Prim-vicepresedintele ACL Catalin Predoiu il acuza pe premierul Victor Ponta ca a incalcat independenta Bancii Nationale a Romaniei (BNR) prin anuntul privind scaderea dobanzii de referinta si ii cere guvernatorului Mugur Isarescu sa ia pozitie fata de aceasta imixtiune, transmite Agerpres.

"Am constatat cum dl. Ponta vorbeste in numele BNR, institutie independenta prin lege de Guvern. Dl. Ponta a anuntat ca BNR va cobori dobanda la 3% sau sub 3% si vreau sa-l intreb in ce calitate vorbeste in numele BNR si sa-i cer sa opreasca aceasta atitudine, sa nu mai incalce independenta BNR, sa nu mai vorbeasca in numele BNR, cum a vorbit, deseori, in numele justitiei. Este destul ca si-a trimis doi consilieri acolo, la Banca Nationala, direct din PSD. Ii cer guvernatorului Mugur Isarescu sa ia pozitie fata de aceasta imixtiune. BNR este o institutie care a functionat bine si trebuie sa ramana la fel, independenta si profesionista. Dl. Isarescu nu a spus nimic nici cand economia a intrat in recesiune si vad ca nu spune nimic nici acum cand dl. Ponta incearca sa-i tina locul pe ecrane", a spus Predoiu, miercuri, intr-o conferinta de presa.

Pe de alta parte, Predoiu l-a acuzat pe Ponta ca nu prezinta bugetul pe anul 2015 in Parlament deoarece doreste sa majoreze taxele si impozitele.

"Domnul Ponta are in vedere sa creasca taxele si impozitele in anul 2015. (...) Fara a glumi, primul argument este chiar acesta: ca dl Ponta spune ca nu va mari taxele. (...) Al doilea argument este legat de informatiile care vin din Ministerul de Finante, de la surse credibile, toata lumea stie ca se lucreaza la un proiect de modificare a Codului Fiscal care introduce noi taxe sau majoreaza alte taxe sau transforma taxe mai mici in taxe mai mari. Al treilea argument este legat de o simpla logica economica - dl.Ponta a impins economia intr-un foarfece, pe de-o parte taxele majorate anterior si contraperformanta colectarii veniturilor la bugetul de stat, plus pomenile electorale si, pe de alta parte, constrangerile bugetare pentru a se incadra in obligatii fiscale in 2015 pentru Romania", a spus prim-vicepresedintele ACL.

Predoiu a apreciat ca Ponta minte atunci cand afirma ca nu ia in calcul majorarea taxelor si a impozitelor.

"Nu exista alta explicatie pentru care nu a respectat obligatia legala premierul Romaniei de a prezenta proiectul de buget in Parlament decat aceea ca vrea sa ascunda poporului faptul ca va majora taxele", a sustinut prim-vicepresedintele ACL.

Predoiu a mai aratat ca Ponta s-a 'laudat' cu emisiunea de obligatiuni lansata la un randament rezonabil pe pietele internationale, pretinzand ca este rezultatul succeselor sale.

"Adevarul este ca, pe pietele internationale, randamentele au scazut, deci nu a obtinut nimic dl. Ponta, dar problema mai grava este ca acest imprumut vine pe fondul taierii investitiilor publice cu peste 20% in acest an, a plasarii colectarii veniturilor la o cifra de aproximativ 30%", a spus el.

In discursul sau de marti, postat pe site-ul Guvernului, premierul Victor Ponta a prezentat, ca una din vestile 'foarte bune', faptul ca 'dobanda de referinta a Bancii Nationale era in 2009 8,5%, acum, probabil ca in zilele urmatoare va scadea sub 3%.'.

Ulterior, in declaratiile facute presei, la acelasi eveniment, prim-ministrul a precizat ca investitiile statului nu au scazut, ci sunt 'identice'. 'Daca dvs. cititi cifrele, vedeti ca in primele 9 luni avem investitii de 16 mld lei, anul trecut au fost 19 pentru ca am platit toate arieratele la CNADNR si la autoritatile locale', a spus premierul.

Victor Ponta a apreciat si ca guvernul care se va instala in decembrie 'va fi un guvern care va avea o situatie de 100 de ori mai buna decat guvernul care s-a instalat in decembrie 2009'.

"Romania se imprumuta pe pietele internationale pentru a-si finanta necesarul - de la 7% dobanzi cat platea, acum platim 2,97. Pentru mediul de afaceri - dobanda de referinta a Bancii Nationale pe baza careia se calculeaza dobanzile la bancile private, de la 8,5% cred ca va scadea sub 3% si de la un grad de absorbtie de 7%, astazi ajungem la 50%, asta inseamna 7 miliarde de euro, care au intrat in economie. Deci, din punctul asta de vedere, ar trebui sa fiu bucuros ca avem incasari peste cele previzionate, si asta s-a realizat prin combaterea evaziunii fiscale (...) si intrarea in vigoare a Codului insolventei, care a oprit evaziunea fiscala mascata a firmelor care, fiind in insolventa, nu platesc taxe si impozite", a spus Ponta.