Klaus Iohannis, candidatul ACL, a prezentat la interviul Adevarul Live o scrisoare de sustinere pe care a primit-o de la cancelarul german Angela Merkel, document in care Merkel scrie ca "Va doresc multa determinare si energie si sper intr-o victorie a dvs. si a ACL". Iohannis l-a atacat dur pe Victor Ponta pentru incercarea de a "inventa o axa Bucuresti - Beijing" si i-a cerut din nou lui Ponta sa convoace Parlamentul pentru a pica la vot proiectul de lege care permite amnistia si gratierea marilor corupti.

Scrisoarea de sustinere de la Angela Merkel pentru Klaus IohannisFoto: Adevarul

In ceea ce priveste relatia cu Rusia, Iohannis a respins categoric ideea unui dialog al Romaniei cu Moscova separat de cadrul trasat deja de UE si NATO. Iohannis a mai spus ca a trait "foarte intens" dezbaterile electorale cu Ponta de la Realitatea TV si B1 TV.

Iohannis a mai spus ca "nu am nici un motiv sa cred ca BOR s-a implicat institutional in campanie", dar a acuzat PSD si pe Victor Ponta ca "au bagat cu forta Biserica si tema religiei in campanie", calificind drept "jenanta" aceasta campanie a PSD.

Iata cele mai importante declaratii ale lui Iohannis:

