Zsolt Szilagyi, candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, si-a anuntat luni demisia de onoare din conducerea formatiunii politice, dupa ce a obtinut un 0,56% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale. Si presedintele partidului, Toro Tibor, a anuntat ca isi asuma raspunderea pentru rezultatele obtinute la alegerile prezidentiale si isi va inainta demisia la sedinta de sambata. Candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, Kelemen Hunor, a obtinut 3,5% in primul tur al alegerilor.

"Aceasta campanie a fost una de succes pentru ca am introdus teme curajoase - cele ale regionalismului si ale federalismului, in discursul politic romanesc. O realizare este faptul ca am stabilizat numarul de voturi adunate de partid la alegerile parlamentare din 2012. La alegerile prezidentiale am reusit sa mobilizam aproape 53.000 de alegatori", a precizat Szilagyi Zsolt. "Pe de alta parte, nu am reusit sa avem o crestere semnificativa, drept pentru care imi voi prezenta demisia din Prezidiul PPMT cu ocazia sedintei care va avea loc sambata, la Targu Mures", a afirmat Szilagyi Zsolt.

"Imi asum raspunderea pentru rezultatele acestei campanii, mi-am asumat-o de cand am acceptat sa candidez. Desigur ca vom face o analiza sincera si responsabila a partilor bune si a celor rele din cadrul campaniei", a concluzionat Szilagyi Zsolt.

In alta ordine de idei, Szilagyi l-a felicitat pe candidatul UDMR. "Politica se masoara in voturi, astfel ca il felicit pe Kelemen Hunor pentru rezultatul obtinut, chiar daca l-am criticat pentru metodele folosite in campanie", a subliniat Szilagyi.

"In continuare, PPMT are ca sarcina sustinerea dreptului maghiarilor ardeleni si din Tinutul Secuiesc la autoguvernare, astfel ca munca va continua", a declarat Toro T. Tibor, presedintele PPMT, declaratie aprobata si de Szilagyi Zsolt. "Partidul nostru nu a putut sa contrabalanseze actiunile demobilizatoare ale UDMR. De asemenea, nu am reusit sa convingem suficienti alegatori maghiari de faptul ca politica nu inseamna doar guvernarea centralista, corupta, astfel ca multi nu s-au prezentat la vot", a adaugat Toro T. Tibor.

Presedintele PPMT a afirmat ca isi asuma raspunderea pentru rezultatele obtinute la alegerile prezidentiale si isi va inainta demisia la sedinta de sambata.

In cadrul intalnirii, conducerea PPMT va decide ce candidat va sustine in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.