Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a declarat, joi, la Conferinta internationala "25 de ani de la prabusirea dictaturilor comuniste in Europa de Est", ca, din perspectiva participarii la viata publica, ar fi util sa avem si acum o societate civila activa, vie, precum cea din anii 1990.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Potrivit fostului presedinte al Romaniei, "societatea romaneasca se afla, inca, in fata unor probleme care necesita actiunea conjugata a tuturor fortelor si institutiilor, pentru o solutionare democratica, in interesul tuturor cetatenilor", noteaza Mediafax.

Iliescu a aratat ca perioada de dupa Revolutia din 1989 trebuie "judecata in conditiile de atunci si nu in conditiile de acum". "In cateva puncte, printre care si participarea cetatenilor la viata publica, lucrurile stateau parca ceva mai bine atunci, decat acum. Democratia nu are sens fara participarea cetatenilor, ea nu se rezuma la votul ritualic, din patru in patru ani. Desi nu ne-a fost usor atunci, trebuie sa recunosc faptul ca ar fi util sa avem si acum o societate civila activa, vie, puternica, precum cea din anii '90", a tinut sa precizeze Iliescu.

Fostul presedinte al Romaniei a adus un "pios omagiu tuturor celor care s-au sacrificat pentru democratie si libertate, si care s-au opus oricarei forme de totalitarism, fie ca a fost vorba de fascism, nazism sau stalisnim".

"Printre ei au fost si oameni de stanga si de dreapta, si muncitori, si intelectuali, si credinciosi si atei, au servit propriilor lor constiinte si ideilor binelui public. Avem obligatia sa nu ii uitam si sa facem astfel incat sa nu mai fie nevoie de alte sacrificii", a mai spus Iliescu.

Ion Iliescu s-a referit si la Legea 341/2004, denumita Legea recunostintei, precizand ca este o intarziere a masurilor necesare, dar ca sunt premise ca de la 1 ianuarie 2015 ea sa intre in aplicare, pentru ca raspunde nevoilor reale ale unor oameni care au suferit si sufera inca.