Presedintele Traian Basescu a afirmat luni seara, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca "Am vazut in ultimele doua luni o campanie furibunda a celor doua blocuri politice, Ponta cu propagandistii lui si cu parlamentarii, pe de alta parte ACL, sau PNL, cum se numeste acum, si una si alta din tabere incercand sa ma aloce celeilalte tabere. (...) O sa-i dezamagesc si pe unii si pe altii, nu il sustin, nu il voi sustine si nu am o intelgere cu Ponta, nu il sustin, nu il voi sustine si nu am o intelegere cu Iohannis. Motivul valabil pentru amandoi poate fi rezumat in doua cuvinte: amandoi sunt mincinosi, amandoi sunt corupti, nu mai vorbesc de oportunismul care ii caracterizeaza. Raman consecvent in a sustine candidatul PMP, Elena Udrea, un om corect, care nu minte, care a facut ceva cand a fost ministru."

Traian Basescu la CotroceniFoto: Presidency.ro

Traian Basescu a mai spus ca nu il considera pe niciunul dintre cei doi candidati - Ponta si Iohannis - "demn de a fi presedinte", acuzandu-i pe cei doi ca "ii leaga Grivco". "Sub disputa nu vor sa dezbata problemele de fond. Eu spun azi cu steagurile in spate ca niciunul nu e bun pentru presedinte si romanii o vor regreta la o luna sau doua daca vreunul iese presedinte", a adaugat seful statului.

Iata mai jos declaratia facuta de presedintele Traian Basescu (sursa - Administratia prezidentiala)

"Este, zic eu, o foarte scurta declaratie de presa, o declaratie de presa care ma vizeaza, in primul rand, pe mine si ea pleaca de la o realitate. Am vazut in ultimele doua luni o campanie furibunda a celor doua blocuri politice, pe de o parte, Ponta cu propagandistii lui si cu parlamentarii, pe de alta parte, ACL, sau PNL, cum se numeste acum, si una, si alta din tabere incercand sa ma aloce celeilalte tabere. PSD spune ca sunt in intelegere cu Iohannis, PSD si toti propagandistii lor; ACL, cu toti propagandistii lor - si aici as pune o paranteza: din pacate, oameni care au pretentia ca sunt de dreapta s-au inrolat in aceasta zona, desi unii din ei pana mai acum doua luni nu stiau cat de draguti si cat de dulci sa fie cu Ponta. Dar acesti oameni de dreapta, acum, gasesc cu cale sa propage mesajul ca presedintele este in intelegere cu Ponta, de fapt.

O sa ii dezamagesc si pe unii, si pe altii. Nu il sustin si nu il voi sustine pe Ponta si nici nu am vreo intelegere cu el. Nu il sustin si nici nu il voi sustine pe Iohannis si nici nu am vreo intelegere cu el. Motivul valabil pentru amandoi poate fi rezumat in doua cuvinte. Amandoi sunt mincinosi, amandoi sunt corupti. Nu mai vorbim de oportunismul care ii caracterizeaza pe amandoi.

In ceea ce ma priveste, raman consecvent in a sustine candidatul PMP, pe doamna Elena Udrea, pentru ca este un om corect, un om care nu minte, un om care a facut ceva cand a fost ministru. De ce ii consider pe cei doi si mincinosi si corupti?

Pai, s-o luam putin cu domnul Ponta. Mincinos - pana de curand era master la Catania, acum nu mai este, in CV-ul oficial, dupa ce si-a dat seama ca a scris o minciuna si nu e in regula, e usor de verificat. Domnul Ponta este doctor - alta minciuna, a plagiat. Domnul Ponta este corupt, va dau doar cateva elemente: a incercat sa scoata prin lege matrapazlacul pe care l-a facut cu KazMunaiGaz in cazul Rompetrol. Statul roman trebuia sa primeasca 580 de milioane de dolari, domnul Ponta a incercat sa scoata o lege, am intervenit la Curtea Constitutionala, s-a dovedit ca n-avea dreptul sa scoata o lege si atunci a scos o hotarare de Guvern prin care in loc sa solicite sa primeasca datoria de 580 de milioane de dolari, a primit sau a fost de acord sa primeasca doar 200 de milioane de dolari, pe care va confirm ca pana astazi nu i-a primit statul roman.

Mai mult decat atat, s-a incheiat un protocol cu KazMunaiGaz prin care se instituie un fond de investitii de 1 miliard de dolari. Nu s-a creat nici macar biroul la care sa stea presedintele acestui fond, daramite fondul de 1 miliard de dolari. Deci, domnul Ponta este corupt. V-as aduce aminte de incercarea de a transfera de la Academia Agricola 2.800 de hectare de teren la baronul de Braila, astazi in dificultate, si care, de fapt, erau destinati sa ajunga la domnul Voiculescu. Datorita dezbaterii publice pe care am generat-o Parlamentul a respins ordonanta de urgenta prin care cele 2.800 de hectare trebuiau sa ajunga la domnul Voiculescu.

