In cursul dupa amiezii de sambata, 15 noiembrie, primarul Romei, Ignazio Marino, a semnat o ordonanta prin care cetatenii romani care se duc la vot in cursul zilei de duminica vor putea circula liber in Zona Verde a orasului. Pe 16 noiembrie, la Roma a fost decretata “Ziua fara Automobile”, initiativa de protejare a mediului care se va repeta pe data de 28 decembrie.

Astfel, alegatorilor romani nu li se vor aplica restrictiile in vigoare pe parcursul "Duminicii fara automobile". Daca vor fi opriti de agentii de la politia rutiera, cetatenii vor trebuie doar sa arate ca se afla in posesia unui document romanesc.

Hotararea primariei a fost adoptata in urma demersurilor intreprinse de Ambasada Romaniei la Roma.

In cursul dupa amiezii, Ambasada anuntase pe propriul cont pe pe o retea sociala, ca face demersuri pentru a obtine exceptarea de la regula a alegatorilor romani: "referitor la organizarea la Roma, concomitent cu cel de-al doilea tur de scrutin al Alegerilor pentru Președintele României, a Zilei Fără Automobile, având drept consecință introducerea de restricții de trafic pentru unele categorii de autovehicule pe anumite artere din Roma, precizăm următoarele: Ambasada României în Italia s-a aflat pe parcursul zilei în legătură permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Primăria Romei pentru identificarea unei soluții care să vizeze exceptarea de la prevederi a cetățenilor români care își exercită dreptul de vot la secțiile de votare din Roma. În acest moment, ambasadorul României în Italia se află la sediul Primăriei din Roma unde efectuează noi demersuri în acest sens. Așteptăm o soluționare favorabilă în cursul după-amiezii".

In cursul serii Primaria a anuntat pe site-ul oficial ca alegatorii romani vor putea circula liber in zonele supuse restrictiilor.