Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Gabriela Firea, a catalogat sambata, intr-un comunicat de presa, solicitarea presedintelui Traian Basescu privind demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean, in contextul scandalului privind votul din diaspora, drept "o declaratie electorala, prin care isi ajuta candidatul, pe domnul Iohannis".

Potrivit lui Firea, daca presedintele ar dori intr-adevar sa ajute, ar cere ambasadorilor romani sa sprijine Biroul Electoral Central si Ministerul Afacerilor Externe pentru organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor, seful statului dovedind insa, "prin astfel de iesiri, ca il ajuta electoral pe Klaus Iohannis".

"Pe subiectul votului din Diaspora, daca Traian Basescu intr-adevar ar dori sa ajute, ar cere ambasadorilor sai sa sprijine Biroul Electoral Central si Ministerul Afacerilor Externe pentru saptamana viitoare, nu ar face circ! Este evident ca, prin astfel de iesiri, Basescu incearca sa-l ajute electoral pe candidatul sau, Klaus Iohannis. Pana acum ne obisnuiseram ca domnul Iohannis sa preia cuvant cu cuvant atacurile lui Traian Basescu, insa acum, cand disperarea celor doi atinge cote maxime, vedem cum se inverseaza rolurile, iar presedintele incepe sa promoveze mesajele candidatului ACL pentru a-i creste vizibilitatea", a afirmat Gabriela Firea.

Ea a adaugat ca atat Biroul Electoral Central, cat si Ministerul Afacerilor Externe au luat toate masurile necesare pentru ca duminica viitoare sa nu mai existe niciun roman care sa vrea sa voteze si sa nu poata face acest lucru.

Presedintele Traian Basescu a sustinut sambata ca se impune demiterea 'imediata' a ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlatean, pe motiv ca acesta a dezinformat, intrucat a dorit sa ii impiedice pe romanii din strainatate sa isi exercite dreptul constitutional de a vota.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a luat nota de pozitia Biroului Electoral Central cu privire la posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe sa mareasca numarul sectiilor de votare din strainatate, astfel incat sa permita tuturor cetatenilor romani din afara granitelor sa-si poata exercita dreptul constitutional de a vota.

Traian Basescu afirma ca Titus Corlatean a dezinformat atunci cand a afirmat ca nu poate mari numarul sectiilor de votare din strainatate.

'Domnul presedinte Traian Basescu a luat nota de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlatean, a lansat-o in spatiul public prin declaratia de presa de vineri, 7 noiembrie a.c., in care a afirmat ca legal nu poate mari numarul de sectii de votare din strainatate, desi BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotararea nr. 4H/4.11.2014 publicata ca atare in Monitorul Oficial', se arata in comunicatul citat.