Biroul Electoral Central (BEC) va prezenta rezultatele finale ale primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale joi, dupa ce vor veni din judete toate procesele-verbale de constatare si centralizare a rezultatelor votarii, a declarat miercuri, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Potrivit legislatiei in vigoare, biroul electoral judetean, biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti sau, dupa caz, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate inainteaza catre Biroul Electoral Central procesul-verbal de constatare si centralizare a rezultatelor votarii, impreuna cu procesele-verbale primite de la birourile electorale ale sectiilor de votare, precum si cu toate contestatiile si intampinarile primite de competenta BEC formand un dosar sigilat, stampilat si semnat de membrii biroului electoral judetean, ai biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti sau ai biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate.

Se vor depune la BEC si dosarele cuprinzand copiile listelor electorale permanente si tabelelor utilizate in sectiile de votare, precum si declaratiile pe propria raspundere ale alegatorilor care au votat la alta sectie decat cea unde au fost arondati. Termenul de depunere a proceselor-verbale este 5 noiembrie.

BEC inainteaza Curtii Constitutionale procesul-verbal, impreuna cu procesele-verbale de constatare si centralizare a rezultatelor votarii, in termen de 24 de ore de la inregistrarea ultimului dosar, 6 noiembrie, urmand ca CCR sa valideze si sa publice rezultatul scrutinului in presa si in Monitorul Oficial.

Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obtinut 40,44% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale iar reprezentantul ACL, Klaus Iohannis, 30,37%, potrivit rezultatelor provizorii furnizate marti de BEC.

Pe locul trei s-a clasat candidatul independent Calin Popescu-Tariceanu, care a obtinut 5,36%, fiind urmat de Elena Udrea (PMP) cu 5,20%, Monica Macovei (independent) cu 4,44 %, Dan Diaconescu (PP-DD) - 4,03%.

Potrivit BEC, pe urmatoarele locuri se afla Corneliu Vadim Tudor (PRM) - 3,68%, Kelemen Hunor (UDMR) - 3,47%, Teodor Melescanu (independent) - 1,09%, Szilagyi Zsolt (PPMT) - 0,56%, Gheorghe Funar (independent) - 0,47%, William Brinza (Partidul Ecologist Roman) - 0,45%, Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista) - 0,30% si Mirel Mircea Amaritei (Prodemo) - 0,08%.