"Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, l-a felicitat luni pe Klaus Iohannis pentru alegerea sa ca presedinte al Romaniei", comunica Biroul de presa al Administratiei prezidentiale de la Berlin. Comunicatul contine doar doua paragrafe, cu remarca: "In scrisoare se mentioneaza, printre altele". Hotnews.ro a solicitat primirea scrisorii de felicitare in integralitate si asteapta raspuns.

"Preluati aceasta demnitate intr-un moment de mari provocari pentru Europa si tara dumneavoastra", scrie presedintele german. "Va asiguram ca Germania va sustine Romania ca partener si pe viitor, in transpunerea importantelor reforme in fata carora sta tara dumneavoastra. Sunt increzator ca, printr-o colaborare bazata pe incredere, vom adanci si dezvolta mai departe, bunele relatii de prietenie intre tarile noastre, si in context european si international."

Joachim Gauck (n. 1940 la Rostock) este din martie 2012 presedinte federal al Germaniei, ales cu mare majoritate, inca din primul scrutin, de Adunarea Federala, dupa ce, la nici un an de mandat, predecesorul sau, Christian Wulff, demisionase in urma unor acuzatii de coruptie. De profesie pastor luteran si fost activist pentru drepturi cetatenesti in fosta RDG, intre anii 1990 si 2000 Gauck a detinut functia de Comisar federal pentru arhivele Stasi. Legat de modul in care se lucreaza cu dosarele trecutului, Gauck a facut doua vizite in Romania, in 1992 si 1997.