Primarul unui orasel din Ardeal ii povesteste Monicai Macovei presiunile pe care le face administratia centrala asupra primarilor pentru a se implica in raportarile din ziua alegerilor prezidentiale, potrivit site-ului Curs de guvernare.

Initial, primarul povesteste despre ce ar fi spus vicepremierul Liviu Dragnea la Oradea (secundele 11-24), dupa care (de la secunda 25) afirma ca el insusi a fost presat pentru raportari la referendum, scrie Curs de guvernare.

Site-ul de stiri noteaza ca, daca pana in prezent la toate alegerile organizate presedintii sectiilor de votare erau desemnati din randurile magistratilor si juristilor, Autoritatea Electorala Permanenta a modificat aceasta prevedere astfel incat, incepand din data de 21 noiembrie 2013, presedintia sectiei sa poata fi asigurata inclusiv de catre 'persoane cu buna reputatie in localitate'.

Potrivit ordinului semnat de presedintele AEP, Ana Maria Patru, pentru a fi trecute pe lista presedintilor de sectie de vot aceste persoane 'cu buna reputatie' trebuie sa faca o cerere la Primarie sau la Prefectura. Printre conditiile care trebuie indeplinite pentru a intra in aceasta categorie figureaza studiile superioare, lipsa apartenentei politice, fara probleme cu justitia.