Fraude masive la vot in sudul Romaniei raportate de observatori: mobilizare neobisnuita a autoturismelor, Politia e indiferenta

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:05 Actualitate | Politic


Romii, adusi la vot cu autobuzele la sectii din Bucuresti
Foto: Hotnews
Încă de la primele ore ale dimineții, observatorii Centrului pentru Resurse Civice (CRC) și cetățenii care au sunat la centrul de asistență juridică organizat de Expert Forum au semnalat o prezență neobisnuită la urne și o mobilizare masivă a automobilelor care transportă în mod repetat persoane către sectiile de vot, se arata intr-un comunicat al ONG-ului Expert Forum. În județe ca Ilfov, Giurgiu sau Olt observatorii au raportat la numărul 112 mai multe cazuri de acest gen. Interventia poliției este de multe ori insuficientă sau inexistentă, iar fenomenul se perpetuează în multe dintre localitățile observate fără ca agenții constatatori să ia măsuri reale.

Si reporterii HotNews.ro au observat existenta fenomenului de turism electoral in sate din judetul Giurgiu, dar si in anumite sectii din Bucuresti (vezi foto in articol)

Drept urmare, ONG-urile CRC, Expert Forum și Funky Citizens, bazandu-se pe mărturiile și solicitările formulate de cei care observă alegerile în teritoriu, cere Ministerului Afacerilor Interne să suplimenteze numărul de agenți care monitorizează bunul mers al procesului electoral, dar mai ales, introducerea în judetele enumerate a unor filtre pentru a limita și descuraja turismul electoral. Reamintim faptul că fapte precum continuarea propagandei electorale și coruperea alegătorilor reprezintă infracțiuni sancționate de Codul Penal.

Au mai fost semnalate cu o frecvență notabilă cazuri în care persoane neautorizate stationează în secțiile de vot mai mult decat este necesar pentru exercitarea optiunii de votare sau abordează și incearcă să influențeze grupuri de alegători sau situatii în care reprezentanți ai autorităților locale săvârsesc acțiuni suspeceptibile a fi calificate drept  încalcări ale regulilor de funcționare a secțiilor de votare. În multe secții situația este persistentă, în pofida sesizărilor adresate biroului electoral sau Poliției.

Turisti electorali adusi in Bucuresti cu autobuze speciale
Foto: Hotnews
Ca exemple, au fost primite mai multe sesizări care reclamau suspiciuni de turism electoral. Astfel, ne-a fost adus la cunoştinţă de către un observator că la secţia 252 din Movileni, județul Olt primarul ar fi transportat de mai multe ori alegători cu un autovehicul. O sesizare scrisă a fost trimisă de către observator către BEJ în acest sens. Similar, în cadrul secţiei de votare nr. 100 din Budeni, comuna Comana, județul Giurgiu, un observator ne-a transmis că există indicii cu privire la turism electoral –maşini care aduc alegători ce votează pe listele suplimentare. Mai mult, ni s-a transmis că unul dintre membrii secţiei se implică în această activitate.

Observatorii acreditaţi de Centrul pentru Resurse Civice au observat în secţiile 143 şi 144 din comuna Gălbinaşi, judeţul Călăraşi că cetăţenii care sunt înscrişi pe copiile de pe listele electorale permanente votează pe listele suplimentare destinate celor care votează în afară localităţii de domiciliu. Tot în aceste secţii ne-au fost aduse la cunoştinţă că alegători din mai multe localităţi ar fi fost aduşi cu autovehicule pentru a vota în secţiile 144 şi 143 (școlile nr. 1 şi nr. 2) din Gălbinaşi. Există indicii că ar fi transportaţi organizat, cu aportul autorităţilor locale, în special al primarului.  Mai mult, am primit informații că în cadrul secţiei de votare nr. 218 din Ştefăneştii de Jos, județul Ilfov, persoane neautorizate, grupuri sau indivizi care pretind că sunt alegători staţionează în incinta secţiei de votare şi încearcă să intimideze observatorii şi votanţii.


De asemenea, a fost transmisă o sesizare conform căreia la secția 140 din gara Craiova sunt aduși votanți cu autovechicule din comunele Pielești, Pleșoi, Șopot și Sărbătoarea (Dolj). Exista martori care sustin ca in jurul secției de votare ar exista persoane care dirijează alegătorii.


Au mai fost raportate si alte nereguli în organizarea procesului electoral, dintre care menționăm:

·         Ploieşti, la Şcoală Gimnazială Nr. 1 „Radu Stanian” din stradă Bobîlna, după începerea votului urnele nu erau sigilate. Alegătorul ne-a comunicat că a semnalat acest lucru membrilor şi i s-a răspuns că aceasta este procedura, respectiv că urnele nu se sigilează până seară. Alegătorul ne-a mai transmis că s-a întâmplat acelaşi lucru la turul precedent.

