Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, vineri, despre subiectul majorarii cotei unice in urmatorii ani, ca in conditia in care va fi prim-ministru aceasta cota unica nu se va modifica, potrivit Mediafax.

"In conditia in care voi fi prim-ministru, aceasta taxa nu se va modifica", a spus Tariceanu, precizand ca masura a fost printre primele introduse in momentul in care a devenit premier, in decembrie 2004.

Tariceanu a mai declarat ca, daca ar fi fost "o intentie de modificare a acestei cote, premierul Victor Ponta ar fi putut sa o faca, dar acesta a delcrarat public ca nu va modifica sub nicio forma cota unica".

"In acest moment, pot sa va spun clar ca nu am nici cea mai mica intentie, pentru ca am si paternitatea acestei masuri, dar si pentru ca eu o consider extrem de benefica pentru economie", a precizat Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit presedintelui Senatului, premierul Victor Ponta a adoptat in ultima perioada alte doua masuri de esenta liberala, de politica fiscala, si anume reducerea contributiilor de asigurari sociale cu cinci puncte la angajator si anularea impozitului pe profitul reinvestit.

"Aceste masuri au fost propuse tot de mine, in cadrul PNL, ulterior au fost preluate de ministrul de Finante de la acea vreme, Daniel Chitoiu si promovate in Guvern. Pacat ca PNL a plecat de la guvernare fara sa mai poata sa culeaga beneficiile politice ale acestor masuri benefice pentru economie", a mai spus Tariceanu.

El a sustinut o declaratie de presa, fara intrebari din parte jurnalistilor.

Premierul Victor Ponta a declarat ca, in calitate de presedinte, nu va schimba cota unica de impozitare din 2016 "pentru simplul motiv ca presedintele nu schimba cote unice" si a sustinut ca aceasta va fi garantata de viitorul Guvern Tariceanu, dupa care nu a dorit sa accepte intrebari ale presei.

Agentia de presa MEDIAFAX a publicat, joi seara, un document al Ministerului Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget, care cuprinde mai multe propuneri de ordin fiscal, printre care renuntarea la cota unica de 16%, incepand din 2016 si introducerea cotei progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%.

Acelasi document mai include printre propuneri o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016, impozitarea de la inceputul anului viitor cu o cota de minim 5-9% a tuturor depozitelor bancare nou constituite unde sursa de provenienta a banilor este incerta si eliminarea impozitului pe profit si introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scaderea impozitului pe dividend la 5%.

Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat pentru MEDIAFAX ca Ministerul Finantelor Publice, prin cei doi ministri, nu-si asuma documentul prezentat de MEDIAFAX privind propuneri de modificari fiscale, dar spune ca nu-si va da demisia daca totusi documentul a fost elaborat de MFP.

Intrebat daca este dispus sa demisioneze din functie in cazul in care se demonstreaza ca documentul prezentat de MEDIAFAX a fost elaborat, scris si printat in Ministerul Finantelor Publice si distribuit in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, Valcov a afirmat ca nu poate raspunde pentru toti angajatii din institutie.

Pe de alta parte, Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a transmis un comunicat prin care afirma ca nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare, iar in institutie, autoritatea in ceea ce priveste stabilirea politicii fiscale, nu s-a facut niciodata un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu, propus de actualul premier Victor Ponta sa preia conducerea Guvernului in cazul in care PSD va castiga alegerile prezidentiale, a declarat recent ca tema cotei unice de impozitare a fost "fetisizata" in ultimii ani si ar trebui reconsiderata cel putin din perspectiva nivelului, daca societatea romaneasca are pretentii mari de la stat.

Cota unica a fost introdusa de la 1 ianuarie 2005, fiind principala tema de campanie a aliantei DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.

Cota unica a fost propusa initial de ministrul de Finante din perioada Guvernului Nastase, Mihai Tanasescu, dar respinsa de PSD, inclusiv din cauza opozitiei presedintelui de atunci, Ion Iliescu.