Bogdan Dima, consultant politic la Point Public Affairs a discutat in cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro despre votul din diaspora, motivele pentru care Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale si listele suplimentare. "Victor Ponta a gresit in organizarea alegerilor in strainate. Nu au simtit impactul pe care l-a avut blocarea unui drept al cetatenilor din strainatate, atat in randul lor, acolo, cat si in tara. Ar trebui sa ne gandim acum, in ce masura votul acesta a fost datorat campaniei lui Iohannis sau greselilor lui Victor Ponta”, Bogdan Dima.

Bogdan Dima interviu Hotnews.roFoto: Hotnews

Despre votul din diaspora

Votul din diaspora, ca tema politica a campaniei electorale, in special in turul II, a fost un factor cheie. Victor Ponta si echipa sa de campanie, dar si institutiile pe care le coordona in calitate de prim-ministru, au gresit cu privire la modul in care au organizat alegerile. Pentru mine, am mai spus lucrul acesta, modul in care s-au organizat alegerile prezidentiale in strainatate a fost o rusine. Exista posibilitatea prin legislatie, inainte de inceperea alegerilor, ca prin Ministerul Afacerilor Externe primind optiunile de la ambasadori sa mareasca numarul de sectii, iar in turul II, exista legislatie care permite infiintarea acestor sectii de votare. Numai ca nimeni nu si-a asumat aceasta raspundere de a infiinta noi sectii de votare. Fie Biroul Electoral Central putea sa dea o hotarare cu efecte juridice prin care sa interpreteze legea de o maniera general obligatorie pentru celelalte institutii, fie guvernul Romaniei putea da o ordonanta de urgenta. Nimeni nu a luat aceste masuri si ca atare s-a creat un val de nemultumiri impotriva celui care conduce, adica Victor Ponta, vazut ca responsabil pentru aceasta blocare a votului din strainatate. Victor Ponta a pierdut pentru ca oamenii care au venit in plus la vot in turul II, preponderent au votat impotriva sa.

Ar trebui sa ne gandim acum, in ce masura votul acesta a fost datorat campaniei lui Iohannis sau greselilor lui Victor Ponta. Eu banuiesc ca a doua chestiune a contat, si anume ca Victor Ponta a gresit in organizarea alegerilor din strainatate.

Motivele pentru care nu au fost deschise noi sectii de votare in turul II

A existat o frica. Eu am o teorie, si anume ca, in realitate, niciuna dintre parti nu a dorit marirea numarului sectilor de votare. Pentru ca, pe de-o parte si ACL-ului i-a convenit sa existe acest subiect pe tapet pe care sa-l utilizeze impotriva lui Victor Ponta, iar pe de alta parte, si Victor Ponta a vrut sa fie sigur ca cetatenii din strainatate, stiind ca vor vota impotriva lui, vor fi controlati cumva.

Votul pe listele suplimentare

In absenta unor dovezi tangibile, foarte clare, cu privire la fraudarea votului in acele localitati unde avem prezenta 200%, nu ma pot pronunta. Daca exista dovezi in acest sens, sa le vedem si institutile abilitate sa-si faca treaba. Insa ce vreau sa spun, este faptul ca votul pe aceste liste electorale a fost posibil pentru ca pur si simplu, legea permite acest lucru. Intrebarea mea de fapt este: de ce legea a permis in tara votul pe liste suplimentare, iar in strainatate a existat o blocare a votului. Acest lucru poate naste anumite suspiciuni cu privire la modul in care actualul Guvern a inteles sa organizeze alegerile.

Solutia votului prin corespondenta

Ar putea fi o solutie numai in masura in care legiuitorul, si anume parlamentarii, adopta o modificare a legii electorale. Insa nu este atat de simplu pe cat pare pentru ca trebuie sa avem si niste elemente de siguranta ale acestui vot prin corespondenta.

Motivul pentru care a pierdut Victor Ponta alegerile

In mod surprinzator, nici ACL-ul si nici PSD-ul nu au realizat foarte clar importanta votului din strainatate. Daca ar fi dupa mine sa trag o concluzie generala, Victor Ponta a gresit in organizarea alegerilor in strainate. Nu au simtit impactul pe care l-a avut blocarea unui drept al cetatenilor din strainatate, atat in randul lor, acolo, cat si in tara.

Interviul integral

Bogdan Dima, consultant politic la Point Public Affairs a discutat, joi, online cu cititorii. Raspunsurile acestuia le puteti afla aici.