Liderul PSD Constanta, Radu Mazare, spune ca stenogramele convorbirilor dintre Viorel Hrebenciuc si Dan Sova sunt "discutii intre doi oameni politici", el sustinand ca este grav ca au fost interpretate ca fiind trafic de influenta si ca "asa se fac sustinerile peste tot pe planeta asta". Radu Mazare a fost intrebat, marti, inainte de a intra in sediul Politiei Constanta, unde se prezinta saptamanal, urmare a controlului judiciar,ce parere are despre scandalul in care este implicat Viorel Hrebenciuc, el spunand ca nu comenteaza dosarul penal privind retrocedarile pentru ca nu are informatii despre acesta, potrivit Mediafax.

Radu MazareFoto: Agerpres

In ceea ce priveste dosarul de trafic de influenta in care sunt urmariti penal Hrebenciuc si Sova, Mazare a spus ca este grav ca discutiile dintre cei doi au fost interpretate ca fiind trafic de influenta si ca orice ajutor dat de catre un ales local unei persoane sau unei firme poate fi interpretat ca fiind ilegal: "In cealalta privinta, si anume acuzatia adusa lui Hrebenciuc si lui Sova ca au discutat pentru o lege si ca asta ar fi fost in folosul altora si ca se numeste trafic de influenta, mi se pare o chestiune foarte grava nu ceea ce au facut cei doi, ci modul de a privi lucrurile. La mine, ca primar, vin oameni cu fel de fel de probleme, de la unul care vrea sa construiasca in loc de P+1 un P+3 si daca eu initiez un PUZ, ii dau o autorizatie sa faca P+3, omul ala a obtinut un folos. Toti care vin la mine la Primarie vor ceva pentru ei sau pentru firmele lor, obtin implicit un folos, daca ii fac o parcare in fata hotelului sau in fata blocului obtine un folos, ii dau un etaj in plus, obtine un folos. E foarte riscanta interpretarea asta si ati vazut ca ma feresc, ati vazut ca nu mai initiez hotarari de Consiliu, nu mai fac nimic, dar nu poate sa mearga tara asa", a sustinut Radu Mazare.

El a spus ca ceea ce a citit in stenogramele convorbirilor dintre Viorel Hrebenciuc si Dan Sova reprezinta "discutii intre doi oameni politici" si ca "asa se fac sustinerile pentru tot in lume": "Ce-am citit eu in stenograme erau discutii intre doi oameni politici. Asa se fac sustinerile peste tot pe planeta asta. Trebuie sa modificam legea aia pentru ca..., o sa ma certe primarul... Toti primarii intervin pe langa seful de partid din judetul respectiv si pe langa presedintele Consiliului Judetean ca sa aiba sustinere la ministri sa primeasca fonduri pentru lucrarile pe care le au", a mai spus Mazare.

Intrebat daca discutia dintre cei doi lideri PSD nu putea fi interpretata si la modul "sa votam aceasta lege ca sa nu ma aresteze pe mine", primarul Constantei a spus ca orice lege poate produce efecte si asupra initiatorului, dar ca nu a vazut ca problema era pusa in acest fel.

"Poate nu il aresta nici pe el, nici pe altii, poate le dadea drumul si altora care sunt in puscarii, care-i problema? O lege a amnistiei poate sa-l vizeze de la el, pana la Bercea si altii care sunt nevinovati. Sigur ca poate sa produca efecte si in ceea ce il priveste pe el, Orice lege votata produce efecte si in ceea ce ne priveste pe noi. Eu nu am vazut in stenograme ᅡhai sa facem legea ca sa scap euᅡ. Eu am vazut in stenograme altceva, ca la maniera asta, orice interventie pentru orice primar ca sa-i rezolv o problema, o problema inseamna o autorizatie, deblocarea unor fonduri, poate sa fie interpretata ca trafic de influenta. Eu asta am vazut, poate ati vazut voi altceva in stenograme", a afirmat liderul PSD Constanta.

Intrebat ce parere are despre discutiile din partid despre cine ar trebui sa fie noul presedinte PSD in cazul in care Victor Ponta va castiga alegerile prezidentiale, Mazare a raspuns: "Nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie".

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anuntat, luni, de procurorii DNA ca este urmarit penal intr-un nou dosar, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta.

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informatii din interiorul DNA cu ajutorul fostului sef al Serviciului Protectie si Paza (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerand si obtinand de la un angajat al Directiei informatii despre interceptarea deputatului.

In acelasi dosar, Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Sova sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Sova, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Cei doi au mai discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii".

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc, atat in noul dosar, cat si in cel in care este cercetat alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedari ilegale de paduri.

In dosarul retrocedarilor ilegale, Hrebenciuc este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.