·         primarul din comuna Gura Văii, Bacău nu îi permite unui reprezentant în biroul secţiei de votare accesul la lucrările biroului secției de votare. A fost sesizat BEJ care a transmis către preşedintele secţiei de votare lista în care este cuprins membrul respectiv.

·         în secția de votare 90 din Voluntari se folosesc numai patru ștampile, una dintre cele cinci fiind reținute de către președintele secției de votare.

Puteti raporta nereguli la numerele de telefon Orange: 0756.459.194, Vodafone: 0720.273.334, Digi: 0770.332.065 sau pe www.expertforum.ro/votcorect si www.funkycitizens.org.


Septimius Pârvu, Expert Forum, septimius.parvu@expertforum.ro | 0737.748.667

Cosmin Bârzan, Centrul pentru Resurse Civice   |  0742.738.836


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34263 vizualizari

 • +25 (27 voturi)    
  Turul II trebuie anulat in conditiile astea (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:05)

  potaissa [utilizator]

  Si reluat cu observatori OECD. Drepturile constitutionale trebuie respectate! Dragnea/Melescanu/Ponta la puscarie!
  • +7 (9 voturi)    
   Nu știu ce să mai cred... (Duminică, 16 noiembrie 2014, 15:51)

   DelMa [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

   Oare putem noi vota, cinstit, cât fură ei ? Români, ieșiți la vot !
 • +14 (16 voturi)    
  chiar nu se poate decreta (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:07)

  cristi_an [utilizator]

  legea martiala?!?! Daca politia nu mai functioneaza?????
  • +2 (2 voturi)    
   psd partid stat (Duminică, 16 noiembrie 2014, 17:07)

   drop [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Institutiile statului lucreaza de mult pt PSD.
 • -15 (23 voturi)    
  grav (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:11)

  Mazeta [utilizator]

  Cerem anularea și repetarea celui de-al 2-lea tur de scrutin! (doar dacă iese Ponta)
  • +4 (6 voturi)    
   Mai taci naibii, (Duminică, 16 noiembrie 2014, 15:24)

   PaulAtreides [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   We are sick of your shit!
 • +12 (14 voturi)    
  bine (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:11)

  totti [utilizator]

  filmati acesti insi, dovezile vor fi necesare
 • -11 (15 voturi)    
  Milioanele de voturi fraudate (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:20)

  Shaolin [utilizator]

  Asa sa fie? Sau informatiile primite de voi sunt mincinoase?

  La referendum s-a spus ca au fost fraudate milioane de voturi. Nici pana acum nu s-a demonstrat ca afirmatia aceea a fost adevarata.

  Deci sloganul cu milioanele de voturi fraudate a fost o MINCIUNA ordinara.

  Oare acum tot minciuna este?
  • +3 (7 voturi)    
   Stimate domn (Duminică, 16 noiembrie 2014, 15:05)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   si un singur vot fraudat este grav si trebuie adus la cunostinta opiniei publice iar vinovatii (votantul in cauza si instigatorii) trebuie sa raspunda in fata legii.
   Altfel daca nu se sanctioneaza decat daca se dovedesc "milioane de voturi" se va ajunge ca nimanui sa nu-i mai pese de lege.
   Deja unii romi nu prea mai au apasare cu legea si practica turismul electoral cu autobuzul pus la dispozitie de cine...?
   Apropo de neaplicarea legii, am auzit odata (mai demult) in autobuz un rom spunand ca pe el daca il prinde fara bilet nu au ce sa-i faca "ca e tigan".
   • 0 (2 voturi)    
    Dear Mr. Leo, (Duminică, 16 noiembrie 2014, 17:50)

    Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    Iti recomand sa mai citesti odata ce am scris...

    Pentru ca domnia voastra vorbiti despre cu totul alte lucruri.

    Eu am facut referire la manipularea media practicata de PDL si de slugoii lor. Nu la actul propriu-zis de fraudare care evident este unul ilegal si imoral.
 • +9 (11 voturi)    
  Omul ăsta are nevoie de sprijin: (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:28)

  CosminMaricari [utilizator]

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154866714455010&set=a.10152193962335010.938025.646950009&type=1

  Observator voluntar în satul Coman, comuna Sănduleni, Bacău, este torturat psihic de comisie, primar, polițistul din sat refuză să îl ajute, ba mai mult, îl insultă.
 • +12 (14 voturi)    
  Hmm (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:30)

  Andrei Sch [utilizator]

  In conditiile astea, avem 2 variante:
  1. Plecam
  2. Iesim in strada
  Scurt.
  • +4 (6 voturi)    
   iesim in strada (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:40)

