Sebastian Ghita a anuntat vineri ca demisioneaza din PSD, transmite Romania TV, postul de televiziune controlat de deputat. Intr-un comunicat in care ii critica pe Iliescu, Vanghelie si Geoana, acesta precizeaza ca nu va reveni in PSD "cat timp chestiunile legate de comunism, coruptie si schimbarea legii partidelor politice nu sunt rezolvate".

Sebastian GhitaFoto: HotNews / DP

Deputatul precizeaza ca a luat aceasta decizie dupa ce a avut o discutie cu presedintele PSD, Victor Ponta. De notat ca relatia de prietenie dintre cei doi este de notorietate.

Iata mai jos comunicatul publicat de Romania TV:

"IMI DAU DEMISIA DIN PSD. IMI DORESC CA VICTOR PONTA SA AIBA PUTEREA SI MINTEA SA REFORMEZE ACEST PARTID

Am fost chemat de domnul Ponta la biroul dansului. Am avut o discutie serioasa despre evenimentele politice din ultima perioada. Cred ca astazi Victor Ponta este un altfel de lider. Cred ca a inteles ce vor romanii de la dansul.

Mi-a spus ca declaratiile pe care le-am dat sunt corecte, dar ca nu pot sa am initiative personale nediscutate cu colegii de partid. Am inteles punctul sau de vedere si am hotarat sa demisionez din PSD!

Nu voi mai reveni in acest partid cat timp chestiunile legate de comunism, coruptie si schimbarea legii partidelor politice nu sunt rezolvate.

Imi doresc ca Victor Ponta sa aiba puterea si mintea sa reformeze acest partid!

Sunt un om tanar, mi-am construit cariera ca antreprenor, mi-am castigat o pozitie respectata in societatea romaneasca si nu cred ca eu trebuie sa-mi insusesc valorile reprezentate de Ion Iliescu.

Mircea Geoana si Marian Vanghelie au primit ce meritau.

Le-am spus colegilor de-acum un an ca tradeaza interesul comun pentru interesul personal.

Geoana a vrut sa-l santajeze pe Ponta, cerandu-i functia de ministru de externe. M-a sunat sa imi spuna ca, daca Ponta nu il numeste ministru de externe, atunci va fi razboi in PSD. Ponta a ales un profesionist, pe Bogdan Aurescu.

Vanghelie reprezenta ce este mai josnic si mai urat in partidele politice: coruptie, tradare, minciuna! Am fost un adversar al lui Vanghelie de cand am intrat in PSD. Si cred ca ieri oamenii i-au aratat cu adevarat ce cred despre el. Nu poti sa ai un agramat, un neinstruit, un hot lider al partidului in Bucuresti, si sa castigi alegerile. Ne era rusine sa spunem in tara ca Vanghelie este unul dintre noi!

Dupa congresul PSD vom vedea toti daca mesajul romanilor a fost inteles sau este ignorat de oamenii din acest partid."

Intr-o interventie telefonica la Romania TV, Sebastian Ghita a precizat ca va activa ca deputat indpendent in parlamentul Romaniei si a avertizat ca "daca PSD nu se reformeaza cu siguranta pe stanga vor aparea noi constructii".

Un prim exemplu, a spus el, ironic, este "partidul facut de dl. Vanghelie pentru dl Geoana", "de rasul curcilor".

Sebastian Ghita considera ca Victor Ponta, cu care este "prieten bun" a inteles mesajul alegatorilor.

"Votul oamenilor a fost foarte clar, dl Ponta, daca va continua sa fie liderul acestui parti si seful guvernului, nu poate face doar ce vrea el, trebuie sa faca ce vor oamenii", a spus acesta.

Cu putin timp inainte de anuntarea demisiei, presedintele PSD, Victor Ponta, declarase ca nu este de acord cu afirmatiile deputatului PSD Sebastian Ghita potrivit carora Ion Iliescu ar trebui sa se retraga si a sustinut ca sunt multi membri PSD care spun ca si Sebastian Ghita ar trebui sa plece din partid.

"Cred ca a gresit (referitor la Ion Iliescu - n.r.) si cred ca Sebastian Ghita trebuie sa inteleaga ca o organizatie merge dupa alte reguli, nu doar dupa regula grupului singuratic. Inclusiv in ceea ce il priveste pe el, sunt foarte multi colegi care spun 'poate trebuie sa ne despartim si de Sebastian Ghita, daca nu intelege ce inseamna proiectul nostru ii multumim, esti colegul nostru, ai fost alaturi de noi, dar ne despartim'. (..) Daca se integreaza intr-o echipa, da, e promitator. Daca de fiecare data o ia inaintea plutonului, la un moment dar va pierde echipa", a spus Ponta la DC News, citat de Agerpres.

Ponta a admis ca este prieten cu Sebastian Ghita, dar ca nu este de acord 'cu modul in care el face anumite lucruri pe scena publica'.

'Mai e un lucru: faptul ca orice spune Sebi Ghita se considera ca am spus eu. Eu n-am stiut ce o sa spuna aseara la RTV, dar nici nu m-apuc sa spun acum: ma dezic, ma delimitez...Relatia personala e relatie personala, proiectul politic insa e altceva si, in masura in care el nu se simte in aceasta echipa, atunci sigur ne vom desparti', a mai precizat premierul.