Ministrul de Externe Titus Corlatean a avut duminica seara, la Antena 3, o prima reactie la scandalul votului din diaspora, dupa ce sute de cetateni romani au stat cateva ore la coada, la mai multe sectii de votare din strainatate, fara sa poata vota inainte de ora inchiderii urnelor. "Au fost cateva solicitari de la unele ambasade, inclusiv cea de la Londra de prelungire a programului de votare. BEC, in baza legii a decis ca nu se va prelungi si noi am luat act de aceasta decizie. E decizia BEC-ului si nu o critic", a spus Corlatean, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Seful diplomatiei a sustinut ca aglomeratia in sectiile din strainatate s-a produs dupa ce Biroul Electoral Central a hotarat ca declaratia pe propria raspundere sa poata fi completata doar in sectie, iar cand s-a renuntat la aceasta decizie, procesul de vot s-a accelerat.

"Anumite tensiuni se regasesc in anumite sectii de votare. La Paris este bine sa stiti ca in 2009 a fost o singura sectie de votare cu 7 cabine. Acum am organizat doua sectii de votare cu cate 7 cabine de vot, am dublat. Daca a existat o problema, si in general acolo unde au fost probleme, a fost legat de documentele necesare pentru a vota in strainatate. S-a dorit scrupulozitate si evitarea fraudei din 2009, acea declaratie pe propria raspundere ca nu mai voteaza in alta parte", a adaugat Titus Corlatean.

Ministrul Afacerilor Externe a sustinut si ca "Pe langa oamenii de buna credinta care au dorit sa voteze si trebuie sa le respectam acest lucru, au fost si provocatori. Acest sistem securist pe care Traian Basescu l-a mentinut in acesti ani".