   Nano78 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei Sch

   iesim in strada. daca nu, mai avem o sansa in 2016
  • +2 (4 voturi)    
   sau mana pe furca? (Duminică, 16 noiembrie 2014, 15:09)

   torna_fratre [utilizator] i-a raspuns lui Andrei Sch

   iesitul in strada nu mai sperie pe nimeni,dar un primar tras in furca ...asta va atrage atentia!
 • +7 (9 voturi)    
  La tribunal cu ei (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:32)

  anaana [utilizator]

  Toate furturile PSD in turul 2 trebuie aduse in fata justitiei . Trebuie cerut sprijinul Uniunii Europene pentru a stopa furtul , imaginile de la ambasade sunt foarte clare.
  Trebuie cerut anularea alegerilor altfel PSD va continua minciuna si furtul.
  • 0 (2 voturi)    
   . (Duminică, 16 noiembrie 2014, 16:50)

   Marius Muntean [utilizator] i-a raspuns lui anaana

   Care tribunal? DNA si Parchetele n-au facut nici o miscare sa investigheze fraudele din primul tur iar CCR a respins toate contestatiile. Justitia e a PSD.
 • +6 (8 voturi)    
  ajutati la vot (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:37)

  DrAqU [utilizator]

  Se fura deliberat dreptul la vot asta e clar. Si cu toate astea se sta cu mainile in san .Ce dovada mai mare ne trebuie pentru a lua masuri impotriva acestor hotzi?Intrebare: 18 mil de romani nu pot rasturna acest guvern de numai cateva persoane?18 mil de romani nu mai pot iesi in strada sa recupereze iar tara din mana dictatorilor ce sunt la putere?18 mil de romani nu pot sa faca ceea ce au facut in 1989?Toti cei ce au votat pot iesi in strada sa cera un nr mai mare de sectii in diaspora.Cei ce deja au votat in diaspora pot face la fel sa ceara dreptul de vot a celor ce stau la cozi infernale.O vorba spune: DACA VREI ,POTI !!! Si noi putem, ne trebuie doar vointa.
 • +3 (5 voturi)    
  Alegeri (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:42)

  alextonino [utilizator]

  Mecanismul de stopare a turismului electoral exista deja. Cartea de alegator. Stampila de pe aceasta carte nu poate fi stearsa. Daca pierdeti aceasta carte de alegator, atunci cand schimbati buletinul platiti o amenda mica.
  Nici puterea nici opozitia nu vor sa foloseasca acest instrument care exista de vreo 10 ani.
 • +2 (14 voturi)    
  Ambalarea (Duminică, 16 noiembrie 2014, 14:48)

  feisbuk [utilizator]

  Nu va mai agitati atat. Romanilor le place sa fure. Se oftica cand sunt furati, dar isi doresc intotdeauna sa fie de cealalta parte. Este in gena acestui popor.

  Iohannis este propulsat de o alianta similara cu PSD-ul, cam tot acelasi gen de politicieni. Nimic nu a impedicat PDL-ul sa adopte votul electronic, sa modifice legea electorala astfel incat orice popsesdor de pasaport sa poata vota, sa limiteze cat se poate de mult votul electoral, sa inregistreze CNP-urile care voteaza si apoi in 30 minute dupa zioua votarii se se baleieze lista cu cei care au votat multiplu, etc.

  Pur si simplu orice partid care a fost la guvernare s-au s-a lipit la guvernare de partidul mare nu a dorit modificarea acestei stari de lucruri, Politicienii nu isi doresc competitie electorala corecta, nu isi doresc asumarea raspunderii (vezi imunitatile), etc.

  Ma opresc ca mi-e sila.

  Semneaza unul care a votat in dreapta buletinului,
  ca pe stanga era hotul de Ponta, un hot si seful celei mai mari gasti de hoti. Nu ca de partea cealalta sunt cu mult mai cinstiti.
 • +3 (5 voturi)    
  Ambalarea se ambaleaza (Duminică, 16 noiembrie 2014, 15:54)

  mircea_cjn [utilizator]

  @Ambalarea

  " Nimic nu a impedicat PDL-ul sa adopte votul electronic, sa modifice legea electorala "

  Ba da, dragule, poate nu stii sau ai uitat !
  PDL a vrut, s-a opus categoric UDMR (lor le scadea semnificativ procentul) si UNPR. Era o majoritate extrem de fragila. La fel si cu legea electorala.
 • +2 (4 voturi)    
  turism (Duminică, 16 noiembrie 2014, 15:59)

  Privitor.ca.la.teatru [utilizator]

  In comuna Bezdead(DB), satul Valea Morii, o masina Dacia papuc alba cu patru locuri, carosata, a transportat simpatizanti psd azi dimineata, de mai multe ori.
 • +1 (1 vot)    
  frauda (Duminică, 16 noiembrie 2014, 17:11)

  dezabuzatul [utilizator]

  Atitudinea politienilor e incalificabila si inacceptabila. Subordonare politica vizibila. Sefii trebuie demisi. Facute anchete si pedepsiti vinovatii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by