​Desi au reprezentat doar 3% din total, voturile romanilor din strainatate au fost in prim plan si au contribuit enorm la victoria lui Klasus Iohannis in alegeri, scrie BBC, intr-un comentariu. Financial Times noteaza ca a castigat candidatul care a mizat in campanie pe aducerea de investitori din Occident. Publicatia mai precizeaza ca Iohannis este un politician neobisnuit, fiind un etnic german de religie protestanta, intr-o tara ortodoxa.

BBC scrie ca, desi s-a vorbit enorm despre voturile din strainatate, acestea au reprezentat doar 3% din total si Iohannis ar fi castigat si fara ele. Totusi, noteaza publicatia, foarte multi suporteri ai lui Iohannis cosidera ca exact determinarea romanilor din strainatate de a vota cu orice pret a fost lucrul care i-a inspirat pe romanii din tara sa mearga la vot intr-un numar atat de mare,

Astfel, s-a ajuns la cea mai mare surpriza electorala din istoria electorala a Romaniei post-revolutionare, mai scrie BBC care publica si poze cu cozile uriase la care au stat romanii duminica.

Financial Times noteaza ca analistii preziceau o victorie clara a lui Ponta, dar problemele cu votul din diaspora au facut ca mai ales tineretul sa se mobilizeze semnificativ pentru a-l vota pe Iohannis.

Publicatia mai citeaza un analist politic care spune ca multi se temeau ca daca Ponta va castiga, ritmul in care vor fi trimisi in instanta coruptii, va fi mult incetinit.