Revista 22 publica o lunga scrisoare in care fostul presedinte Emil Constantinescu lauda eforturile facute de guvernul Victor Ponta in sprijinul unor proiecte dedicate memoriei eroilor luptei anticomuniste, precum si pentru avizul favorabil acordat in ultima sedinta de guvern pentru dublarea indemnizatiilor persoanelor persecutate din motive politice de regimul comunist.

Emil Constantinescu (foto arhiva)Foto: HotNews / DP

Iata mai jos cateva fragmente din aceasta scrisoare:

"Va scriu in legatura cu acordarea in sedinta de Guvern din 4 noiembrie 2014 a unui aviz favorabil pentru proiectul de lege care prevede dublarea indemnizatiilor pentru persoanele persecutate din motive politice de regimul comunist.

Sunt indemnat la acest demers pentru ca Fundatia Romana pentru Democratie, pe care am construit-o in 1992 pentru a promova in Romania o democratie bazata pe respectul legii si al cetateanului a initiat, dupa terminarea mandatului meu prezidential si revenirea in societatea civila, mai multe proiecte dedicate recuperarii adevarului istoric privind rezistenta anticomunista si lupta impotriva regimului dictaturii comuniste in Romania, printre care: 'Jilava Fortul 13, Memorialul totalitarismului: represiune si rezistenta', finalizarea monumentului 'Aripi' dedicat rezistentei anticomuniste, 'Legea recunostintei pentru detinutii politici anticomunisti, deportati si urmasii acestora'. Aceste proiecte, promovate in parteneriat cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, vizeaza nu numai pastrarea in memoria nationala pentru generatiile postcomuniste a rezistentei poporului roman, platita cu suferinte cumplite dar si o reparatie pentru eroii care au intruchipat aceasta rezistenta.

Aceasta ma face sa apreciez decizia Guvernului de a acorda aviz favorabil si sustinere financiara proiectului de lege initiat de fostul presedinte al Senatului, Crin Antonescu, decizie care deschide calea unei proceduri de urgenta pentru aprobarea acestuia in Parlament.

Este prima data, de la guvernarea Tariceanu, cand se face un gest concret pentru acesti martiri si a urmasilor lor - care in spiritul legii sunt exclusiv sotiile lor - si care, in urmatorii 10-15 ani, vor parasi aceasta lume".

In scrisoare, Emil Constantinescu mentioneaza si sprijinul pe care premierul si Culturii, Educatiei Nationale, Afacerilor Interne, Justitiei si Apararii Nationale l-au acordat proiectulor "Jilava Fortul 13, Memorialul totalitarismului: represiune si rezistenta" sau pentru realizarea monumentului "Aripi" al rezistentei anticomuniste 1945 - 1989 care va fi finalizat in lunile urmatoare.

"Toate acestea sunt fapte si nu declaratii, mai mult sau mai putin ipocrite, de condamnare a comunismului. Dar, dincolo de aceste actiuni meritorii, cred ca este nevoie de mai mult. Revolutia din 1989, pentru Romania si pentru celelalte tari foste comuniste din Europa de Est, a fost unul momentele pe care istoria le descrie drept definitorii. In astfel de momente cruciale un popor nu actioneaza numai pe baza intereselor ci conform modului de a fi ca popor, adica prin acel comportament care-i defineste identitatea nationala.

Dumneavoastra, domnule prim ministru, ati mentionat de mai multe ori ca ati fost un foarte tanar participant activ, in 1990, la fenomenul Piata Universitatii. Sperantele puse atunci in progresul Romaniei prin adevar si justitie pot fi indeplinite acum de generatia tinerilor de atunci daca ei vor avea puterea sa se desprinda de tot ce a fost urat si umilitor in tranzitia post comunista.

Ar fi cel mai semnificativ raspuns la suferintele celor care au luptat pentru o Romanie demna, chiar atunci cand nu aveau nicio speranta ca aceasta se va intampla in timpul vietii lor. Mai ales daca acest raspuns va fi materializat atata timp cat ultimii dintre ei mai sunt printre noi", se mai arata in aceasta scrisoare.