Liderii PSD au decis joi, intr-o sedinta de peste sase ore a Comitetului Executiv National, sa ii excluda din partid pe Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova, ca urmare a declaratiilor critice ale acestora dupa rezultatul alegerilor. Sova si-a turnat cenusa in cap, spunand ca "sanctiunea e justificata", in timp ce Vanghelie a spus ca lui Dragnea si Ponta "le e frica de un congres adevarat". Liderii PSD au mai decis organizarea unui congres in primavara anului 2015, precum si ramanerea PSD la guvernare. Nici Victor Ponta (presedintele partidului, candidat la prezidentiale) si nici Liviu Dragnea (presedinte executiv, seful de campanie) nu au demisionat din functiile pe care le detin.

Marian Vanghelie, Dan Sova si Mircea Geoana, suspendati din PSD pana la congres

------------------------

Ora 18:10 Dan Sova isi toarna cenusa in cap: Am fost exclus, accept sanctiunea, e justificata

Dan Sova a declarat, spre deosebire de Mircea Geoana, ca este vorba de o excludere din partid, dar el accepta decizia, care este justificata.

Acesta a precizat ca ramane social-democrat dar isi va lua un "timp de reflexie", pentru a-si da seama de ce s-a luata aceasta decizie.

"Imi iau un timp de reflexie pentru mine insumi. Daca ma alatur unui partid am sa ma alaturi tot PSD, intotdeauna", a spus acesta, intrebat daca se va inscrie intr-o alta formatiune politica.

Sova a precizat ca accepta sanctiunea partidului, care este "justificata, de altfel", deoarece a incalcat un principiu de baza, afectand unitatea PSD.

"Cred ca e o decizie corecta a partidului. Nu ma alatur altui partid. Ce am spus atunci, am gresit, imi pare rau", a mai spus acesta.

Ora 17:56 Marian Vanghelie: La baietii astia le e frica de un congres adevarat si au vrut sa ne dea afara din partid

Marian Vanghelie a fost urmatorul care a dat declaratii dupa Mircea Geoana, afirmand ca "la baietii astia le e frica de un congres adevarat si au vrut sa ne dea afara din partid".

"Am iesit din sala pentru ca mi-a fost greata. Nu am vazut niciodata o asemenea executie, nici la partidul comunist", si-a inceput Vanghelie declaratia, pe scarile PSD.

Acesta a vorbit despre o "chestie foarte amesteca si foarte penibila".

"A fost o executie, motivatia ca am dat declaratie, ca sunt langa Mircea Geoana, ca Sova e in greturi cu dl Dragnea, niste prostii", a continuat Vanghelie.

Acesta a precizat ca aceste lucruri au venit din partea "celor doi care au pierrdut alegerile, Ponta si Dragnea" si ca el, din acest moment, nu mai are niciun plan alaturi de PSD.

"Ponta a plecat in Dubai l-a lasat pe Dragnea sa se ocupe de partid. Acum Ponta spune ca nu poate conduce partidul daca noi suntem aici (...) Nu-i npartidul mutilor, suntem nebuni?", a continuat acesta, inainte de a adauga:

"Am pierdut alegerile si nu ne dam seama ca nu mai putem sa ne prezentam cu acelasi candidat peste cinci ani si cu Liviu Dragnea sef de campanie".

Intrebat daca isi va facete un partid, Marian Vanghelie a raspuns tot cu o intrebare: "Voi ce credeti?".

Ora 17:50 Sedinta conducerii PSD s-a incheiat. Primul care a iesit la declaratii a fost Mircea Geoana, care a anuntat ca el, Dan Sova si Marian Vanghelie au fost suspendati din partid pana la congres.

Ora 17:50 Sedinta conducerii PSD s-a incheiat. Primul care a iesit la declaratii a fost Mircea Geoana, care a anuntat ca el, Dan Sova si Marian Vanghelie au fost suspendati din partid pana la congres. Geoana a precizat ca nu i s-a facut niciun repros.

Ora 16:05 Premierul Victor Ponta le-a prezentat liderilor PSD, joi, in cadrul sedintei Comitetului Executiv, planul pentru mentinerea la guvernare a PSD si restructurarea guvernamentala, mentionand in finalul primei luari de pozitie ca "trebuie sa fie colegi care sa-si asume niste responsabilitati", potrivit unor surse citate de agentia Mediafax.

Aceste surse au afirmat ca Victor Ponta a prezentat in prima sa luare de pozitie in Comitetul Executiv un plan politic pentru perioada urmatoare, care porneste de la mentinerea la guvernare a partidului. Acesta implica restructurarea guvernamentala anuntata si preluarea in pozitii ministeriale a reprezentantilor partidului condus de Calin Popescu Tariceanu.

