Deputatii opozitiei i-au spus, marti, premierului Ponta ca "a premeditat cu sange rece" desfasurarea votului din diaspora, ca "lectia" pe care a primit-o "ii va fi de folos" si ca e nevoie de legea votului prin corespondenta, in timp ce PSD a sustinut ca problema nu trebuie tratata "cu emotie", potrivit Mediafax. Deputatul PDL de Diaspora Mircea Lubanovici i-a cerut premierului sa faca reforma consulatelor din diaspora, aratand ca au fost trimisi "oameni pe baza politica" si nu de competenta.

"Domnule prim-ministru, cer, in numele romanilor din diaspora, sa faceti reforma consulatelor din diaspora pentru ca ati trimis oameni pe baza politica si mai putin pe baza de competenta!", a spus Lubanovici.

El a mai spus ca Ponta "a premeditat cu sange rece" desfasurarea alegerilor din diaspora , ca premierul "a aratat ce inseamna abuzul de putere" si ca alegerile din 16 noiembrie "au demonstrat demagogia si minciuna care caracterizeaza actul guvernarii".

"Domnule prim-ministru, cred ca lectia pe care ati primit-o va va fi de folos si romanii pe care-i reprezint nu vor mai fi ignorati", a mentionat Lubanovici.

Reprezentantii PC, UDMR, PMP au vorbit de necesitatea unei legi privind introducerea votului prin corespondenta, dar care sa respecte toate modalitatile de securitate pentru un astfel de vot.

Marian Neacsu (PSD) a spus, insa, ca o lege nu trebuie facuta "pe genunchi", dand exemplu tari ca Elvetia, Irlanda, Germania, Olanda, care au introdus votul prin corespondenta dupa care l-au eliminat, deoarece existau suspiciuni legate de frauda. "Aceasta problema trebuie tratata cu mai putina emotie si cu mai mult rationament", a adaugat Neacsu.

El a spus ca in dezbatere s-a tot vorbit de "vinovatie" si a aratat atributul principal in organizarea votului in Romania si in diaspora il are Autoritatea Electorala Permanenta. "Eu nu spun ca am gasit un vinovat, ci ca impreuna cu AEP, cu Guvern, noi, Parlamentul avem datoria de a ne apleca cu grija si de a lua cele mai bune masuri", a adaugat deputatul PSD.

Camera Deputatilor a avut marti o dezbatere politica, la propunerea PNL, privind votul din diaspora, la care a fost prezent si premierul Victor Ponta.