Prefectura Cluj a dispus dublarea numarului de formulare pentru listele suplimentare, precum si a declaratiilor pe proprie raspundere pentru mai multe sectii din judetul Cluj in care s-a constatat, in primul tur al alegerilor prezidentiale, un numar mai mare de votanti. Decizia a fost luata pentru a se preintampina formarea de cozi in ziua scrutinului din data de 16 noiembrie, anunta Agerpres.

Potrivit prefectului judetului Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, in ziua primului tur de scrutin nu au existat cazuri de persoane care au dorit sa voteze si nu au putut.

"Am luat masuri preventive inaintea primului tur de scrutin al prezidentialelor, am anticipat ca vor fi multi alegatori care vor vota pe liste suplimentare si nu s-a intamplat sa ramana vreun cetatean care sa nu poata vota. Ne vom organiza mai bine pentru turul II pentru a evita situatii de asteptari prelungite sau in care cetatenii sa nu isi poata exercita dreptul la vot. Am facut o centralizare la fiecare sectie de votare si am vazut cati au votat pe liste suplimentare la primul tur. Astfel, in sectiile in care am constatat ca numarul alegatorilor care au votat pe liste electorale a fost mare, suplimentam, fata de numarul votantilor din primul tur, cu 30 pana la 100 la suta acele formulare de liste suplimentare si declaratii pe proprie raspundere, ca sa preintampinam cozile si asteptarea la vot", a spus Gheorghe Vuscan, joi, in carul intalnirii de lucru a prefectului cu reprezentantii institutiilor care participa la organizarea alegerilor.

Din datele detinute de Prefectura Cluj reiese ca in anumite sectii din judet, in special cele din apropierea campusurilor studentesti sau din zonele turistice, numarul de votanti pe listele suplimentare a fost mai mare decat in alte sectii.

La randul sau, presedintele BEJ Cluj, Monica Trofin, a anuntat ca pentru ziua de 16 noiembrie, declaratiile pe proprie raspundere de care au nevoie persoanele care voteaza pe liste suplimentare se pot descarca de pe site-ul BEC. Astfel, formularele pot fi completate de cei care doresc sa-si exercite dreptul de vot inainte a de a ajunge la sectia de votare, urmand ca acolo sa adauge doar data si semnatura.

La nivelul judetului Cluj au fost inregistrate in primul tur al alegerilor prezidentiale un numar de 51.714 de voturi pe liste suplimentare, ceea ce reprezinta un procent de 18,18% din votanti.

In Cluj au fost organizare 654 de sectii de votare, iar in evidentele BEJ sunt inregistrati 602.620 de persoane cu drept de vot. De asemenea, au fost pregatite pentru ziua alegerilor si 3.270 de stampile de vot.