Problemele romanilor din diaspora trebuie vazute cu mai o mare atentie, dar, in acelasi timp nu s-a explicat in campania electorala faptul ca romanii de acolo au putut munci in urma eliminarii vizelor de catre PSD, in anul 2002, a declarat duminica fostul premier Adrian Nastase, potrivit Agerpres.

Adrian NastaseFoto: HotNews / DP

"Cred ca noi nu am reusit sa intelegem un anumit lucru, nici nu am reusit sa explicam faptul ca zona de diaspora exista in mare masura pentru ca in 2002 au fost eliminate de catre PSD vizele pentru a circula in strainatate. Foarte multi dintre cei care lucreaza in strainatate au putut sa mearga acolo si sa lucreze pentru ca finalizarea negocierilor si acceptarea principiului libertatii de miscare si intrarea in Uniunea European in 2007 le-a permis sa faca acest lucru, dar tot in baza unor decizii si actiuni din partea PSD-ului. De ce dupa aceea nu au mai votat cu PSD-ul? Explicatia dupa parerea mea este legata de o serie de elemente mult mai complexe", a spus Nastase cu prilejul lansarii volumului "Cel doua Romanii".

In opinia sa, multi dintre romani au plecat cu foarte multe sperante si la inceput probabil ca doreau mai curand sa se integreze complet in tarile respective. "Pana la urma, insa, au descoperit ca ei au fost in mare masura respinsi de acele comunitati. Politicile antiimigratie si incertitudinile legate de locurile de munca au inceput sa-i apese, sentimentul de nemultumire generat de faptul ca si-au lasat familiile aici in tara cu probleme, mai ales pentru cei batrani, cu dificultati pentru copii, au accelerat aceasta frustrare care viza pe de o parte tarile in care traiau, dar si autoritatile in general. Si atunci votul antisistem s-a extins din tara si la zonele externe. Aceste evolutii nu au fost luate in analizele care s-au facut. Cred insa ca ele vor trebuie intelese, privite intr-un alt context, si problema celor din diaspora, a votului lor in viitor, a relatiei pana la urma dintre ei si cei ramasi acasa vor trebuie sa fie reexaminate", a opinat fostul premier.

Adrian Nastase a mai spus ca s-a aflat in ultima perioada in Germania, "pentru ratiuni ne-turistice", unde s-a intalnit cu foarte multi romani. "Au diferite tipuri de nemultumire, care nu sunt neaparat de ordin politic, dar problemele lor ar trebui vazute intr-adevar cu mai multa atentie. Si este clar ca nu s-a facut suficient de mult pentru a intelege problemele cu care se confrunta", a adaugat el.

Nastase a mentionat ca nu vrea sa intre intr-o discutie despre erorile campaniei electorale, "tocmai pentru a nu alimenta o batalie, o dezbatere care va urma in PSD, pentru ca nu doreste sa dea argumente unora dintre cei care cauta neaparat vinovati".

In opinia fostului presedinte PSD, ar fi fost nevoie de 3-4 proiecte importante politice, care sa fie puse in discutie, tocmai pentru a da o dimensiune mai puternica prezidentiala campaniei electorale a candidatului Victor Ponta, "nu atat pe elementele de guvernare".

El a reafirmat ca un candidat la prezidentiale trebuie sa fie pro-roman, nu pro-american sau pro-german sau pro-rus.