Fostul premier Adrian Nastase a postat joi, pe blog, un mesaj pentru Victor Ponta, in care il indeamna pe candidatul PSD la prezidentiale sa accepte propunerea de convocare a Parlamentului pentru respingerea legii amnistiei si gratierii, provocare lansata in dezbaterea de miercuri seara, de la B1 Tv, de Klaus Iohannis. "Discutiile pe tema acestui proiect de lege arata cum se poate construi o tema falsa in dezbaterea publica. Nu din incompetenta, ci din rea-credinta", considera Nastase. "Daca problema e atat de serioasa pentru inainte de duminica votului, nu vad de ce nu ar fi de acord Ponta cu propunerea lui Iohannis - facuta, probabil, in bascalie", continua Nastase, adaugand ca "Care este problema ca acest proiect sa fie supus votului si respins? Un vot negativ pe acest proiect nu ar insemna respingerea pentru eternitate a unei legi a gratierii si amnistiei. Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege (initiativa legislativa) intr-o alta sesiune in urma unei dezbateri publice".

Victor Ponta si Adrian NastaseFoto: Agerpres

Mesajul lui Adrian Nastase pentru Victor Ponta, publicat pe blog:

"Discutiile pe tema acestui proiect de lege arata cum se poate construi o tema falsa in dezbaterea publica. Nu din incompetenta, ci din rea-credinta. Iohannis i-a propus aseara lui Ponta sa discute acest subiect . Eu cred ca un alt organ ar fi mai util pentru a discuta aceasta tema. Am explicat cu un alt prilej ca prerogativa adoptarii unei astfel de masuri, in forma colectiva, apartine exclusiv Parlamentului. De altfel, e suficienta lecturarea textului constitutional. Sigur, partidele, guvernul, presedintele au un anumit rol in modelarea unei astfel de reglementari.

Va aduc aminte ca o astfel de lege a fost adoptata in 1997, in timp ce Traian Basescu si Crin Antonescu faceau parte din guvernul CDR. O alta lege de acest gen a fost adoptata in 2002. Legi asemanatoare sunt adoptate in toate tarile, cu o anumita frecventa. Am mai scris pe acest subiect si nu reiau detaliile.

In legatura cu textul actualului proiect din Parlament. Este clar ca el a plecat la drum intr-un mod neinspirat, a fost modificat neinspirat si a fost NE-dezbatut tot ne-inspirat. Care este problema ca ACEST proiect sa fie supus votului si respins? Un vot negativ pe ACEST proiect nu ar insemna respingerea pentru eternitate a unei legi a gratierii si amnistiei. Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege (initiativa legislativa) intr-o alta sesiune in urma unei dezbateri publice - care sa clarifice categoriile de persoane si de infractiuni vizate, limitele pedepselor etc - proiect elaborat de o comisie speciala din parlament, pe baza discutiilor cu MJ, ANP si avizat de guvern.

Concluzie: daca problema e atat de serioasa pentru inainte de duminica votului, nu vad de ce nu ar fi de acord Ponta cu propunerea lui Iohannis - facuta, probabil, in bascalie - ca Parlamentul sa se reuneasca vineri pentru a da un vot negativ ACESTUI proiect de lege. Evident, stim cu totii ca, tehnic, convocarea Camerei Deputatilor de pe o zi pe alta este imposibila dar ar trebui aruncat cartoful fierbinte inapoi la Iohannis. Da, Victor, spune ca esti de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului. Daca asta este principalul motiv pentru care Iohannis vrea sa fie presedintele Romaniei..."