Sigur, si situatia in care se afla domnul Voiculescu acum a fost un alt element care a facut imposibil transferul. V-as aduce aminte de povestea cu privatizarea CFR Marfa, cand a incercat sa bage pe seama CSAT o decizie pur comerciala legata de atribuirea catre domnul Gruia Stoica a contractului de privatizare, a privatizarii CFR Marfa. Sigur, domnul Gruia Stoica are ceva dificultati azi, dar era partenerul dorit de coruptul Victor Ponta. Nu mai vorbim de simplul lucru, declaratia de avere, unde Ponta, impreuna cu sotia, reusesc sa-l ajunga la numar de case pe ᅡSfantul Iohannisᅡ.

Si, daca ne uitam putin la domnul Iohannis, constatam ca domnia sa din meditatii a reusit sa-si cumpere sase case in Sibiu - este declaratia domniei sale, nu a mea. Vedem ca astazi se da mare democrat de dreapta cand, in vara anului 2012, era mana in mana cu Ponta, Antonescu si Voiculescu la suspendarea presedintelui, a fost presedintele de la GRIVCO. Deci el, ca si Ponta, un oportunist, un om care minte. De altfel, suspendarea din 2012 ii leaga definitiv; in orice analiza a mea, pana si in sufletul meu ii leaga definitiv ca fiind oameni care au nesocotit statul de drept si au fost gata pentru o lovitura de stat. Asta e Iohannis, cum e si Ponta.

Deci, din aceste motive, niciodata vreunul din cei doi nu va putea avea sustinerea mea nici tacita, nici verbala, in niciun fel, iar romanii se vor convinge de adevarul a ceea ce le spun, ca nu merita increderea romanilor nici unul din ei doi, se vor convinge daca vreunul dintre ei va ajunge presedinte. Eu sper sa nu fie asa. Dar jocul acesta, ᅡpresedintele este pe ascuns cu Pontaᅡ, ᅡnu, presedintele este cu Iohannisᅡ, este mizerabil, iar calitatile lor si umane si ca politicieni si lipsa de respect pentru tara pe care o au amandoi, dovedita in vara anului 2012, lipsa de respect pentru institutii, aroganta nu ii fac pentru mine pe niciunul dintre cei doi oameni cu care sa pot avea un aranjament.

Marele meu regret este ca PDL s-a pierdut in mocirla liberalilor si astazi isi schimba carnetele de la PDL la PNL.

Nu mai vorbim din punct de vedere al moralitatii la domnul Iohannis, stiind ca are un proces neinchis cu ANI. Cum iti permiti sa risti situatia dreptei? Asta arata oportunismul feroce pe care acest domn il are si este un argument in plus ca niciodata nu voi fi cu el in vreun aranjament. Sau la Ponta: utilizeaza bugetul de stat in locul galetilor din alegerile trecute; prin bugetul de stat, mituieste electoratul. Ce fel de politician este acesta, cand cealalta parte, nebeneficiara de cadouri electorale din bugetul de stat din partea domnului Ponta, plateste aceste cadouri.

Vreau sa intelegeti un lucru: Romania are un deficit anul acesta de 2,2% din PIB, ceea ce inseamna circa 3,4 miliarde de euro. Domnul Ponta face pomeni electorale din bani imprumutati. Vreau sa fim foarte clari: cei 2,4 miliarde pe care i-a alocat primariilor si restul pana la 4,8 miliarde, bani pe care ii imprastie pe diverse cadouri electorale, sunt bani pe care Romania ii imprumuta si fiecare roman ii va plati. Toata populatia ii plateste campania lui Victor Ponta.

Cum as putea sa am aranjamente cu asemenea specimene de oameni politici?! Dar din pacate se gasesc si asa-numiti ziaristi de dreapta care sustin aceasta teorie. Nu le spun sa le fie rusine, sa nu li se intample ceva rau, ca suna ca un blestem cand o spun eu, dar ma uit cat de mare este degradarea si in partea dreapta, daca se recurge la o astfel de propaganda. Vai de capul romanilor daca unul dintre acesti doi oameni va ajunge sa fie presedinte al Romaniei! Eu le trag un semnal de alarma extrem de clar. Romanii vor decide, dar sa stie ce aleg. La ce m-as fi asteptat? Ca acesti domni si echipele lor de propaganda sa discute lucrurile serioase ale Romaniei.

