa voteze la oricare dintre sectiile de votare organizate aici. Lista sectiilor de votare din Romania, cu adresele complete:

1. Bucuresti - Sediul Ambasadei Republicii Moldova in Romania:

Adresa: Aleea Alexandru nr. 40, sector 1

tel.: (+ 4 021) 230 04 74

fax: (+ 4 021) 230 77 90

2. Bucuresti - Sectia consulara:

Strada Emanoil Porumbaru nr. 89, parter, sector 1,

tel.: (+ 4 021) 410 98 27

fax: (+ 4 021) 410 98 26

3. Iasi (sediul consulatului general):

Str. Aleea Grigore Ghica Voda, nr. 60A, zona Copou,

tel.: (+4023) 222 03 15

tel./fax: (+4023) 222 03 16

4. Iasi: Scoala Gh. Asachi, Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, 64

5. Galati: Universitatea "Dunarea de Jos", str. Domneasca nr. 47

6. Timisoara: Colegiul National de Arta Ion Vidu, str. Cluj nr. 12

7. Brasov: Casa de Cultura a Studentilor, str. Memorandumului nr. 39

8. Cluj-Napoca: Casa de Cultura a Studentilor, Piata Lucian Blaga nr. 1-3

9. Constanta: Universitatea "Ovidius", B-dul Mamaia nr. 124

10. Bacau: Universitatea Vasile Alecsandri, Calea Marasesti 158

11. Suceava: Universitatea Stefan cel Mare Suceava, str. Universitatii 13

Descarca de aici lista integrala a sectiilor de votare din afara Republicii Moldova

Partidul Patria, suspectat ca este finantat de Rusia, a fost exclus din cursa electorala

Partidul Patria, suspectat ca este finantat de Rusia, a fost exclus din cursa electorala, cu trei zile inainte de alegeri. In cursul zilei de astazi, Renato Usatii, candidat pe listele partidului, a anuntat printr-un mesaj video ca pleaca din Republica Moldova, scrie Unimedia.

Decizia de excludere a partidului sau din alegeri a fost luata de magistratii Curtii de Apel Chisinau joi, 27 noiembrie, si poate fi atacata la Curtea Suprema de Justitie. Actiunea a fost introdusa in instanta de Comisia Electorala Centrala, dupa ce a fost sesizata de Inspectoratul General de Politie. Renato Usatii a sustinut ca acuzatiile de finantare externa sunt "fabricate politic" si inscenate de catre angajatii IGP. Insa presa de la Chisinau a publicat tot ieri o inregistrare audio, in care o voce care seamana foarte bine cu cea a lui Renato Usatii recunoaste ca primeste ordine de la FSB, fostul KGB.

In inregistrare apar urmatoarele declaratii: "Banii daca-i castig numai acolo eu trebuie sa promovez ceea ce vor rusii .... Eu astazi sunt prizonier la Moscova. Prizonier nu in sens direct acum, prizonier in sensul ca eu nu sunt ... sunt businessmani care au business in Romania, in America ... dar eu avand business numai in domeniul caii ferate ruse, adica (...) Adica daca-mi inchide businessul apoi Renato maine umbla cu cersitul".

Detalii aici

Pe lista de alegeri a Partidului Patria este si fostul deputat comunist Grigore Petrenco, considerat a fi liderul miscarii ANTIFA, potrivit Publika.md. Precizarea vine dupa ce politia a descoperit armament la domiciile unor membri ANTIFA, miscare acuzata ca ar pregati un "Maidan sangeros" la Chisinau.

Un sondaj dat publicitatii cu o saptamana inaintea alegerilor arata ca Partidul Patria avea 8,7% din intentiile de vot; pragul electoral pentru intrarea in Parlament in Republica Moldova este de 6%. Potrivit sociologilor, voturile de la Partidul Patria vor merge in majoritate catre partidul lui Igor Dodon, Partidul Socialistilor din R.Moldova (PSRM). (Sursa)

Klaus Iohannis - prima vizita ca presedine ales a fost la Chisinau

Presedintele ales Klaus Iohannis a efectuat astazi, 28 noiembrie, prima vizita in afara Romaniei, in Republica Moldova. Acesta a declarat la Chisinau ca isi doreste ca aderarea la UE sa aiba loc in mandatul sau de presedinte si a sustinut un mesaj de sprijin pentru Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM). Partidele conduse de Iohannis si Filat sunt membre ale Partidului Popular European (PPE).

Iohannis si Filat au afirmat ca alegerile de duminica sunt cruciale pentru Republica Moldova. Sondajele arata ca se va da o lupta stransa intre partidele pro-ruse (Partidul Comunist, Partidul Socialist) si partidele pro-europene, in randul carora cel mai bine clasat e partidul lui Filat, PLDM. Detalii aici

Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe: Alegerile sunt un moment istoric pentru Republica Moldova, iar pentru Romania - o problema de securitate nationala

Recent numit in functia de ministru de Externe in guvernul Ponta, Bogdan Aurescu a declarat ca prima vizita pe care o va face, in calitate de ministru de externe, va fi la Chisinau pe 1 decembrie. Scrutinul din 30 noiembrie este un moment istoric pentru Republica Moldova, iar pentru Romania - "o problema de securitate nationala", a afirmat Aurescu, intr-un interviu acorda RFI.

