Plenul Camerei Deputatilor a respins luni solicitarea grupurilor parlamentare ale PNL si PDL pentru introducerea pe ordinea de zi, pentru a fi respins, a proiectului de lege privind amnistia si gratierea, relateaza Agerpres.

"Concluzia este in felul urmator: in afara de grupurile parlamentare PNL si PDL, niciun alt grup parlamentar nu a fost de acord pentru introducerea pe ordinea de zi (n.r. - a proiectului privind amnistia si gratierea). Aceasta este concluzia liderilor. 81 de voturi nu sunt suficiente", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dupa supunerea la vot a propunerii.

George Scutaru, liderul grupului PNL, a declarat ulterior ca acest vot arata ca legea amnistiei si gratierii este "tinuta la sertar", mentionand ca, din 211 deputati prezenti, 122 s-au pronuntat impotriva.

"Aici e vorba de arcul guvernamental. 74 de deputati PSD votand impotriva, unul PP-DD, 13 UNPR, noua UDMR, 15 de la PC si PLR", a spus acesta.

"Astazi ati aratat ca tineti la sertar legea amnistiei si gratierii pentru a va recompensa colegii, pentru a-i scapa de sub acuzatiile la care sunt supusi de Justitie. Astazi am trait un vot care este o palma, o pata de rusine pe obrazul Camerei Deputatilor si al Parlamentului. Daca, intr-adevar, nu ati fi dorit sa folositi aceasta lege in folosul colegilor de partid, astazi legea amnistiei si gratierii ar fi fost respinsa", a mai spus Scutaru.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, atributul modificarii ordinii de zi apartine Comitetului liderilor, si nu membrilor Biroului permanent.

"Comitetul liderilor face o propunere catre Biroul permanent, Biroul permanent aproba ordinea de zi, care vine si o voteaza in plen", a explicat Valeriu Zgonea.

Acesta a adaugat ca ordinea de zi pentru luni, ca si cea de saptamana trecuta, a fost strict legata de ridicarea imunitatii si retinerea preventiva a deputatului Ion Dinita.

"Luam act de incompatibilitatea domnului Stefan Stoica si, bineinteles, intre timp, demisia intempestiva a domnului deputat Viorel Hrebenciuc, si trebuia sa discutam si cererea de retinere a domnului deputat Adam Ioan intr-un caz legat de DNA si Parchetul General. In acest mod am convocat aceasta sedinta de plen si Biroul permanent care a fost inaintea acestei sedinte de plen. Nu avem o dezbatere pe proiecte de legi si am discutat ca cererea nu poate fi facuta decat de Comitetul liderilor", a aratat Valeriu Zgonea.

Victor Ponta: Legea amnistierii si gratierii nu va trece, din moment ce toata lumea s-a pronuntat impotriva

Anterior, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ca este clar ca Legea amnistierii si gratierii nu va trece de votul Parlamentului, din moment ce s-a pronuntat toata lumea impotriva, el aratand ca tema legata de acest act normativ reprezinta un "joc electoral", relateaza Mediafax.

Solicitat sa isi spuna opinia despre repunerea Legii amnistierii si gratierii pe ordinea de zi a plenului Camerei, Ponta a raspuns: "Am spus foarte clar ca suntem impotriva adoptariii acestei legi. Cand va fi pe ordinea de zi..."

El a sustinut ca opozitia a "uitat" sa ceara ca aceasta lege sa fie repusa pe ordinea de zi, fapt pe care il reclama doar la televizor.

"Doar la televizor spun cei de la ACL ca vor legea, in plen nu au spus absolut nimic", a aratat Ponta.

In conditiile in care un jurnalist i-a spus ca Biroul Permanent nu a fost de acord cu repunerea pe ordinea de zi, iar in Birou majoritatea e detinuta de PSD, Ponta a raspuns: "In plen nu au spus nimic. Cred ca e un joc electoral. Eu vreau sa reamintesc ca ideea acestei legi a aparut de la colegi liberali si ca din moment ce s-a pronuntat toata lumea impotriva e foarte clar ca nu va trece".