Iar astazi veti spune, poate: ᅡIar s-a bagat presedintele si nu se vede bietul domn Iohannis!ᅡ Pai cum sa se vada bietul domn Iohannis, cand el nu are curaj sa ii spuna ᅡda-te mai incoloᅡ lui Victor Ponta? Face miting in fata Palatului Victoria si nu pomeneste numele lui Victor-Viorel Ponta. Adjunctul lui, seful campaniei, anunta cum va trai bine Ponta cu Klaus Iohannis, daca Iohannis va iesi presedinte. De aceea, resping orice afirmatie a domnilor propagandisti, indiferent de culoarea lor politica, prin care incearca sa spuna ca din cauza ca se baga presedintele, nu se vede bietul Iohannis. Iohannis nu se vede pentru ca e de nevazut si pentru ca e un oportunist care vrea sa-si puna o palarie care deja i-a cazut pe ochi.

Cred ca mai sunt suficiente zile si imi dau cu parerea, ce as discuta eu daca as fi candidat. M-as referi la pozitia Romaniei cu privire la consolidarea justitiei, pozitia mea cu privire la consolidarea justitiei. M-as referi la un lucru pe care astazi, prin atitudine, candidatii il pun sub semnul intrebarii - consolidam parteneriatul strategic cu SUA sau nu? Este un lucru caruia trebuie sa ii raspunda toti candidatii. Sau ne reorientam spre Berlin, dupa parerea unora, sau ne facem, asa, un ghiveci in stil dambovitean, putin si cu America, putin si cu Rusia, putin si cu China si mai vedem noi ce facem? O astfel de abordare este o abordare ticaloasa care face deservicii Romaniei.

Romania este intr-o criza de credibilitate ca stat de drept, dupa lovitura de stat din vara lui 2012. Cu tot pactul meu de coabitare, nu am reusit sa conving ca actuala putere este o putere care va consolida statul de drept, pentru ca declaratiile frecvente ale lui Ponta, in care isi apara coruptii, in care ameninta, in care se baga in justitie au lasat foarte multe semne de intrebare cu privire la pactul de cooperare institutionala pe care l-am semnat cu Ponta. Deci Romania este intr-o criza de credibilitate, iar oamenii acestia nu raspund la principalele probleme.

Nu i-am auzit nici pe Ponta, nici pe Iohannis sa spuna ce ar trebui sa faca Guvernul daca ei ar castiga alegerile pentru ca Romania sa mai salveze ce se poate salva din cele 12 miliarde de euro care au ramas necheltuiti din fondurile de coeziune. Din 19 miliarde alocate s-au cheltuit sapte, multumita contractelor din timpul lui Boc si nu celor din timpul lui Ponta si au ramas necheltuite 12 miliarde. Iar la 31.12.2015, ce nu cheltuim, pierdem. As vrea sa ii aud pe acesti candidati dezbatand aceasta problema. Isi trimit toate panaramele parlamentare sa se ocupe de Basescu seara de seara la televizor in loc sa discute problemele serioase. Sub disputa cu cine este Basescu, de fapt nu vor sa vorbeasca despre problemele de fond.

Il inteleg pe Ponta. El trebuie sa fuga de proasta guvernare pe care a garantat-o Romaniei de la instalare si pana acum. Dar de ce nu vorbeste Iohannis? De ce? Pentru ca ii leaga Grivco. Pentru asta nu vorbeste Iohannis. As vrea sa-i aud vorbind despre bugetul apararii, as vrea sa-i aud sau ar trebui sa-i auzim noi toti, cei care ne ducem sa-i votam despre cum vor implementa obiectivele care s-au stabilit pentru Romania la summitul NATO de la Newport de acum cateva luni.

As vrea sa stiu cum vad ei relatia Romania - Ucraina, Ucraina intreaga sau o Ucraina transnistrizata, care e parerea lor, cum vad pozitia Romaniei legata de Statul Islamic, cum vad pozitia Romaniei legata de criza din Orientul Mijlociu, Palestina - Israel. Sunt lucruri pe care ei nu le discuta. Chiar daca si le-au scris pe undeva printr-un program raman nedezbatute pentru ca au o singura grija: pe care din ei doi il sustine Basescu, care dintre ei doi are un aranjament cu Basescu.

Si repet, si cu asta inchei, nu am cu niciunul, nu-i consider pe niciunul politicieni apti sa fie presedinti ai Romaniei si raman consecvent, sustin candidatul PMP Elena Udrea. Punct. Va doresc o seara buna!

(la intrebarea unei ziariste) Am dreptul la optiune si poate le spun si romanilor, asa cum plangeti dvs, presedintele poate fi terfelit de dimineata pana seara, iar cand spune cineva - vai, ce spune presedintele cu steagurile in spate

Eu spun azi cu steagurile in sp[ate ca niciunul nu e bun pentru presedinte si romanii o vor regreta la o luna sau doua daca vreunul iese presedinte".