Deputatii au luat act, luni, de starea de incompatibilitate in care se afla deputatul Stefan Bucur Stoica, ei urmand sa voteze o hotarare privind vacantarea postului acestuia, in timp ce parlamentarul contesta procedura si declara ca isi va cauta dreptatea in justitie, relateaza Mediafax.

Stefan Bucur Stoica (PDL) a sustinut in plen ca punerea pe ordinea de zi a sedintei a unui proiect de hotarare privind vacantarea postului sau de deputat "nu are temei juridic" pentru ca deputatii din Comisia Juridica nu si-au exprimat punctul de vedere in acest caz. Stoica a me mentionat ca Regulamentul Camerei si Statutul deputatilor prevad ca in caz de incompatibiliate este necesar "un vot secret cu bile".

Stefan Bucur Stoica a mai spus ca in calitatea de deputat nu s-a aflat in nicio situatie de incompatibilitate si ca hotararea ICCJ privind incompatibilitatea sa se refera la o situatie anterioara mandatului de deputat, in 2011, cand a fost declarat incompatibil pentru ca era consilier judetean si director al unei directii regionale de drumuri si poduri. "E un caz anterior mandatului de deputat", a adaugat Stoica, precizand ca-si va cauta "dreptatea in justitie".

Si alti deputati ai PDL, printre care Cezar Preda si Constantin Dascalu, au sustint ca plenul ar fi trebui intai sa se pronunte asupra incompatibilitatii deputatului Stoica. Insa dupa pledoarii in acest sens, la tribuna Parlamentului a venit liderul grupului parlamentar al PDL, Tinel Gheorghe, care a precizat ca parlamentarii PDL vor sustine proiectul de vacantare a postului de deputat si niciodata nu vor bloca accesul la justitie.

Deputatul Stefan Bucur Stoica a precizat, dupa aceste interventii, ca-si va cauta dreptatea in instanta. "Voi cauta dreptatea in instanta, daca astazi mi se va face nedreptate", a spus Stoica.

Proiectul de hotarare privind vacantarea acestui post de deputat urmeaza sa primeasca votul final al deputatilor intr-o sedinta ulterioara a Camerei Deputatilor.

Comisia juridica a stabilit, in urma cu trei saptamani, ca decizia in cazul lui Stoica nu apartine Comisiei, ci este atributul plenului.

Zgonea l-a acuzat atunci pe presedintele Comisiei, Bogdan Ciuca, ca "se ascunde dupa cires". El a spus ca nu poate sa deciza introducerea pe ordinea de zi a plenului a hotararii de vacantare a postului lui Stoica, ci numai Biroul Permanent poate face acest lucru.

ICCJ a decis ca deputatul Stefan Stoica a fost in stare de incompatibilitate in 2009, cand a fost consilier judetean.

ANI a transmis conducerilor Senatului si Camerei Deputatilor ca, daca nu se vor pune in aplicare deciziile definitive ale ICCJ in cazurile senatorului Daniel Akos Mora si deputatului Stefan Bucur Stoica, va sesiza organele de cercetare penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti.