Victor Ponta minte atunci cand da vina pe Biroul Electoral Central (BEC) si pe Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pentru proasta organizare a alegerilor in starinatate. "Organizarea in sectiile de vot apartine Biroului Electoral Central" iar guvernul "asigura doar conditiile. Va dau numarul AEP sa-I intrebati pe ei” a declarat prim-ministrul chestionat de jurnalisti despre cozile interminabile de la sectiile de vot din strainatate.

Seful PSD este insa contrazis de mai multe acte normative. In primul rand de legea 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, care la art. 12 alin 3 precizeaza: “Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate se stabilesc de catre ministrul afacerilor externe, prin ordin.” Cu alte cuvinte, responsabil este ministrul de externe, Titus Corlatean, si in al doilea rand guvernul condus de insusi Victor Ponta.

Apoi, la art. 66 alin 2 se precizeaza: “sediile birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate se asigura de catre Ministerul Afacerilor Externe.” Asadar, legea il contrazice pe Victor Ponta: nu BEC, nici AEP organizeaza sectiile de vot din strainatate, ci Ministerul Afacerilor Externe, deci Guvernul Romaniei.

Cat despre lipsa tipizatelor privind declaratiile pe proprie raspundere obligatorii pentru cei care au votat in afara domiciliului: legea prevede ca tot responsabilitatea Guvernului este. HG 709/2014 prevede ca ele sunt tiparite de prefecti (reprezentantii guvernului in teritoriu) si distribuite de primari catre presedintii sectiilor de votare.