UDMR nu are multe asteptari de la presedintele roman Klasu Iohannis ales duminica – a declarat pentru MTI Kelmemen Hunor, presedintele Uniunii, citat de Transindex. Presedintele UDMR considera ca odata cu alegerea lui Klaus Iohannis va urma o perioada lunga de pauza in implementarea drepturilor minoritatilor nationale.

“Alegerea lui Iohannis ne transmite mesajul ca Romania este un stat model, in care problema minoritatilor nationale este rezolvata, deoarece alegatorii au votat incredere unui presedinte din randul minoritatii germane. Acest lucru desigur nu este adevarat dar din aceasta cauza dezideratele maghiarilor sunt discreditate” – a aratat Kelemen Huonor.

Acesta a mai spus ca, daca Klaus Iohannis va fi un presedinte echilibrat si nu va dori sa stapaneasca parlamentul si guvernul, daca va cauta consensul in solutii, atunci va avea un mandat de succes.

Kelemen Hunor a aratat ca votul in procent de 75-80% a maghiarilor in favoarea presedintelui ales este un mesaj important catre acesta. “Alegatorii au dovedit. In perioada urmatoare mingea este in terenul acestuia, acum el trebuie sa dovedeasca” – a adaugat acesta.

Presedintele UDMR a subliniat ca subiectul urmatoarelor zile este in ce masura Uniunea va continua impreuna guvernarea cu PSD sau nu. Acesta a aratat ca, inainte de orice decizie trebuie analizate rezultatele alegerilor, “trebuie sa intelegem ce s-a intamplat”.

Kelemen Hunor considera ca este important faptul ca alegerile s-au terminat cu o diferenta semnificativa rezultata intre cei doi competitori si noul presedinte poate sa-si exercite mandatul cu o legitimitate puternica. Presedintele Uniunii a amintit ca in voturi s-a exprimat pregnant si identitatea regionala dar si votul in semn de protest fata de Victor Ponta.

“Exista un grup social important, care nu-si gaseste calculele politice in niciuna dintre fortele politice. Acest grup social a votat in 2012 USL-ul iar acum a votat un om de la care spera sa le solutioneze problemele” – a declarat Kelemen Hunor, presedintele UDMR pentru MTI.