"La aceste alegeri din 30 noiembrie, Republica Moldova va avea posibilitatea sa decida mentinerea parcursului european, mentinerea caii de reforma profunda a Republicii Moldova sau va putea sa aleaga o alta cale care, evident, nu corespunde interesului nici al Romaniei si nici al Republicii Moldova¬, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul roman de Externe a explicat pentru Radio France Internationale ca "Romania a sustinut in mod dezinteresat, dar foarte puternic acest efort de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeana prin sustinerea liberalizarii vizelor, pe 28 aprilie, prin semnarea Acordului de Asociere si de Comert Liber Aprofundat si Cuprinzator, pe care de altfel Romania l-a ratificat, a fost primul stat care a ratificat acest acord de asociere. Iar acordul de asociere reprezinta, pana la urma, intr-o proportie foarte mare, acquis european, care fiind aplicat reprezinta de fapt reforma: reforma societatii, reforma institutiilor, reforma pietei din Republica Moldova. Toate acestea reprezinta o investitie in viitorul Republicii Moldova."

Interviul pe larg pe RFI.ro

Ce a ales Republica Moldova pentru Romania, la alegerile prezidentiale

Cetatenii romani din Republica Moldova care au votat in turul doi al alegerilor prezidentiale l-au ales ca presedinte pe Klaus Iohannis, cu 78,58% dintre voturi (27933 de voturi), potrivit rezultatelor finale pe diaspora publicate de Biroul Electoral Central (Detalii).

La Chisinau, candidatul ACL la prezidentiale a fost votat de peste 80% dintre cei care s-au prezentat la urne, insa Iohannis a castigat majoritatea voturilor in toate sectiile de votare din Republica Moldova (Sursa).

Insa turul al doilea a adus o rasturnare a rezultatelor, comparativ cu primul tur al alegerilor prezidentiale. Pe 2 noiembrie 2014, in primul tur, in Republica Moldova s-au prezentat la vot aproape 22.000 de cetateni romani, iar cele mai multe voturi exprimate in Republica Moldova s-au dus catre Victor Ponta (8.202 de voturi), iar Klaus Iohannis era pe locul doi cu 6.986 de voturi (Sursa).

Republica Moldova a semnat pe 27 iunie 2014 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si Acordul de Liber Schimb (Detalii aici). Ambele acorduri au fost si sunt intens criticate de oficiali din Rusia.

In urma cu un, zeci de mii de moldoveni participau la un miting pro-Europa in Chisinau. Moldova se pregatea atunci pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana si a Acordului de liber schimb intre Republica Moldova si UE. Detalii aici

Cine concureaza in alegerile parlamentare de duminica, 30 noiembrie, din Republica Moldova

Partidul Democrat din Moldova - primii 2 candidati din lista: Marian Lupu, Vladimir Plahotniuc. Lista candidatilor

Partidul Popular Crestin Democrat - primii 2 candidati din lista: Iurie Rosca, Victor Ciobanu. Lista candidatilor

Partidul Politic "Partidul Forta Poporului" - primii 2 candidati din lista: Nicolae Chirtoaca, Alexandru Slusari. Lista candidatilor

Partidul Liberal Democrat din Moldova - primii 2 candidati din lista: Vladimir Filat, Iurie Leanca. Lista candidatilor

Partidul Liberal Reformator - primii 2 candidati din lista: Ion Hadarca, Tatiana Poting. Lista candidatilor

Partidului Politic "Partidul Comunist Reformator din Moldova" - primii 2 candidati din lista: Popa Ruslan, Moscaliciuc Elizaveta. Lista candidatilor

Partidul politic Miscarea Populara Antimafie - primii 2 candidati din lista: Sergiu Mocanu, Daniela Bodrug. Lista candidatilor

Partidul National Liberal - primii 2 candidati din lista: Vitalia Pavlicenco, Anatolie Caraman. Lista candidatilor

Partidul Politic "Partidul Socialistilor din Republica Moldova" - primii 2 candidati din lista: Zinaida Greceanii, Igor Dodon. Lista candidatilor

Blocul Electoral "Alegerea Moldovei-Uniunea Vamala" - primii 2 candidati din lista: Victor Selin, Oleg Topolnitki. Lista candidatilor

Partidul Politic "Democratia Acasa" - primii 2 candidati din lista: Vasile Costiuc, Natalia Lazarev. Lista candidatilor

Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova - primii 2 candidati din lista: Alexandr Oleinic, Valeriu Cosarciuc. Lista candidatilor

Partidul Comunistilor din Republica Moldova - primii 2 candidati din lista: Vladimir Voronin, Maria Postoico. Lista candidatilor

Partidul Liberal - primii 2 candidati din lista: Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoaca. Lista candidatilor

Partidul Politic Partidul "RENASTERE" - primii 2 candidati din lista: Vasile Tarlev, Vadim Misin. Lista candidatilor

A FOST EXCLUS DIN ALEGERI - Partidul Politic "PATRIA" - primii 2 candidati din lista: Renato Usatii, Emilian Ciobu. Lista candidatilor

Partidul Actiunea Democratica - primii 2 candidati din lista: Mihai Godea, Magdei Mihai. Lista candidatilor

Partidul Politic Partidul Verde Ecologist - primii 2 candidati din lista: Prohnitchi Anatolie, Tofan Alla. Lista candidatilor

Partidul Politic "Patriotii Moldovei" - primii 2 candidati din lista: Garbuz Mihail, Perciun Serghei. Lista candidatilor

Uniunea Centrista din Moldova - primii 2 candidati din lista: Petrache Dan, Voloc Sergiu. Lista candidatilor

Partidul Politic "Pentru Neam si Tara" - primii 2 candidati din lista: Utica Nicolae, Taulean Vitalie. Lista candidatilor

Candidati independenti: Cernei Oleg, Brega Oleg, Plesca Valeriu, Doga Anatolie

Nota Redactiei:Ordinea in care am prezentat partidele si candidatii independenti este cea furnizata de Comisia Electorala Centrala a Republicii Moldova