Presedintele ales Klaus Iohannis afirma ca Republica Moldova trebuie sa reprezinte proiectul strategic al Romaniei, iar alegerile din 30 noiembrie din Moldova reprezinta un pas important pentru parcursul european pentru Republica Moldova.

Ce spune Klaus Iohannis pe acest subiect, intr-o postare pe Facebook:

"Romania si Republica Moldova apartin aceleiasi familii, aceluiasi spatiu cultural, istoric si de limba. Republica Moldova trebuie sa reprezinte proiectul strategic al Romaniei. Este esential ca la Bucuresti sa existe o coerenta de actiune prin care Romania sa devina nu doar un partener de nadejde, dar si un aparator al intereselor Republicii Moldova in Europa. Sunt chestiuni pe care le voi sublinia si in cadrul vizitei pe care o voi efectua vineri, 28 noiembrie, in Chisinau.

Este foarte important pentru noi ca Republica Moldova sa isi construiasca, pas cu pas, traiectoria de stat membru cu drepturi depline in UE. Aceasta poate fi povestea de succes a Chisinaului, dar si povestea unei reusite a administratiei de la Bucuresti.

Alegerile din 30 noiembrie reprezinta un pas important in cimentarea unui parcurs european pentru Republica Moldova. In ultima perioada, la Chisinau au fost facuti pasi importanti in consolidarea democratiei si alinierea la standardele europene. De aceea, ne dorim ca optiunea ferma a cetatenilor Republicii Moldova sa fie indreptata in sustinerea fortelor democratice, europene. In egala masura, ar trebui sa existe o constiinta comuna a obiectivului tuturor fortelor care cred si sustin un viitor european pentru Republica Moldova.

Iar acest obiectiv este unul singur: integrarea in Uniunea Europeana. Si ar fi o mandrie pentru mine ca acest lucru sa se intample in timpul mandatului meu de Presedinte al Romaniei."