Candidatul UDMR la Presedintie, Kelemen Hunor, a declarat, vineri seara, la Targu Mures, ca e dificil sa se vorbeasca de relatii de incredere intre majoritate si minoritate, cat timp sintagma de "stat national" din articolul 1 al Constitutiei exclude minoritatea maghiara, informeaza Mediafax. El a adaugat ca, de fapt, minoritatile, printre care si cea maghiara, ar trebui sa fie recunoscute ca elemente constitutive ale tarii, pentru ca "realitatea este ca in Romania traiesc mai multe minoritati".

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Romania, in sens etnic, nu poate fi stat national. E dificil sa vorbim de relatii de incredere intre societatea majoritara si minoritatea maghiara, cat timp articolul 1 din Constitutie ne exclude", a spus Kelemen Hunor. El a adaugat ca acest "capital de incredere" este foarte important si ca, intr-o Romanie puternica, trebuie rezolvata, pe termen mediu si lung, si aceasta situatie a minoritarilor.

Ulterior, acesta a declarat presei ca, pana acum, nu s-a dat "o definitie foarte exacta, corecta, a sintagmei stat national".

"Asa cum simtim noi, inseamna stat national din punct de vedere etnic, ceea ce, am spus de foarte multe ori, din punctul nostru de vedere, nu este in regula. Fiindca, pana la urma, exista 10, 12, dupa unii, 15 la suta din populatia Romaniei, care apartine de alta o etnie, nu conteaza, maghiari, romi, sasi, sarbi, rusi lipoveni si asa mai departe. Daca se da o definitie din punct de vedere politic, atunci lucrurile devin mult mai nuantate. Dar, in acest moment, ceea ce simtim noi, aceasta sintagma inseamna stat national din punct de vedere etnic si toti acei care nu sunt de etnie romana se simt exclusi. Asta am spus si, de aceea, noi de fiecare data spunem, din 1993 pana in 2014, ca la un moment dat trebuie sa ne gandim foarte serios cum putem redefini primul articol (din Constitutie - n.r.)", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a adaugat ca UDMR n-a avut niciodata probleme cu sintagma de stat unitar si indivizibil din articolul 1 al Constitutiei, ci doar cu cea de "stat national", pentru ca maghiarii considera ca Romania e si patria lor, in care vor sa traiasca.

"Stiu ca exista un articol care interzice sa modifici aceasta sintagma din Constitutie, de aceea, orice amendare a Constitutiei trebuie facuta in doi pasi, altfel nu se poate umbla la acest articol sau trebuie sa ne gandim la o noua Constitutie. Oricum, exista o problema cu acel articol care interzice modificarea", a spus Kelemen Hunor, adaugand ca, daca s-ar face un referendum "si 100 sau chiar 110 la suta" dintre romani ar spune ca vor monarhie constitutionala, aceasta nu s-ar putea realiza, din cauza acelui articol constitutional.

"Deci, din acest punct de vedere, nu este de acceptat sa fie interzis pentru generatiile viitoare sa se gandeasca la viitorul lor, fiindca nu e normal", a conchis el.

Kelemen Hunor a participat, vineri seara, la Targu Mures, la dezbaterea publica "Voci Maghiare Locale", alaturi de fostul presedinte al Uniunii, senatorul Marko Bela, vicepresedintele politic Borbely Laszlo si aproape 100 de invitati, personalitati ale vietii politice din judet.