"SIE nu a avut niciodata o sarcina speciala pentru afacerile off-shore, sarcinile noastre erau in special pentru informatii de natura politica", a spus Teodor Melescanu vineri intr-un interviu pentru HotNews.ro atunci cind a fost intrebat care a fost contributia SIE la lupta anticoruptie. Intrebat daca lupta anticoruptie nu e apanajul SIE, Melescanu a spus "exact".

Candidatul independent la presedintie a mai spus ca in fiecare se stabileste programul national de prioritati informative prin care se dau sarcini fiecarui serviciu secret.

Intrebat daca SIE stie unde se afla Codrut Marta, fostul adjunct al sefului ANAF, Sorin Blejnar, Melescanu a spus ca nu.

VIDEO Dialogul Teodor Melescanu - Dan Tapalaga - Cristian Pantazi

Interviul a fost realizat cu echipament NIKON

Red: Lupta anti-coruptie. Care a fost contributia SIE?

Melescanu: Cea mai importanta contributie si singura pe care o putem face e aceea de a oferi suport informativ pentru informatiile care vin din strainatate. Noi cand primeam o informatie care privea pe altcineva o transmiteam automat fie la DIICOT, fie la DNA, fie la SRI, nu aveam o impliare directa neavand dreptul sa facem activitati pe teritoriul Romaniei

Red: Ce cazuri de coruptie care implica ambasador, consuli, de ce nu am vazut cazuri de coruptie initiate spre exemplu pe off-shore?

Melescanu: SIE nu lucreaza din initiativa sa, in fiecare an se adopta programul national de prioritati informative si se dau sarcini. Nu am avut niciodata o sarcina speciala pentru off-shore, sarcinile noastre erau in special pentru informatii de natura politica. Tot ce se primea la SIE de la parteneri era transmis intotdeauna. Sa fiu foarte cinstit cu dvs, aceste lucruri nu se pot face de catre SIE, sunt de natura politieneasca, fie MS prin comisii rogatorii fie pe linie de Europol

Nu e peste tot ca in Romania nimeni nu are acces la conturi daca nu exista o solicitare oficial. A trimite un spion sa spioneze conturile unei banci e un lucru de neinchipuit.

Credeti ca noi am tolera in Romania sa vina tot felul de spioni sa se uite prin conturile bancilor?

Red: O persoana cautata e Codrut Marta, aveti vreo informatie?

Melescanu: Absolut niciuna.

Red: Vedetele dosarelor sunt acum Microsoft, EADS. SIE a avut vreo contributie?

Melescanu: La cunostinta mea, nu. Datele au fost trimise direct serviciilor competente.