Dan Sova, Marian Vanghelie si Sebastian Ghita se vor suspenda din toate functiile detinute in PSD si "la primul Comitet executiv vom discuta daca actiunile lor au prejudiciat campania electorala", a anuntat premierul Victor Ponta la finalul sedintei de urgenta de marti a conducerii PSD, dupa cateva zile foarte agitate pentru social-democrati, marcate de stenogramele Hrebenciuc-Sova si de disputa Vanghelie-Ghita. "Fiind in campanie electorala, evident ca si problemele de imagine sunt importante si sunt mai acute. In ultimele 24 de ore au fost atacuri de imagine pe o parte dintre colegii nostri din conducere", a adaugat Ponta. In ceea ce il priveste pe Viorel Hrebenciuc, Ponta s-a declarat "convins ca isi va dovedi nevinovatia in fata justitiei". Primul ministru a dat si asigurari ca "Nu va bloca nimeni in niciun fel justitia."

Victor PontaFoto: Agerpres

Reuniunea a fost convocata de urgenta, dupa ce scandalul stenogramelor Hrebenciuc-Sova a tinut prima pagina a ziarelor, luni, iar ziua de marti a debutat cu imagini video in care Marian Vanghelie ii injuta pe Victor Ponta si pe Sebastian Ghita, despre care spunea ca va fi arestat. Vanghelie era nemultumit de faptul ca era urmarit de o echipa de paparazi.

La finalul acestei sedinte, Victor Ponta s-a prezentat in fata camerelor cu un mesaj de fermitate, anuntand suspendarea lui Dan Sova, a lui Marian Vanghelie si a lui Sebastian Ghita, dar nu si a lui Viorel Hrebenciuc, care isi anuntase demisia din Camera Deputatilor in cursul aceleiasi zile.

Victor Ponta nu a precizat pentru ce a fost suspendat din functie Dan Sova, in conditiile in care a precizat ca nu este nimic in neregula faptul ca se discuta despre cine va conduce partidul dupa alegerile prezidentiale.

Declaratiile lui Victor Ponta:

  • Am discutat si am reiterat un mesaj foarte clar apropos de acuzatiile aduse unor membri ai partidului.
  • Mesajul e de a se pune la dispozitia justitiei si daca sunt vinovati de ceva, si asta va stabili justitia, sa isi asume responsabilitatea.
  • Nu va bloca nimeni in niciun fel justitia.
  • I-am informat pe colegii mei asupra discutiilor din coalitia de guvernare am primit mandat ca dupa turul I sa discutam cu acei contracandidati care nu intra in turul doi pentru o eventuala sustinere.
  • Am discutat si am reiterat un mesaj foarte clar apropos de acuzatiile aduse unor membri ai partidului: Mesajul e de a se pune la dispozitia justitiei si daca sunt vinovati de ceva, si asta va stabili justitia, sa isi asume responsabilitatea. Nu va bloca nimeni in niciun fel justitia.
  • Decizia domnului Hrebenciuc e un semnal foarte clar in acest sens, tocmai pentru ca discutiile despre justitie sa nu intre in campania electorala.
  • Fiind in campanie electorala, evident ca si problemele de imagine sunt importante si sunt mai acute.
  • In ultimele 24 de ore au fost atacuri de imagine pe o parte dintre colegii nostri din conducere.
  • Cei care au aparut in opinia publica, domnii Sova, Vanghelie, Ghita, toti trei se vor suspenda din toate functiile din partid si la primul Comitet executiv vom discuta daca acitunile lor au prejudiciat campania electorala.
  • E clar ca exista slabiciuni de imagine, sunt colegii nostri dar trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru lucruri care nu au de-a face cu campania.
  • Am propus acest lucru si am discutat cu acesti colegi, vreau ca PSD sa fie nu doar cel mai puternic partid, dar si cel mai disciplinat, cel mai responsabil.
  • E extrem de important ce se intampla cu partidul meu, cu viitorul partidului.
  • Cei care gresesc platesc, cei care au probleme trebuie sa le lamureasca.
  • Nu a fost foarte multa tensiune, a fost ca un tata de familie care nu are destul timp pentru familie constata ca uneori e nevoie de mai  multa disciplina si ordine si toate lucrurile intra pe fagasul normal.
  • (Despre Viorel Hrebenciuc) - Domnia sa nu mai are nicio functie de conducere, s-a pus la dispozitia justitiei.
  • A aratat foarte clar ca nu vrea sa fie folosit in campania electorala pentru a ataca candidatul PSD si sunt convins ca isi va dovedi nevinovatia in fata justitiei.
  • Calitatea de membru al partidului se pierde in urma unei decizii a justitiei.

Intrebare: Se va propune exlcuderea pentru cei trei, daca au prejudiciat imaginea partidului?

V.P.: Poate fi acest lucru, e prevazut in statut.

Intrebare: Decizia ii poate viza si pe Ilie Sarbu, Andronescu si Adam?

V.P.: Nu am discutat despre ei, daca urmatoarea campanie de imagine ii va viza pe ei, facem si acest lucru, depinde pe cine aveti dvs ca tinta.

V.P.: Ce am stabilit la Orastie a fost respectat de toti membrii partidului, nimeni nu a discutat in public. Daca s-a vorbit in particular, si eu am vorbit in particular, nu cred ca e o fapta penala.

Ideea era de a nu actiona in public.

Eu nu atac in niciun fel justitia dar tot nu inteleg daca e o infractiune sa vorbesc cu un coleg de partid.

Mi-as dori sa nu traiesc tot timpul cu senzatia ca cineva ma inregistreaza daca discut cu un coleg de partid despre o functie.

Domnul Ghita a facut aseara declaratii fara mandatul partidului.

Despre Marian Vanghlie: Eu le-am mai dat niste avertismente si lor, si altor colegi, unii au inteles, altii nu aui ainteles, motiv pentru care azi ii suspendam si daca nu se potolesc cu siguranta ca la comitetul executiv se vor lua masuri mai dure. I-am autosuspendat.

Purtator de cuvant e doamna Firea, in locul lui Sova.

L-am tras pe margine pe domnul Ghita si sunt convins ca va respecta disciplina de partid, daca nu, pleaca din partid.

UPDATE 15.40: Victor Ponta a fost intrebat de jurnalisti, la intrarea in sediul PSD, ce sanctiuni se impun pentru colegii care apar in stenograme. Raspunsul premierului: "Deocamdata facem un pic de ordine si de disciplina. Bine ati revenit la PSD, trebuia sa trec mai des pe aici".

Reuniunea conducerii PSD vine la o zi dupa aparitia stenogramelor convorbirilor dintre Dan Sova si Viorel Hrebenciuc din Ordonanta DNA, stenograme care arata cum cei doi lideri PSD cautau solutii pentru dezincriminarea faptelor de coruptie prin eliminarea unui articol din legea 78/2000. Hrebenciuc apare in stenograme promitandu-i lui Sova sprijin pentru sefia PSD in detrimentul lui Valeriu Zgonea si Liviu Dragnea, in timp ce Sova vorbeste despre o lege care sa aprobe amnistia si gratierea. Sova vorbeste chiar despre "epoca post Victor", spunand ca membrii PSD nu il vor pe Liviu Dragnea la sefia partidului.

Citeste si: