Candidatul independent la presedintie, Teodor Melescanu, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca presedintele Traian Basescu a trimis catre SIE mai multe adrese scrise pentru a afla daca in Guvern exista agenti acoperiti. Melescanu a spus ca el a interpretat adresa facuta publica de Cotroceni drept o cerere de nume, in ciuda faptului ca in docuemtn nu se cer explicit numele presupusilor ofiteri acoperiti, ci doar daca exista astfel de ofiteri acoperiti in Guvern.

Teodor MelescanuFoto: HotNews.ro

Melescanu a mai spus in interviu ca, daca ar fi in situatia lui Victor Ponta, nu ar lasa sa planeze asupra sa suspiciunea ca a incalcat Constitutia, fiind concomitent procuror si ofiter acoperit SIE.

VIDEO Vezi mai jos dialogul dintre Teodor Melescanu - Dan Tapalaga - Cristian Pantazi:

Interviul a fost realizat cu echipament NIKON

Red: De ce ati spus initial ca Traian Basescu v-a cerut o lista cu ofiterii acoperiti din presa, apoi ati revenit si ati spus ca v-a cerut nume?

Melescanu: Va trimit la Dex, o insiruire de nume e o lista, si mi-am asumat - am facut corectura azi in conferinta de presa. Nume, mai multe nume, si perioada in care au fost specializati. Eu am considerat ca e o lista, daca nu e asa, spun ca mi s-au cerut nume.

Red: Dar in cererea catre SIE, facuta publica de presedintele Basescu, nu se cer nume, ci vi se cerea informatia daca in Guvern sunt ofiteri acoperiti ai SIE. Nu se cer nume. Si cerea de la Cotroceni continua astfel: "In cazul in care exista astfel de situatii va rog sa precizati perioada in care acestia au fost ofiteri ai SIE si daca au fost specializati in aceasta perioada".

Melescanu: Cum se putea preciza perioada daca nu spuneai un nume?

Rep: Asta e deductia dvs. Dar nume nu vi se cer in aceasta adresa

Melescanu: Cum poti da aceste perioade daca nu ai un nume? Inca o data va repet.

Rep: Dar repet, nu vi se cer nume. Din aceasta adresa nu vad ca scrie sa vi se dea nume

Melescanu: Inca o data, nu am documentele la mine, au fost mai multe cereri...

Rep: Deci au fost mai multe cereri? Cereri in scris sau verbale?

Melescanu: Documentele au fost mai multe, au fost niste reveniri. Cereri scrise. Am considerat ca daca se cere o insiruire de perioade in care unii au fost ofiteri sub acoperire inseamna implicit si numele si este de fapt o lista.

Rep: E o deductie a dvs.

Melescanu: Ati spus-o de 2-3 ori. Dati-mi voie sa am si eu o interpretare.

Red: Are dreptate Basescu cand spune ca nu poate lasa sa se creeze un precedent aici?

Melescanu: Nu, nu are dreptate deloc. Sefului statului nu i se poate refuza nicio informatie necesara pentru indeplinirea functiei. In legatura cu modalitatile de obtinere a informatiilor, nu are acces la ele, la fel cum si eu nu am acces.

Rep: Dar dvs. ati refuzat sa raspundeti cererii presedintelui Basescu bazindu-va pe o hotarare de Guvern, in timp ce presedintele si-a bazat cererea pe o lege.

Melescanu: Haideti sa ne oprim, ca nu am venit sa discut de acoperiti.

Rep: Dar interesul public e urias.

Melescanu: Ce pot sa zic, care e legea dupa care judeci? Tot ce se publica in monitorul oficial. A face interpretari, ce bate, ce e mai sus, nu are sens sa le facem la televizor sau la radio, ci de catre organele de drept ale statului.

Legea spune ca hotararea de guvern nu bate legea, detalieaza legea. Art 10 din legea SIE spune clar ca nu pot fi deconspirate nimanui si in nici o imprejurare mijloacele informative, sursele, citez din memorie, nu stiam ca voi fi supus unei analize interpretative. Mi se pare aberant, suntem in campanie electorala si discutam despre lucruri care nu au legatura cu programele electorale.

Red: Dar vi se pare normal ca asupra presedintelui sa planeze suspiciunea ca a incalcat Constitutia, fiind concomitent procuror si ofiter acoperit?

Melescanu: Asta e sarcina organelor competente, din punctul meu de vedere eu nu as face-o, eu nu as lasa sa planeze asupra mea. Din pacate legea nu permite.

De 72 de ore nu am decat tema ofiterului sub acoperire.

Red: Ati spus ca e interzis ca presedintele sa aiba copii dupa documente SIE. Cum se poate rezolva, ce ar trebui sa faca SIE, o plingere penala?

Melescanu: Nu plingere, ci o clarificare inter-institutionala. Ar presupune o discutie fie la ORNISS, fie la SRI legata de modul cum se administreaza documentele secrete la presedintie, daca exista reglementari.