Liderul PSD Constanta, primarul Radu Mazare, spune ca nu i se pare oportuna acum discutia privind tandemul Liviu Dragnea-Sebastian Ghita la sefia PSD, apreciind ca, "in principiu, este in regula", relateaza Mediafax.

Radu Mazare a facut aceste declaratii joi, la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde se judeca cererea acestuia de ridicare a masurii de cercetare sub control judiciar in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta.

Intrebat daca si-ar dori sefia Partidului Social Democrat, Mazare a spus ca nu il tenteaza functia de presedinte al partidului.

"Daca ma tenta, ma tenta functia de presedinte al statului si as fi candidat. (...) Nu mi se pare oportun sa discutam acum despre tandemul Ghita-Dragnea, nu m-a interesat, nici nu ma preocupa, dar in principiu e in regula", a spus Radu Mazare.

In ceea ce ii priveste pe Viorel Hrebenciuc si Dan Sova, care sunt urmariti penal pentru trafic de influenta, primarul Constantei a spus ca daca doi parlamentari discuta despre abrogarea unui articol de lege, nu inseamna ca ei fac trafic de influenta, precizand ca "aceasta este treaba parlamentarilor si a senatorilor".

"In ceea ce priveste chestiunea ca doi parlamentari discuta despre abrogarea unui articol de lege, am tot intors pe toate partile stenogramele si n-am vazut nimic imputabil acolo. Discutau ca daca cineva, un parlamentar, face o interventie pentru un primar ca sa primeasca bani pentru drum este considerat trafic de influenta. Pai asta fac toti. Asta e treaba parlamentarilor si a senatorilor, sa sprijine primarii in relatia cu Guvernul, sa aduca mai multi bani la ei in comunitate. Asta nu e trafic de influenta", a spus Radu Mazare, la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie unde se judeca contestatia sa impotriva masurii preventive de cercetare a edilului sub controil judiciar.

In legatura cu dosarul de coruptie privind retrocedarile ilegale de terenuri in care sunt cercetati Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, primarul Radu Mazare a spus ca i se pare ciudat faptul ca judecatorii anchetati de DNA nu au fost arestati.

"Nu pot sa comentez despre actele privitoare la retrocedare. Acolo doar am observat ca judecatorii terfeliti nu au fost arestati, cum se intampla de obicei, si am observat ca au fost pusi sub control judiciar, ceea ce este un semn de intrebare", a adaugat Radu Mazare.

In 8 octombrie, ICCJ a respins cererea primarului Radu Mazare de ridicare a masurii controlului judiciar in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta. Radu Mazare a contestat aceasta decizie la Completul de cinci judecatori, care va da o decizie definitiva in acest caz.

In cererea de ridicare a masurii controlului judiciar, avocatii lui Mazare au aratat ca procurorii romani ar fi comis nereguli in aplicarea comisiei rogatorii, context in care Ministerul de Justitie din Liechtenstein a notificat institutia similara din Romania. Acestia sustin ca procurorii DNA au folosit ca probatoriu si documente legate de Elan Schwartzenberg, in ciuda "conditiilor imperative" impuse de magistrati din Liechtenstein.

Potrivit avocatilor, aceasta situatie este "fara precedent", sustinand ca "toate care au fost administrate in legatura cu Radu Mazare (...) sunt nule de drept ca urmare a faptului de necontestat ca procurorii romani au incalcat conditiile imperative impuse de judecatorii din Liechtenstein cu privire la utilizarea documentelor din cauza lui Elan Schwartzenberg in dosarul prezent".

In solicitarea depusa la ICCJ, demersurile anchetatorilor sunt descrise de avocati drept "o incercare abuziva de umilire publica" a lui Radu Mazare.

Pe de alta parte, in solicitare se arata ca nu sunt indicii in sensul ca Mazare ar avea intentia de a se sustrage urmaririi penale prin parasirea tarii, mai ales ca acesta, intr-un alt dosar de coruptie, s-a prezentat la toate termenele de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti. In acelasi context, se arata ca, data fiind calitatea de primar a lui Mazare, acesta trebuie sa fie in tara in cea mai mare parte a anului, cu exceptia perioadelor de concediu.

Totodata, in cererea adresata instantei supreme, se reclama faptul ca, dupa aproximativ cinci luni de la punerea lui Mazare sub control judiciar, "nu s-a desfasurat nicio activitate de urmarire penala, cu atat mai mult una care sa implice prezenta acestuia".

In dosarul locuintelor sociale "Henri Coanda", primarul Constantei este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul pentru construirea caselor. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.