Premierul Victor Ponta a anuntat in sedinta de guvern de marti ca il va propune pe ambasadorul Mihnea Motoc pentru postul de ministru de externe. Motoc, in varsta de 48 de ani, este in prezent ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana.

Mihnea MotocFoto: MAE

Motoc ii va lua locul lui Teodor Melescanu, proaspat demisionar, care si el statuse doar 8 zile in functie dupa demisia lui Titus Corlatean - ambii "victime" ale dezastrului de la votul in strainatate la alegerile prezidentiale.

Motoc este diplomat de cariera, lucrand in MAE din 1991. Inainte de a fi numit ambasador la UE in aprilie 2008, Motoc a fost ambasador la ONU, in perioada 2003-2008. In aceasta calitate, a fost si reprezentant al Romaniei in Consiliul de Securitate al ONU (2004 - 2005). Intre 2001 - 2003 a fost secretar de stat la MAE, iar inante ocupase timp de doi ani postul de ambasador al Romaniei in Olanda.

Este licentiat al Facultatii de Drept (Universitatea Bucuresti), si are un Master in Drept International Public si Drept Comparat, Universitatea George Washington (Washington DC), precum si Studii post-universitare in Drept International Public si Privat, Universitatea din Nice.

Mihnea Motoc este casatorit cu Iulia Motoc, fost judecator CCR, in prezent judecator la CEDO.

Tot marti, Ponta ii va trimite presedintelui Romaniei si propunerea pentru postul de ministru al culturii, ocupat interimar de Victor Ponta dupa plecarea lui Kelemen Hunor.