Candidatul ACL la Presedintie, Klaus Iohannis, a solicitat, sambata, Ministerului Afacerilor Externe sa mareasca numarul sectiilor de votare din diaspora, afirmand ca aceasta masura se putea lua inca din primul tur de scrutin, dar Guvernul "nu a vrut", relateaza Mediafax.

Klaus Iohannis a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca "Guvernul a mintit" cand a afirmat ca nu putea fi suplimentat numarul sectiilor de votare din diaspora.

"Suntem in situatia neasteptata sa constatam ca Guvernul ne-a mintit. Biroul Electoral Central a anuntat ca Guvernul ar fi putut sa mareasca numarul sectiilor de votare din diaspora, dar nu a vrut. Lui Victor Ponta ii este frica de voturile romanilor din diaspora, pentru ca acestia stiu sa faca diferenta intre mine si el, un candidat care, inclusiv in calitatea de prim-ministru, a mintit", a declarat Iohannis.

El a afirmat ca "este o situatie trista ca un candidat profita de functia publica pe care o are".

ntrebat daca solicita sporirea numarului de sectii de votare din diaspora sau doar a numarului de cabine, Iohannis a raspuns: "Solicit Guvernului, mai exact MAE, sa mareasca numarul sectiilor de votare din diaspora. Vom vedea daca au inteles care este miza, am impresia ca au inteles, dar nu vor".

Iohannis a precizat ca, daca se doreste, este timp suficient pentru organizarea mai multor sectii de votare.

In plus, candidatul ACL a cerut verificarea tuturor CNP-urilor pentru a se stabili daca a existat vot multiplu si daca nu au existat persoane decedate care sa fie pe listele electorale si in locul carora sa se fi votat.

Iohannis a mai spus ca a aflat ca "mii de oameni" ies in strada pentru a-si cere dreptul la vot si si-a exprimat solidaritatea cu acestia.

In plus, candidatul ACL le-a cerut tuturor romanilor sa-si foloseasca dreptul de vot.

"Ii chem pe toti romanii cu drept de vot sa-l foloseasca, sa iasa la vot si sa arate ca ei isi aleg presedintele. Victor Ponta este un pericol pentru democratia din Romania. In 16 noiembrie votam pentru democratie, pentru a ne apara dreptul obtinut cu jertfa", a mai spus Iohannis.

Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, BEC neavand atributii legale referitoare la aceste activitati, se arata intr-un comunicat remis, sambata, MEDIAFAX si in care se precizeaza ca nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii.

BEC invoca Legea 370/2014 si precizeaza ca in interpretarea sa, cuprinsa intr-o decizie proprie, nu exista un "impediment legal" referitor la organizarea de noi sectii de votare in strainatate", asa cum a invocat MAE "in contextul discutarii celor mai eficiente masuri pentru organizarea turului doi de scrutin".

Ulterior, tot sambata, MAE a anuntat ca se afla "intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC".

MAE "a luat nota" de precizarile BEC si a constatat ca, desi initial "din Hotararea BEC nr.4H/4.11.2014 nu rezulta temeiul legal privind infiintarea de noi sectii de votare", in urma unor "precizari suplimentare" cerute de minister BEC a comunicat "explicit existenta temeiului legal pentru completarea listei sectiilor de votare in strainatate".

Ministrul de Externe, Titus Corlatean a fost intrebat, vineri, despre suplimentarea sectiilor de votare in strainatate, sustinand ca BEC a adoptat o hotarare "care nu confirma existenta unei baze juridice, potrivit legii (...) si nu permite infiintarea de noi sectii".

Corlatean a sustinut ca, pentru infiintarea de noi sectii de votare, este necesara o intreaga procedura, care cuprinde solicitarea aprobarii autoritatilor din statul care acrediteaza, dar si chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu cateva zile inainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai buna organizare si o utilizare la maximum a capacitatii logistice, evident va creste numarului celor care doresc sa voteze", a justificat ministrul de Externe.