De asemenea, la finalul luarii de pozitie din CExN, premierul a sustinut referitor la pierderea alegerilor prezidentiale: "trebuie sa fie colegi care sa-si asume niste responsabilitati".

Personal, Ponta nu a indicat numele persoanelor responsabile la care a facut referire.

Ora 16:00 Potrivit unor surse citate de Gandul.info, Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a afirmat in cadrul sedintei ca Ponta trebuie "dezlipit de eticheta de comunist", afirmatie care l-a iritat pe Ion Iliescu.

"Ma faceti pe mine comunist?! Eu am facut revolutia", i-ar fi spus Ion Iliescu lui Ioan Rus potrivit unor surse PSD. Conflictul dintre Ioan Rus si Ion Iliescu este unul "istoric", noteaza Gandul.info

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: Agerpres

Ora 11:59 Ecaterina Andronescu: "Mi se pare ca acum este nevoie de calm, de inteligenta. Eu cred ca un razboi nu aduce decat victime. Si nu avem nevoie de victime".

Ora 11:54 Premierul Victor Ponta, presedintele PSD, a sosit la sediul partidului pentru sedinta CExN. El a refuzat sa faca declaratii, precizand ca acestea vor veni dupa finalul intalnirii. Anterior, la sediul PSD a sosit si presedintele de onoare Ion Iliescu, care a refuzat, de asemenea, sa faca declaratii inainte de sedinta.

Robert Negoita

Robert Negoita

Foto: Agerpres

Ora 10:52 Robert Negoita, intrebat despre o posibila excludere a sa: "Cine a facut lista de excluderi? Ce inseamna o serie de colegi? Dati-mi un nume"

"Delictul de opinie nu mai e condamnat de multa vreme. Doar pe vremea de trista amintire erau condamnate delictele de opinie", a afirmat Negoita, adaugand ca "e trist pentru toata lumea sa comentam chestii pe surse".

Mircea Geoana

Mircea Geoana

Foto: HotNews / DP

Ora 11:50 Mircea Geoana: "Sunt convins ca va fi o discutie lucida, calma responsabila. Nu e prima data cand trecem prin momente delicate".

"Eu inteleg interesul deosebit pentru intalnirea noastra, inteleg si cresterea mizei pentru aceasta intalnire, din experienta mea mai veche pot sa va asigur ca partidul are suficiente resurse intelectuale pentru a merge mai departe", a adaugat Geoana.

Marian Oprisan

Marian Oprisan

Foto: AGERPRES

Ora 11:45 Marian Oprisan, intrebat daca este de acord cu excluderile din partid: "Nu, aici va trebui sa vedem in CExN ce argumente exista si daca sunt colegi de ai nostri ce au gresit grav fata de partid, organismul de conducere va lua o decizie".

"Am incheiat un ciclu electoral complet, alegeri locale pe care le-am castigat in 2012, alegeri parlamentare pe care le-am castigat la sfarsitul lui 2012, alegeri europarlamentare pe care le-am castigat si evident alegerile prezidentiale pe care evident le-am pierdut. Partidul trebuie sa faca o analiza", a declarat Oprisan la sosirea la sediul PSD, aratandu-se "convins ca PSD trebuie sa ramana la guvernare pentru ca PSD a guvernat bine, bineinteles, au fost si erori".

"Ma gandesc cat se poate de clar la faptul ca in urmatoarea perioada Guvernul PSD va trebuie sa lucreze pe continuarea proiectelor si pe investitii", a adaugat Oprisan.

Intrebat la ce ministri ar trebui sa renunte partidul, oprisan a raspuns: "La cei care au fost neperformanti".

In ceea ce priveste un congres PSD, Oprisan a precizat ca nu vede necesitatea organizarii unuia inainte de termenul anuntat in primavara.

Marian Vanghelie

Marian Vanghelie

Foto: Agerpres

Ora 11:40 Marian Vanghelie, intrebat despre existenta unei liste nu nume propuse pentru excludere: "Nu am o problema din acest punct de vedere, eu nu cred in aceste liste. Pot fi persoane suparate, dar cred ca lucrurile trebuie analizate serios".

Dan Sova

Dan Sova

Foto: Agerpres

Ora 11:35 Dan Sova, intrebat despre o eventuala excludere a sa din partid: "E un zvon de presa".

Dan Sova a mai afirmat la sosirea la CExN, ca "autosuspendarea tocmai a expirat cand intru acum pe usa".

Intrebat daca este necesar un congres al partidului, Sova a precizat ca este "de acord cu Victor Ponta, congresul sa fie undeva in martie, in primavara".

Ora 11:33 Ioan Rus: "O sa stabilim impreuna ce avem de facut si o sa ne asumam fiecare erorile".

Ora 11:32 Titus Corlatean, la sosirea la sediul central al PSD: "Romania are nevoie de stabilitate".

