Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a declarat duminica, la Horezu, ca intre Sibiu si Pitesti va fi construita o autostrada si ca in cel mai scurt timp vor incepe exproprierile. Vicepremierul Liviu Dragnea a mai declarat si ca, daca reprezentantii Companiei de Drumuri si Autostrazi nu rezolva litigiile cu constructorii care nu finalizeaza lucrarile, atunci acestia ar urma "sa dispara", potrivit Agerpres.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

"Vreau sa fac o precizare pe care a facut-o si premierul sambata: informatia importanta si corecta este ca in Mater Planul de Transport al Romaniei, care este singurul document oficial, acolo tronsonul Sibiu-Pitesti este trecut autostrada. Faptul ca pana a se ajunge la autostrada se trece prin niste faze intermediare este important, dar nu este determinant. Cert este ca prima operatie va fi exproprierea pentru autostrada, urmand sa se decida ulterior daca se trece prin faza intermediara de a se constri un drum expres sau se face de la bun inceput autostrada. Exproprierile vor incepe cat de curand, important este de stiut ca intre Sibiu si Pitesti va fi autostrada", a declarat Liviu Dragnea.

Segmentul rutier Pitesti - Sibiu va fi trecut in Programul Operational de Transport ca autostrada, a anuntat sambata premierul Victor Ponta, la finalul unei vizite la Uzina Dacia de la Mioveni. El a adaugat ca legatura rutiera va fi realizata in doua etape, mai intai ca drum expres, si apoi ca autostrada.

  • Vicepremierul Dragnea cere mai multa fermitate CNADR in cazul contractelor neonorate

Vicepremierul Liviu Dragnea a mai declarat duminica la Horezu ca, daca reprezentantii Companiei de Drumuri si Autostrazi nu rezolva litigiile cu constructorii care nu finalizeaza lucrarile, atunci acestia ar urma "sa dispara".

"Cazul Transalpina este similar altor doua cazuri din tara. Asta este legislatia. Lucrarea este sub contract. Daca se cere rezilierea, o sa urmeze un proces in instanta. Pe de alta parte, constructorii nici nu sunt in stare sa o finalizeze, dar asta nu inseamna ca noi suntem indiferenti. Eu sper sa existe mai multa fermitate din partea celui care ar trebui sa initieze rezilierea contractului. Si daca o sa fie proces, o sa fie proces, pe noi nu ne intereseaza sa ne ascundem in spatele unor hartii, pe noi ne intereseaza sa se realizeze obiectivele de infrastructura", a spus Dragnea.

El a mentionat in acest sens cazul DN76 similar cu cel al DN 67C (Transalpina).

"Mai este o situatie pe DN76, daca nu gresesc: in Transilvania, unde pe o portiune de drum, cei care au licitat, au licitat la un pret mic, sperand ei atunci ca o sa vina cu acte aditionale si o sa mareasca pretul. Insa nu sunt in stare sa faca drumul iar cei de la CNADNR de un an de zile tot incearca sa gaseasca o solutie care e practic imposibila: nu poti sa faci o lucrare si sa aduci bani de acasa. Au licitat prost, cei care au fost in comisia de licitatie nu au analizat ca asa ceva este imposibil si, in loc se rezilieze contractul de acum un an sau din februarie, incearca sa caute solutii. Acum a venit iarna, la ora asta drumul acela trebuia terminat, el este vital pentru judetele Maramures si Satu Mare si asta din cauza indeciziei de la cei de la CNADNR. Eu sper sa dispara aceasta indecizie cat de curand, daca nu, atunci o sa dispara ei", a mai spus vicepremierul.

DN67C (Transalpina) nu este finalizat, lucrarile au fost oprite in anul 2013 iar compania care se ocupa cu executia acestui drum se afla in insolventa.

CNADNR a decis in aceasta vara initial sa interzica accesul pe portiunea Ranca - Obarsia Lotrului, ulterior a fost deblocat, dar cu mentiunea ca drumul este in regim de santier.