  • Cum ati trait cele doua dezbateri televizate? Foarte intens. Telespectatorii uneori nu-si dau seama ce se intimpla acolo. Presiunea e imensa, tensiunea e foarte mare. Din acest motiv, unele au un rezultat mai bun, altele poate nu au rezultatul asteptat. Sint teste foarte puternice pentru candidati.
  • Au fost bine facute? In esenta da. Cea de la B1 a fost mai buna, in opinia mea. Ambele au adus foarte multe informatii pentru public. Este important ca omul care vrea sa voteze sa aiba informatii
  • La Realitatea TV ati anuntat cu jumatate de ora inainte, de ce? Stiti ca cele 4 dezbateri nu au fost negociate cu stafful. Dar pentru ca Ponta a evitat o dezbatere pe o platforma independenta, am decis sa merg totusi. Ponta nu are nici un interes sa se prezinte pe o platforma neutra. Intimplarea face ca pentru azi sa fi primit doua invitatii, si am decis sa merg la Digi 24, nu la Antena 3. De ce exista televiziuni apropiate unui politician?
  • Politica externa. Republica Moldova. Cum vedeti relatia? Voi merge foarte repede in Moldova dupa ce cistig alegerile. Avem o relatie foarte speciala, unica. Avem istorie, limba, cultura comune. Acum avem doua state independente, dar nu putem neglija istoria comuna. Proiectele comune vor continua. Relatiile economice si culturale trebuie imbunatatite. Teatrul National din Sibiu are de doua ori in fiecare an turneu in Moldova. Toate acestea vor fi amplificate. Romania trebuie sa faca tot ce poate pentru a ajuta Moldova in parcursul ei european. Iar in perspectiva se creeaza premisele pentru urmatorul pas, un pas istoric. Unirea Moldovei cu Romania e un proiect pe care doar Bucurestiul il poate oferi, iar Chisinaul il poate accepta.
  • Cum vedeti rezolvarea problemei transnistrene? Trebuie vazuta intr-un context mai larg de focare de instabilitate. Toate s-au intimplat pentru ca Rusia vrea sa schimbe jocul geopolitic. Romania, impreuna cu partenerii traditionali - SUA, UE, NATO - a luat masuri pentru a aduce Rusia in interiorul trataelor internationale. Doar atunci se poate pune in discutie intreaga problematica. Daca se actioneaza cu mult calm, NATO, UE si SUA vor gasi solutii pentru aceste probleme. Nu intr-un viitor apropiat, ci pe durata medie.
  • Rusia, un vecin cu care mereu am avut probleme. Acum e in plina expansiune prin implicarea in Ucraina. Cum ar trebui sa actioneze Romania? Romania trebuie sa dovedeasca ca este un partener serios, credibil si de cursa lunga in cele trei mari parteneriate: SUA, UE, NATO. Problemele nu pot fi rezolvate decit in interiorul lor. Nu e cazul sa incercam noi sa fim un jucator special, e cazul sa jucam in echipa.
  • Deci nu vedeti dialog separat cu Rusia? Nu, nici vorba. Nu am obtine absolut nimic, nici nu am fi luati in seama.
  • Dar Putin si-a gasit parteneri in Ungaria, Serbia, chiar si Bulgaria. Cum ne descurcam, sintem o insula? Ne descurcam daca sintem seriosi in parteneriatele noastre. Rusia are relatii traditionale, privilegiate cu Bulgaria si Serbia, si ele influenteaza modul in care actioneaza sau reactioneaza aceste tari. In cazul Ungariei, explicatia este de natura - banuiesc eu - energetica. Ungaria are o problema cu energia, si banuiesc ca apropierea de Rusia este urmare a presiunii puse pe guvernul Ungariei din cauza nerezolvarii energiei pentru Ungaria.
  • Dar prevaleaza o chestiune economica (energia) asupra relatiilor Ungariei cu UE? E o chestiune asupra careia premierul Ungariei va raspunde sau nu la un moment dat. Romania sta destul de bine si ar putea sa stea si mai bine daca Guvernul ar veni cu un plan pe termen mediu si lung in energie. Daca va avea o gindire pe termen lung in energie, cind voi fi eu presedinte, lucrurile pot fi abordate astfel incit sa nu avem solutii doar pe termen scurt. Momentan nu vad situatia critica, dar mai bine sa fim pro-activi.
  • Variantele de noi resurse sint gazele de sist si gazele din platforma Marii Negre? La gaze de sist, problema e rezolvabila: tine de modificarea legislatiei pentru a face exploatarea viabila si suportabila pentru comunitati si din punct de vedere tehnologic.
  • Care sint diferentele majore fgata de Ponta in programul privind relatiile externe? Trebuie sa remarc cu satisfactie ca toti candidatii am avut abordari similare pe liniile mari, pentru ca aici nu te poti juca. La Ponta observ din declaratii si atitudini parca ar vrea sa inventeze o axa Bucuresti - Beijing, cu care nu sint confortabil.
  • Despre vizita la Merkel: Un politician foarte apropiat de mine a fost acolo, stiu si ce a discutat Ponta cu Merkel, nu e cazul sa se laude. Nu a fost meritul lui, stiu si cine a intermediat
  • Categoric ca Angela Merkel ma sustine, mi-a si scris. Rep: Aveti o scrisoare de la Angela Merkel? Da - si o inmineaza moderatorilor
  • In 2000, Sibiul a fost un fel de mare targ provincial prafuit
  • Am umblat peste tot si am convins investitori sa vina in Sibiu. Ei au venit pentru ca au avut incredere in mine
  • Cand voi fi presedinte vor veni fiindca au incredere in mine. Nu vreau sa ma laud, este un fapt, asa functioneaza politica
  • Eu am relatii internationale extrem de bune de foarte multa vreme si am de gand sa le folosesc pentru Romania, nu pentru mine
  • Dezvoltarea Romaniei e uniforma. Avem Moldova, cu potential, cu oameni harnici, dornici sa munceasca dar nu au unde
  • Moldova e intr-o situatie inexplicabila, nu are acces la Europa
  • Cel putin la fel de importanti sunt oamenii de afaceri romani. Sa nu creada cineva ca e suficient sa aduci investitori straini. Grija unui presedinte si a unui guvern e sa creasca clasa romaneasca de antreprenori, capitalul romanesc e esential
  • Piata trebuie echilibrata. Am vazut ca dl Ponta are abordari total diferite fata de investitiile straine si cele romanesti
  • Daca IMM-urile sunt omorate si marii investitori sunt privilegiati situatia nu e excelenta
  • Noi trebuie sa avem grija sa creasca si investitiile romanesti, altfel vom avea o economie vulnerabila
  • Ganditi-va sa apara o instabilitate in zona, o nesiguranta. Primul lucru care se intampla - investitorii straini isi iau lucrurile si pleaca. Noi ce facem?
  • Daca neglijam oamenii de afaceri romani, ramane cu nimic
  • Cel mai grav lucru care se poate intampla e sa expui economia tarii la un risc care vine din exterior si exact asta s-ar intampla daca nu am avea o dezvoltare economica echilibrata
  • De ce nu ati folosit intrebarea catre Victor Ponta? Temele de la moderatoarea emisiunii au fost cunoscute ambelor echipe, dar foarte multe nu, si aici intervine prezenta de spirit a politicianului, asa am vazut atunci emisiunea si asa am reactionat, cred ca a fost rezonabil.
  • Despre campania care implica Biserica Ortodoxa: Jenanta campania. Am vazut icoanele cu semnatura lui Ponta pe verso. Si eu sint crestin practicant, haideti sa iesim cu totii la vot.
  • Senzatia dvs. e ca BOR isi joaca corect rolul in societate? Eu nu am nici un motiv sa cred ca BOR s-a implicat institutional in campanie. E posibil ca unii reprezentanti, din exces de zel, sa se fi implicat local - am vazut si eu la stiri. Cred insa ca PSD si Ponta au bagat cu forta Biserica si tema religiei in campanie si cred ca e o mare greseala
  • Veti elimina coruptii din PNL? Da, voi elimina coruptii, voi sustine chiar o intensificare - prin mesaje publice - a luptei anticoruptiei, voi sprijini prin toate mecanismele la indemina imbunatatiri legislative.
  • Despre Parlament: Parlamentul trebuie sa fie mic si bicameral.
  • Unde veti face prima vizita ca presedinte? Cred ca e posibil ca prima vizita sa fie la Bruxelles - acolo sint mereu probleme stringente - dar imi doresc ca una din primele sa fie la Chisinau
  • Vor fi reuniuni ale Consiliului European, veti merge dvs sau premierul? Sigur ca voi merge eu, respect legea si deciziile CCR. In ce priveste colaborarea cu premierul Ponta, indiferent cine va fi premierul, voi avea o colaborare institutional corecta cu el. Nu ne vom imprieteni, dar nu voi fi eu acela ca refuza dialogul pe problemele Romaniei. Dar nu cred ca ajungem in situaitia asta, pentru ca Ponta va pierde alegerile si PSD il va trimite acasa, nu trebuie sa fac eu nimic.
  • Acest guvern e ineficient, se vede din modul in care a organizat alegerile in diaspora.
  • Avem aproape un milion de declaratii pe proprie raspundere pe care le vom imparti la cozile din diaspora, voluntarii le vor distribui pentru ca procesul de vot sa mearga mai repede.
  • Europa cu doua viteze nu e o solutie, nu o accept. Trebuie sa reducem decalajele fata de UE.
  • Va temeti de fraudarea votului duminica? Acest Guvern a dat OUG pentru migratie, a facut tot ce a putut pentru a trimite oamenii sa voteze in alta parte (11% pe liste suplimentare), ne duce cu gindul la intentii care nu sint conforme cu un proces electoral curat din partea Guvernului. Vreau sa fac un apel: este important sa mergeti la vot! Votati ce credeti, schimbarea sau sa ramina PSD cu toata tara, dar votati! Pentru ca daca merge lumea la vot, nu prea mai ramine loc de frauda