Pe 2 noiembrie, in turul I al alegerilor prezidentiale, au votat circa 9.600.000 de alegatori din cei peste 18.200.000 de votanti inscrisi pe liste, adica 53,1%. Din toti acestia, peste 963.000 au votat pe liste speciale, iar circa 76.000 au folosit urna mobila. Dar cum se impart totusi aceste voturi in tara? Care judete au avut cei mai multi alegatori ca numar si cum s-a votat pe listele suplimentare.

INTERACTIV Cum s-au impartit votantii in tara, listele suplimentare si urna mobilaFoto: Hotnews
  • HotNews.ro va propune o aplicatie interactiva in care datele de prezenta sunt defalcate pe fiecare judet si cu detalii privind votul pe listele speciale si urna mobila.
  • Click pe elementele de pe harta pentru detalii.

Sursa datelor: Centralizatorul cu informatii online al Biroului electoral Central.

Nu se vede aplicatia pe mobil? O poti vedea aici.

Semnele de intrebare legate de judetele cu multe voturi pe listele suplimentare

Asa cum HotNews.ro a semnalat aici, peste 10% din voturile exprimate duminica la alegerile prezidentiale, adica 963.987 de voturi, au fost inregistrate in sectiile speciale, sectii destinate in mod normal alegatorilor care se aflau in alta localitate decit cea de domiciliu (exemplu - studenti, turisti, navetisti).

Intrebarea care se ridica este daca toti acestia sunt votanti real sau de fapt a avut loc un fenomen de turism electoral. In top sunt judete precum Ilfov, Giurgiu, Mehedinti, Olt si Calarasi cu zeci de mii de voturi pe listele suplimentare.

Cine a votat pe liste suplimentare in aceste judete puternic rurale, fara multi studenti, fara multi turisti si nu foarte industrializate (gradul de industrializare este un indicator pentru existenta navetistilor)?

Detalii aici.