Fostul presedinte al CJ Cluj Alin Tise spune ca va depune plangere penala pentru abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat impotriva lui Victor Ponta si a Corpului de Control al premierului, dupa actiunea de la Cluj Arena, acuzand ca este vorba despre un "control politic".

Alin Tise a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca premierul Victor Ponta uzeaza de "practici securistice", iar controlul la Cluj Arena arata "o escrocherie si o mizerie fara margini", transmite Mediafax.

"La stadionul Cluj Arena a fost declansat un control politic din partea Corpului de Control al premierului, care nu avea competente de control la Consiliul Judetean Cluj. Este vorba despre politie politica exercitata de dictatorul Ponta, un premier care are practici securistice, ceea ce ne arata o escrocherie si o mizerie fara margini. Luni depun plangere penala la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj pentru abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat impotriva lui Victor Ponta si a Corpului de Control al premierului. Sunt vizati, pe langa premier, seful Corpului de Control, directorii institutiei si echipa de control care a fost la CJ Cluj", a spus Tise.

Potrivit acestuia, premierul Victor Ponta incearca, prin astfel de controale "ilegale", sa elimine si sa discrediteze adversarii politici, in conditiille in care acesta a obtinut in Cluj-Napoca, in primul tur al alegerilor prezidentiale, doar 18 la suta din cauza unei "organizatii PSD impotente".

"La Cluj Arena a fost respectata legalitatea, stadionul este cel mai ieftin din lume la pretul pe scaun, cu 1.100 de euro costuri pe un loc, fata de National Arena unde costul unui loc se ridica la 5.000 de euro. De ce la National Arena nu s-a trimis Corpul de Control, pentru ca in aceeasi sedinta de Guvern in care s-au alocat circa 14 milioane de euro (60 milioane de lei - n.r.) pentru Cluj Arena, s-au alocat 35 de milioane de euro pentru National Arena, exact pe aceleasi proceduri? Pentru ca Oprescu este partenerul politic al lui Ponta?", a mai spus Alin Tise.

El a subliniat ca raportul Corpului de Control al premierului este plin de "minciuni", iar echipa de control "a sustras mii de pagini din arhiva CJ Cluj".

"Se spune in raport ca in nota de fundamentare inaintata de CJ Cluj nu se indica suma, ceea ce o minciuna, in conditiile in care noi am precizat exact suma pentru finalizarea obiectivului. Alta minciuna, ca nu s-au cerut banii pentru lucrari aditionale. O alta minciuna este legata de data la care CJ Cluj a cerut banii de la Guvern, cum ca s-ar fi cerut ulterior adoptarii HG, dar noi am cerut de mai multe ori bani, cu mult inainte. Corpul de Control a dat dovada de rea-vointa, aceasta tara nu poate continua cu astfel de nemernici", a mentionat fostul presedinte al CJ Cluj.

Alin Tise a afirmat ca in raportul Corpului de Control al premierului se face voit o confuzie privind sumele alocate, inducandu-se opinia ca nu era vorba de nicio urgenta legata de finantarea stadionului Cluj Arena.

"Banii s-au alocat din fondul de rezerva al Guvernului, de unde Guvernul aloca ce bani doreste, unde doreste, care nu este un fond de urgenta. Este o mare diferenta intre urgenta si rezerva. Se doreste compromiterea clujenilor, a unei investitii importante", a precizat Tise.

Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli constatate de Corpul de Control al premierului in alocarea de catre Guvernul Boc, in 2010, din Fondul de rezerva, a 60 de milioane de lei pentru amenajarea unui stadion modern (Cluj Arena) pe amplasamentul stadionului Ion Moina din Cluj-Napoca, la propunerea fostilor ministri Traian Igas si Gheorghe Ialomitianu.

Banii au fost alocati la solicitarea presedintelui de atunci al Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, inspectorii Guvernului aratand ca nu a fost insa justificat caracterul de urgenta in alocarea fondurilor, au fost incalcate normele legislative, iar finantarea a fost nelegala, bugetul de stat fiind astfel diminuat in mod nejustificat.

In raportul Corpului de Control, transmis sambata de catre Guvern, se arata ca hotararea pentru alocarea banilor din Fondul de rezerva, in scopul amenajarii pe amplasamentul stadionului Ion Moina a unui stadion la standardele UEFA si FIFA a fost adoptata de Guvern la 28 decembrie 2010, pe baza unei note de fundamentare semnata de catre ministrul de Administratie, Traian Igas, si cel al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

In raport se mai arata ca, anterior inregistrarii oficiale la Ministerul Administratiei si Internelor a solicitarii, la 21 decembrie 2010, presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a cerut premierului de atunci, Emil Boc, un sprijin financiar de 77, 1 milioane lei plus TVA pentru realizarea complexului sportiv. A doua zi, secretarul de stat din MAI Mihai Capra a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotarare pentru alocarea banilor, desi solicitarea lui Tise a fost inregistrata oficial la minister abia la 27 decembrie.

Alaturi de Alin Tise, solicitarea a fost semnata si de prefectul judetului Cluj din acea perioada, Florin Stamatian.

Inspectorii arata ca proiectul nu a fost transmis Ministerului Finantelor spre avizare, cum era obligatia, ci doar pentru un punct de vedere dupa sedinta de guvern in care a fost adoptat, inspectorii aratand ca acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparenta legalitatii.

Inspectorii arata totodata ca ministrul Igas a semnat proiectul fara consultarea tuturor directiilor cu atributii in avizarea unor astfel de documente, fiind incalcate procedurile legale.

Inspectorii mai arata ca, desi in nota de fundamentare nu a fost indicata nicio suma, in hotararea de guvern a fost trecuta suma de 60 milioane lei, fara sa rezulte modul de determinare a acesteia si fara sa fie precizata destinatia exacta pentru care a fost solicitata finantarea.

Ei considera astfel ca suma de 60 milioane lei din Fondul de rezerva pentru stadionul din Cuj-Napoca a fost alocata nelegal, deoarece ministrul Igas a semnat proiectul fara sa fie respectate prevederile legale, ministrul Ialomitianu a semnat proiectul fara ca acesta sa fi fost transmis la minister spre analizare, iar nota de fundamentare nu a avut un temei juridic sau faptic.

Pentru toate aceste argumente, Corpul de Control semnaleaza existenta unor posibile fapte de natura penala si va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La inceputul lunii august, Corpul de Control al premierului Victor Ponta a inceput verificari la Consiliul Judetean Cluj, privind modul cum au fost alocate si cheltuite, in 2010, sume de bani pentru constructia stadionului Cluj Arena.

Atunci, conducerea CJ Cluj a cerut Guvernului suspendarea controlului la institutie, motivand ca nu se cunosc temeiurile legale ale acestuia, intrucat Corpul de Control al premierului nu are in atributii verificarea autoritatilor locale.

Lucrarile la stadionul Cluj Arena au inceput in luna august a anului 2009, in timpul mandatului de sef al CJ Cluj al lui Alin Tise, si au fost executate de un consortiu de opt firme care a castigat licitatia organizata de Consiliul Judetean Cluj. Stadionul a fost inaugurat in octombrie 2011.

Stadionul are o capacitate de 30.335 de locuri si face parte din categoria "Elite", respectand standardele FIFA si UEFA.

Arena are si o pista de atletism care poate gazdui competitii internationale.

Costurile Cluj Arena s-au ridicat la 35 de milioane de euro, fara TVA, fondurile provenind atat de la Consiliul Judetean Cluj, cat si de la Guvernul Romaniei, acesta din urma alocand 14 milioane de euro pentru constructie.