Ora 11:30 Mircea Geoana, Dan Sova, Marian Vanghelie si Robert Negoita ar urma sa fie propusi pentru excludere, au declarat surse politice pentru B1TV.

Catalin Ivan

Catalin Ivan

Foto: Facebook

Ora 11:20 Europarlamentarul PSD Catalin Ivan: "Exclud ideea de excludere in acest moment, nu este momentul sa facem asta nici pentru cei trei, nici pentru altii. Trebuie sa facem o analiza foarte serioasa, sa nu cautam vinovatii azi. Nu e momentul sa facem excluderi. Analizele trebuie facute la rece, nu acum, cand sunt spiritele foarte incinse. Am pierdut cu totii, e o vina colectiva, trebuie sa ne-o asumam cu totii".

"A fost un val nu pentru Iohannis, ci impotriva PSD si a candidatului nostru. Trebuie sa facem o analiza serioasa, sa vedem cum putem sa ne impacam cu electoratul acesta", a declarat Catalin Ivan.

Intrebat cand crede ca ar trebui organizat un congres al partidului, Ivan a aratat ca cel mai bun moment este la inceputul anului 2015: "Congres - categoric anul viitor, in primavara, pentru ca lucrurile trebuie sa se aseze putin, trebuie sa facem niste analize foarte serioase, de unde acest val impotriva noastra".

Gheorghe Nichita

Gheorghe Nichita

Foto: AGERPRES

Ora 11:15 Vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita: "Excluderile din partid sunt lucruri secundare pentru mine/ PSD trebuie sa ramana la guvernare, iar Ponta si Dragnea in fruntea partidului".

"Trebuie sa facem o analiza la rece, sa gasim solutii calm si linistit. Excluderile din partid sunt lucruri secundare pentru mine, e important sa vedem cum facem ca partidul sa scape de anumite perceptii pe care le are electoratul. Nu discut acum de excluderi", a declarat Gheorge Nichita.

Liderul social democrat a aratat ca mandatul pe care il are de la primarii din Iasi sustine ca partidul trebuie sa ramana la guvernare, iar tandemul Ponta-Dragnea trebuie sa ramana in fruntea partidului pentru a asigura aceasta guvernare.

Im ceea ce priveste organizarea unui congres PSD, liderul iesean a afirmat ca era "adeptul unui congres rapid, acum gandesc ca poate daca judecam la cald, judecam prea agresiv. Sunt avantaje si de o parte si de alta. Discutam".

-----------------------

Imediat dupa alegerile prezidentiale Robert Negoita, Radu Popa sau Marian Vanghelie au cerut "un pas inapoi" pentru coordonatorul de campanie, Liviu Dragnea. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera chiar ca este nevoie de un congres extraordinar, care sa constituie tema unei "analize serioase in partid".

Presedintele PSD, Victor Ponta, nu a negat varianta unor excluderi. "PSD in ianuarie - februarie isi face analizele, sa vedem ce a mers bine, ce a mers rau, ce lucruri trebuie schimbate, pentru ca trebuie schimbate radical o multime de lucruri in PSD si asta vor decide colegii nostri. Pozitia mea este ca suntem un partid democratic si ca asta se decide pentru toata lumea. Si ca cine sare acum, asa, din rand, crezand ca o sa castige ceva, cred ca se insala. Si imi voi folosi toata autoritatea pe care inca o mai am in partid ca sa-i pun la locul lor. Cine face rau PSD-ului, sigur ca e excludere", a afirmat Ponta, marti, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, daca PSD vrea sa castige din nou alegerile, in 2016, alegeri locale si parlamentare, trebuie sa vina cu o noua strategie, cu un nou proiect.

Tot marti, senatorul PSD Mircea Geoana, fost presedinte al social-democratilor, a sustinut ca premierul Ponta trebuie sa anunte in sedinta de joi a conducerii formatiunii ce ministri doreste sa inlocuiasca.

"Ar trebui sa terminam cu aceasta practica - in care ne trezim in Comitetul Executiv National, cum a fost cazul la ultima remaniere de guvern, cu personaje care sunt pentru prima data prezentate partidului. Statutul partidului spune extrem de clar ca numirile in guvern se fac cu votul CExN si nu cu informarea acestuia. Deci, joi trebuie sa vina prim-ministrul cu lista de ministri pe care doreste sa-i inlocuiasca si sa-i supuna unei dezbateri extrem de serioase si unui vot explicit in Comitetul Executiv", a declarat Geoana.

El a mai spus ca vrea reactivarea Consiliului National al PSD, respectiv pentru alegerea unui nou presedinte, apreciind ca vacantarea acestui post, detinut in trecut de Adrian Nastase, "trebuie sa inceteze".