O observatoare a povestit pentru HotNews.ro cum se desfasoara votul la tara. Se intampla in satul Galbinasi, judetul Calarasi. Turism electoral, amenintari mai mult sau mai putin voalate, observatori filmati si fotografiati, primarul aduce cu masina batranii la vot. A.E., observator la alegerile prezidentiale, povesteste cum un batran a rezumat situatia, in fata unei sectii de vot din Galbinasi: "Ce vrei dom'le, cu primarul si preotul nu te pui, mai bine murim in saracie decat sa avem probleme".

Dragomir Dumitru (PSD)Foto: Arhiva personala

A.E., care a preferat sa-si pastreze anonimatul, avand in vedere ca se afla inca in sectia de votare, a povestit pentru HotNews.ro multiplele incidente din cele doua sectii de vot din satul Galbinasi.

Cele doua presedinte ale sectiilor de votare 143 si 144 completau langa observatori declaratiile pe proprie raspundere pentru votul pe listele suplimentare, in conditiile in care acesti votanti se declara analfabeti. A.E. a surprins o discutie dintre presedinta sectiei de votare si o batrana, careia .

  • "Pe fata ta cum o cheama?"
  • Femeia spune ca ca este in spital, ca are probleme cu copilul.
  • Dar are 18 ani?
  • Are 21
  • Foarte bine!

Dupa care a plecat si a discutat soptit cu vicepresedinta sectiei de votare.

Toata persoanele care voteaza ies din cabinele de vot cu buletinul neimpaturit, indreptat spre comisie.

Observatorii din cele doua sectii, 143 si 144 discuta la telefon si se anunta unii pe altii cand pleaca cate un grup de oameni care a votat. Invariabil, grupul de oameni ajunge si la cealalta sectie.

A.E. povesteste ca i-a cerut presedintei sectiei de votare numele a doua persoane ale caror semnalmente par sa indice ca au votat si in cealalta sectie. Aceasta isi arunca ochelarii pe masa si tipa: "Chiar vrei sa ma calcati pe bataturi?".

In sectia 144, "foarte mica", dupa cum spune A.E., la un moment dat se aflau 12 persoane la 5 cabine de vot, iar intr-o cabina erau 2 persoane.

Observatoarea a semnalat cazul vicepresedintei sectiei de votare, care s-a rastit la ea: "Nu ati vazut domnisoara bine, terminati, terminati ca deja ... V-ati gasit voi tinerii, legea e legea banului. O sa va intre voua la un moment dat in cap", dupa cum relateaza observatoarea.

Un alt observator, care pare apropiat de membrii comisiei, ii transmite lui A.E. sa isi mute masina, deoarece e parcata intr-o curba, sa nu dea cineva in ea...

Primarul, Dumitru Dragomir, de la PSD, intra nestingherit in cele doua sectii de votare, unde numele lui Victor Ponta este rostit des si fara nicio opreliste. Mai mult, primarul aduce cu masina batrani la sectiile de votare.

Observatorii cheama jandarmeria, dar primarul se muta la cealalta sectie. Politia ii atentioneaza pe observatori: "Veti plati daca reclamatiile nu se dovedesc reale", dupa cum relateaza A.E.

Cand observatorii s-au deplasat de la sectia 143 la 144 au fost urmariti de o masina, filmati si fotografiati.

Membrii comisiilor nu au vrut sa le spuna observatorilor cati oameni au votat pe listele suplimentare si nu au prezentat procesul.

Din ora in ora presedinta sectiei de votare vorbeste cu primarul si ii spune cati au votat, dupa care "mai apare cate un puhoi de votanti", povesteste A.E..